Polisiär Rättsväsendedel

2023-09-29
Men vänta lite här nu, detta tycks ju handla om polisen som en del av rättsväsendet....
"Regeringen gör en historisk satsning på rättsväsendet. Sverige ska så snart som möjligt få en polistäthet motsvarande genomsnittet i EU. Polismyndighetens mål är en stärkt polisnärvaro i hela landet. Som ett komplement till satsningen på den statliga polisen bör även kommuner tillåtas att anställa ordningspoliser, med lokalt fokus.
Den statliga polisen ska fortsatt utreda brott och rycka ut vid 112-larm. En kommunal ordningspolis kan hjälpa till om den finns tillgänglig, med samma uniform, utbildning, och utrustning som den statliga polisen. Men dess huvuduppdraget ska vara förebyggande arbete och lokal ordningshållning.
Således blir kommunal polis ett komplement, ingen ersättning. En vanlig lösning i många europeiska länder, där fotpatrullerande lokalpoliser ofta syns – till skillnad från i Sverige.
Det är angeläget att Sverige får fler poliser och en starkare lokal polisnärvaro. I internationell jämförelse har vi få poliser i förhållande till befolkningen – samtidigt har vi allvarliga problem med brottslighet.
Vid sidan av gängvåldet utsätts butiksinnehavare för utpressning, barn rånas, flickor utsätts för sexualbrott, äldre drabbas av bedrägerier, med mera. I flera delar av landet har vi också betydande problem med livskvalitetssänkande brott såsom nedskräpning, skadegörelse, buskörning och dylikt.
Forskning visar entydigt att en synlig polis på gator och torg effektivt förebygger brott. Det finns goda argument för att detta lämpligast åstadkoms med en kommunal ordningspolis som komplement till den befintliga statliga polisen.
För det första har den statliga polisen flera komplicerade uppgifter, däribland ingripa i akuta lägen, bekämpa grov organiserad brottslighet och hantera gränsöverskridande problem. Det är dock lika viktigt att fotpatrullera, upprätthålla den kommunala ordningsstadgan, lära barn trafikregler och besöka fritidsgårdar. Men det senare tenderar att behandlas som bisaker i en nationell polisorganisation.
Den statliga polisen har alltid eftersträvat god lokal polisnärvaro. Förr hette det kvarterspolis och närpolis, i dag områdespolis. Trots tydliga ambitioner har utvecklingen gått åt fel håll. De senaste decennierna har det skett en minskning av poliser i yttre tjänst i förhållande till befolkningen. Med kommunal ordningspolis kan den lokala närvaron en gång för alla säkerställas.
För det andra innebär en kommunal ordningspolis ett ökat demokratiskt inflytande. I dag är kommunpolitiken avskuren från reellt inflytande över polisverksamheten. Medborgarna bör ges en större demokratisk möjlighet att påverka polisverksamheten.
För det tredje är kommunal ordningspolis en väsentligt bättre lösning är dagens ordningsvakter, som i allt högre utsträckning rekryteras av kommuner. Ordningsvakter behövs, men dessa bör i hög grad ersättas med poliser.
Fördelarna med en kommunal ordningspolis är flera, och innebär ingen disruptiv omorganisation. Polismyndigheten ska bestå. Ansvar flyttas inte, utan den kommunala ordningspolisen blir ett komplement.
Det behöver inte heller innebära ökade kostnader för kommuner som väljer att inrätta en ordningspolis, då färre ordningsvakter och parkeringsvakter behövs.
Att förvalta våldsmonopolet behöver dock ske på ett noggrant reglerat sätt med lämplig tillsyn. Den kommunala ordningspolisen ska vara kommunalt finansierad och organiserad, men lyda under Polismyndighetens föreskrifter och svara inför den nationella personalansvarsnämnden. Tjänstefel eller annan brottsmisstanke utreds av Polismyndigheten. Därtill kan länsstyrelserna få ett särskilt tillsynsansvar.
Dessutom kan polisbristen avhjälpas med en anpassad polisutbildning för erfarna ordningsvakter, som bedöms lämpliga av Plikt- och prövningsverket. Kommunal ordningspolis som rekryteras från den statliga polisen kan förväntas vara seniora poliser och befintliga områdespoliser, vilket inte innebär någon nackdel för medborgare i behov av en lokalt närvarande polis.
Sverige behöver en polis med större personkännedom och kunskap om lokala förhållanden. Det är betydelsefullt både för att minska vardagsbrottsligheten och öka tryggheten, men även för att förebygga grövre brott och öka förtroendet för Polisväsendet.
Vi föreslår nu till Moderaternas partistämma att det även bör tillsättas en utredning om kommunal ordningspolis. En sådan är nödvändig för att ge medborgarna en fotpatrullerande och närvarande polis med lokalt fokus, inte minst i Stockholm och Malmö."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram