Jenny Jenny: Jag vet att du sitter i kväll
På ditt rum med ett brev i din hand
Du vill blunda och drömma
Men kan inte glömma att allt känns så hopplöst ibland
Du spelar en skiva och minns
Några bilden du har i ett skrin
Jag vet att du gråter kanske aldrig förlåter
Att tiden förändrat melodin.
Du vill vända tillbaka i kväll
Till den värld du levt i förut
Men din dagbok i handen
Är som tecken i sanden
Som havet nästan suddat ut.

"Vad spelar en upphetsad konflikt inom republikanerna för roll i Europa? Fråga den som desperat väntar på mer ammunition i Ukraina, till exempel. Eller den som sitter i Moskva och myser nu.
En lektion i hur demokrati nedmonteras
Inga polisbarrikader vräktes omkull den här gången. Ingen sprang omkring med vikingahjälm och ville störta regeringen. Ändå var ”kaos” den vanligaste benämningen av veckan som gick i Washington D.C.
För nu undrar många om inte den lilla samlingen hårdföra högerpolitiker som såg till att talmannen i representanthuset fick sparken är ute efter samma sak, trots att de är klädda i kostym den här gången: Att störta regeringen, och försätta själva det amerikanska statsskicket ur spel.
Representanthuset är USA:s lagstiftande församling som också granskar presidenten. Talmannen bestämmer vem som får tala och när och vilka lagar de ska rösta om. De flesta lagförslag, stora som små, inklusive vad skattebetalarnas pengar ska spenderas på, kommer från presidenten.
Men när det nu inte finns någon talman händer alltså.... ingenting.
Representanthuset är just nu en buss utan busschaufför, full av skrikande passagerare som sitter fast. Och för att fortsätta på samma analogi är då hela det amerikanska styret en liten konvoj av bussar. Där en alltså står stilla på vägen utan chaufför. Vilket gör att alla står stilla.
Nu finns en tillfällig nöd-talman, men han har inte ens körkort, och inga befogenheter att sätta igång igen.
Det har inte saknats ordinarie talman sedan före amerikanska inbördeskriget. Det ger en indikation om läget och förklarar varför de flesta statsvetare och jurister slår ut med händerna när alla frågar ”okej, så vad händer nu? Hur gjorde man förra gången när det här hände?”
Men det finns inga svar i historieböckerna. Det är ett nytt läge. Igen.
Allt det här vet Matt Gaetz, en 41-årig kongressledamot från Florida med mörk blick och Elvis-frisyr. Det var han som ledde avskaffandet av talman och han har länge varit den som attackerar, skriker, förnedrar och hånar i varenda kongressförhör eller debatt. Andra kan upplevas som sömngångare i jämförelse, och han skäms inte för anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot honom, eller försöker dölja sitt umgänge med förintelseförnekare och vit makt-grupper.
Som ledamot av kongressen ger han sig inte heller på enbart politiska motståndare, utan också sina egna partikollegor – och systemet de alla själva är en del av. Han pratar mycket om hur han inte litar på det, och hur illa det fungerar. Han är alltså i ständig opposition till det mesta – inklusive själva staten.
Och det kan vara intressant, eller till och med uppfriskande, i teorin.
Men det blir stora konsekvenser när den typen av ytterkants-anti-politiker lyckas alltför bra med att stjälpa hela bygget. När de får för stora framgångar i USA gör det också resten av världen ganska nervösa.
Som ser hur världens starkaste land har ett extremt volatilt partipolitiskt system, som hela tiden petas mot mer kaos. Där ena partiet — av bara två totalt — styrs och domineras av en ideologi som är mot själva staten.
Vilka blir då konsekvenserna för Europa?
I första hand är kontinenten beroende av fortsatta vapenleveranser till ett krig som utkämpas av Ukraina mot Ryssland. Där är det stopp nu, vilket är helt enligt plan för de republikaner som jobbade för att ta bort talmannen. De vill att ”kriget ska upphöra” genast, det vill säga att Ukraina ska sluta strida med amerikanskt stöd.
Men det är också en tydlig uppvisning i hur nära politiskt kaos med tillhörande handlingsförlamning den amerikanska regeringen numera hela tiden befinner sig. Och det som först testas i USA brukar europeiska höger om höger-politiker vara snabba att kopiera, med stor framgång.
Varje år kommer också samma nyhet från USA – att de inte har enats om budgeten och att landet därför riskerar att få stänga ner ett tag. Sen lyckas de oftast lösa det i sista stund. Men nu är vi alltså några nivåer över det läget, utan någon uppenbar lösning i sikte.
Så hur svårt kan det vara att leta fram en enda amerikan av 260 miljoner vuxna medborgare som kan räkna röster och hålla i en liten trä-hammare? Med tanke på urvalet av presidentkandidater som presenterats såhär långt, inte helt lätt. Denna person behöver också bli godkänd av Matt Gaetz och hans gäng, i tillägg till tillräckligt många av deras motståndare inom samma parti.
Och det gick ju inte alldeles nyss, eftersom den förra fick gå.
Kunde inte pragmatiska demokrater gå ihop med pragmatiska republikaner och få fram en ny talare som de är någotsånär överens om? Absolut. Lika mycket i teorin som att Sverige skulle kunna få en samlingsregering bestående av rimliga socialdemokrater och rimliga moderater. Så i verkligheten väntas låsningen bita sig fast ett tag.
Men vad är egentligen målet för dem som skapar kaos? Vem vinner på det?
Det amerikanska politiska systemet skapades för att inte en kung skulle kunna dominera och bestämma allt. Men ju sämre systemet med folkvalda ledare fungerar, desto mer lockande blir ju tanken på någon som skulle kunna komma in och ”ta i med hårdhandskarna” och ”få något gjort”. Mindre tjafs och mer handling. Äntligen!
Har ni hört den förut? Statsvetenskap 101 om hur demokrati monteras ner och grusas sönder. När en ”stark ledare” till slut tar över. Och tänka sig, det finns faktiskt en kandidat redan nu som är beredd att kliva in i den rollen. Som har förebilder på andra ställen i världen.
Han har planerat att ställa upp i presidentvalet nästa år. Han är faktiskt god vän med Matt Gaetz också, och han har redan nu garanterat att om han får flytta tillbaka in i Vita Huset så blir det inte lika mesigt som sist. Utan något helt annat den här gången."