Så märkligt att ledningen beter sig som den gör...

"Klimatförändringarna är det största hotet mot mänskligheten, enligt WHO. När tjänstemän på Folkhälsomyndigheten vädjade om att lyfta frågan kallades de för aktivister. Två uppmanades att gå till företagshälsovården.
– Vi blir tystade, säger en anställd.
En tjänsteman har svårt att sova. Det är februari 2023 och nyligen har läkare, sjuksköterskor, psykologer och forskare genomfört en klimataktion vid hennes arbetsplats, Folkhälsomyndigheten.
Aktivisterna vill att Folkhälsomyndigheten ska prioritera det hälsohot som klimatkrisen innebär. En fråga som den nattvakna tjänstemannen och andra anställda på myndigheten har försökt lyfta under många år.
Hon tvekar, men tar mod till sig och författar ett mejl till 90 kollegor, inklusive myndighetens chefer.
”Jag har två barn, 6 och 4 år”, skriver hon och berättar hur hon delar aktivisternas oro.
”Jag är faktiskt skiträdd! Vi är på väg mot en 3-4 graders uppvärmning till sekelskiftet just nu. Det ser verkligen mörkt ut.”
Början på mejltråden som ledde till att fem tjänstemän kallades till enskilda möten med chefer på Folkhälsomyndigheten, som gav besked om att mejlen var aktivistiska.
Värmeböljor, stormar, matbrist och spridning av bakterier, virus och parasiter leder redan till sjukdomar och död, beskriver Världshälsoorganisationen, WHO, i en rapport från 2021. Där definieras klimatkrisen som det enskilt största hälsohotet som mänskligheten står inför. Och det vi ser nu är bara början, konstaterar FN:s klimatpanel IPCC.
Folkhälsomyndigheten skriver i en egen rapport 2021 att världen är långt ifrån att nå Parisavtalets mål: att inte hamna över 1,5 graders uppvärmning jämfört med förindustriell tid. Fortsätter dagens utsläppstakt beräknas det leda till IPCC:s värsta scenario, som kan ge en global temperaturhöjning på uppåt 4,8 grader – inom 77 år.
Professor Hans-Otto Pörtner, en av forskarna som ledde arbetet med att ta fram fjolårets IPCC-rapport, säger att ”de vetenskapliga bevisen är entydiga” om att ”vi har mycket kort tid på oss för att säkra en beboelig framtid”.
Forskning på vad en uppvärmning på 4,8 grader skulle innebära saknas och klimatforskare har kallat de värsta klimatscenarierna för ”farligt outforskade”. I en studie menar de att frågan är viktig eftersom utvecklingen i värsta fall skulle kunna innebära slutet för mänskligheten.
I mejlet till kollegor och chefer skriver tjänstemannen, som är en av runt 20 medarbetare som under flera år försökt lyfta frågan, att myndigheten har ett uppdrag att kommunicera hälsohotet från klimatförändringarna tydligare.
Flera kollegor svarar i mejltråden att de håller med. De kommer med olika förslag, bland annat att lyfta frågan till regeringen.
Sent på fredagen går en chef in och avbryter konversationen. Frågan är inte lämplig att diskutera i en mejltråd, bland annat av arbetsmiljöskäl, skriver han.
Efter helgen kallas fem anställda som yttrat sig i tråden till enskilda möten, de flesta med både sin enhetschef och sin avdelningschef. Där får de höra att de betett sig olämpligt och flera att de brutit mot den statliga värdegrunden – de regler som statliga tjänstemän ska följa.
”Jag känner att jag har en skyldighet, utifrån den maktposition jag har som anställd på en statlig myndighet, att säga ifrån när jag inte tycker att vi gör tillräckligt”, säger en av tjänstemännen som vill vara anonym.
– Det går emot den statliga värdegrunden att jobba som tjänsteperson på en myndighet och skriva aktivistiska mejl, säger en chef till en medarbetare i ett inspelat samtal som DN tagit del av.
Chefen uppmanar även medarbetaren att hantera sin oro genom att söka hjälp hos företagshälsovården, en uppmaning som ytterligare en av medarbetarna får höra.
Experter som DN talat med är kritiska.
Vilhelm Persson, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, säger att det verkar vara cheferna, snarare än medarbetarna, som brutit mot den statliga värdegrunden genom att komma med tillsägelser, i stället för att låta anställda lyfta frågor till diskussion.
Han får medhåll från Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. En tjänsteman har rätt att använda sin yttrandefrihet, utan att bli tillsagd av sin arbetsgivare, säger han.
– Är det några som ska ha en repressalie så är det cheferna. Det är oerhört allvarligt om en statlig myndighet reflexmässigt vill tysta anställda. Det bryter mot både regeringsformen och Europakonventionen.
Under pandemin höll Folkhälsomyndigheten dagliga presskonferenser för att informera Sveriges medborgare om det allvarliga läget. Nu frågar sig flera tjänstemän varför myndigheten inte informerar mer om riskerna med klimatförändringarna.
DN har pratat med fyra av tjänstemännen som är kritiska till Folkhälsomyndighetens bristande klimatarbete. Tre av dem deltog i mejltråden och kallades till enskilda samtal.
Kan ni förstå ledningens kritik mot massmejlen?
– Ja, det är inte idealiskt att mejla, men vi vet inte hur frågan ska lyftas på ett sätt så att det hörsammas. Det finns inget forum. Vi har försökt lyfta det här via enskilda chefer men det stannar där, säger en av dem.
Tillsammans med andra medarbetare har de under flera år försökt få till en diskussion internt om hur Folkhälsomyndigheten kan arbeta mer med klimatfrågan. De berättar att de känner sig tystade.
För några år sedan startade ett 20-tal anställda ”Klimatinitiativet”, för att diskutera klimatfrågan mellan medarbetare. Gruppen fick nej till att lägga upp information om initiativet på intranätet och fick höra att de spred flygskam då de tillsammans med facken bjöd in en forskare att tala om hur förändringar i beteenden – som att sluta flyga – kan ge ringar på vattnet.
Fakta.Staten ska gå före om klimatet
I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som ansvarar för samordningen av arbetet med folkhälsa, och som samverkar globalt med FN och WHO. En uppgift är att prioritera de viktigaste folkhälsofrågorna och sprida kunskap.
Folkhälsomyndigheten ska verka för god folkhälsa nationellt och förebygga olika former av hälsohot. Verksamheten ska vila på vetenskaplig grund.
Folkhälsomyndigheten sitter i Miljömålsrådet, som konstaterat att staten ska gå före i klimatarbetet.
Myndigheten finns också bland dem som ansvarar för att Sverige ska nå sina miljömål – däribland målet om att bidra till att begränsa utsläpp av växthusgaser så att ”människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig”.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Miljömålsrådet, Sveriges miljömål
En yngre nyanställd ville engagera sig, men valde att vänta tills provanställningen gick ut av oro för vad cheferna skulle tycka, berättar tjänstemännen för DN.
– Det har spridits en tystnadskultur när det gäller klimatet och vi är flera som kallats aktivister när vi försökt få myndigheten att bli tydligare om läget, baserat på den forskning som finns, säger en av dem.
DN har sökt ansvariga på Folkhälsomyndigheten och får prata med avdelningschef Patric Winther. Han själv har inte deltagit på de enskilda mötena, men säger till DN att syftet aldrig varit att tysta medarbetare.
– Mötena handlade egentligen inte om sakfrågan utan om arbetsmiljön primärt, och vilka former som är bra för att föra diskussion internt, säger han.
Varför har anställda fått höra att de brutit mot den statliga värdegrunden?
– Det är en olycklig formulering och varför vi uttryckte oss så är en sak som vi måste titta vidare på. Vi har full respekt för den fria åsiktsbildningen bland våra medarbetare.
Patric Winther säger att det är synd om medarbetare uppfattar att det finns en tystnadskultur om klimatet.
– Det är få saker som det pratas om så mycket på myndigheten i olika sammanhang som den här frågan.
Kritik mot att Folkhälsomyndigheten gör för lite i klimatfrågan har kommit från flera håll. I april i år skrev 132 läkare, vårdpersonal och forskare under en debattartikel i Aftonbladet. De anser att myndigheten sviker sitt uppdrag och förminskar klimathotet. När Läkartidningen då sökte myndigheten, valde ledningen att avböja kommentar.
DN har i över en vecka sökt generaldirektör Karin Tegmark Wisell, som inte vill låta sig intervjuas.
I stället kommer ett mejl från Johan Kaarme, nytillträdd chef för avdelningen för smittskydd och hälsoskydd. Han skriver att myndigheten redan arbetar med klimatfrågan, men välkomnar synpunkter.
”Folkhälsomyndigheten arbetar brett med kunskapsstöd, analys och uppföljning om klimatförändringens påverkan på hälsa”.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vill inte ge en intervju om kritiken.
Tjänstemännen som DN träffat ser generaldirektörens tystnad som talande.
– Det finns en ängslighet för hur vi ska kommunicera utåt. En rädsla för att vi ska skrämma folk och förknippas med aktivism, säger en av dem.
– Skulle en generaldirektör vara väldigt pådrivande i miljöfrågor i det här politiska klimatet, så skulle väl den sitta löst, säger en annan.
Som exempel på splittringen inom myndigheten när det gäller synen på klimathotet nämner tjänstemännen att nuvarande utsläppsmål för tjänsteresor tog lång tid att få till. Först efter fackets ingripande gick ledningen med på mätbara mål i linje med Parisavtalet.
En av medarbetarna har jobbat länge på myndigheten och tycker att samtalsklimatet har förändrats.
– För fem år sedan var det lättare att ta upp frågor som var kopplade till klimatet, även med ledningen. Nu sprids bilden av att klimatengagemang innebär aktivism i sig. Det är allvarligt, med tanke på läget vi befinner oss i.
Fakta.Så påverar klimatförändringarna hälsan
Klimatförändringar påverkar redan hälsan på många sätt i världen – de leder till död och sjukdom från alltmer frekventa extrema väderhändelser som värmeböljor, stormar och översvämningar, minskad livsmedelsproduktion, ökning av zoonoser (sjukdomar som sprids mellan djur och människor) och sjukdomar som sprids via mat, vatten och vektorer, samt mental hälsa.
Klimatförändringar underminerar många av de sociala faktorer som påverkar hälsan, som försörjning, jämlikhet och tillgång till hälso- och socialt stödsystem.
Klimatrelaterade hälsoförsämringar drabbar främst de mest sårbara – kvinnor, barn, etniska minoriteter, fattiga, migranter eller fördrivna personer, äldre befolkningar och de med underliggande hälsoproblem."