DN För In Lögnen I Folkbildningen

2023-09-28
Men se där ja, så kommer då lögnen in i folkbildningen...
Men hur blir det då med relationen mellan sanning och verklighet....
"Lögner kan få stora konsekvenser för den som ljuger. Även om lögnerna aldrig avslöjas.
– Lögner drabbar inte bara mottagaren, utan också den som ljuger, säger Pär-Anders Granhag, professor i psykologi.
Personer som ljuger mycket utgår ofta ifrån att andra också ljuger. De är också mer ensamma än andra. På så sätt går lögner och ensamhet hand i hand, konstaterar forskare vid University of British Columbia i Kanada.
– Forskningen har hittills främst tittat på vad som utmärker själva lögnen och mottagarens förmåga att avslöja den. Men de här forskarna har tittat på vad lögner gör med lögnaren, alldeles oavsett om de avslöjas eller inte. Det är en spännande och helt ny vinkel, säger Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, som i sin forskning har intresserat sig för lögnens psykologi, framför allt i rättsliga sammanhang.
Den aktuella undersökningen består av tre studier där de kanadensiska forskarna på olika sätt, bland annat med hjälp av enkäter och inspelade videosamtal, har försökt ta reda på om och i så fall vad som utmärker personer som ljuger mycket. Utgångspunkten var tre grupper med 776, 416 respektive 399 deltagare i varje.
Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i Communications Psychology, är det framför allt två saker som karakteriserar personer som ljuger mycket. Dels att de utgår ifrån att andra ljuger lika mycket som de själva, dels att de oftare upplever sig som mer ensamma än andra. Ju större lögnare, desto större risk att du känner dig ensam.
Fakta.Detta är en lögn
Enligt Svensk ordbok kan en lögn definieras som ett medvetet osant påstående. Det finns belagt i det svenska språket sedan senare delen av 1300-talet, då som det fornsvenska ordet lyghn.
Forskarna tror att det ena är ett resultat av det andra. Eftersom den som ljuger mycket tror att alla andra också ljuger, har de svårare att skapa djupare relationer till andra människor.
Pär-Anders Granhag, som själv inte var inblandad i den aktuella undersökningen, tycker att resultatet är logiskt.
– Det kan ju finnas väldigt många anledningar till varför man är ensam, men för nästan alla relationer är tillit helt centralt. Utan tillit går det inte att ha en djupare relation, eftersom tillit är vad sådana relationer bygger på. Det intressanta här är att lögnen kan få negativa konsekvenser för den som ljuger, även om lögnerna inte avslöjas, säger han.
Men vi ljuger ju lite till mans, eller?
– Alla ljuger. Två till tre gånger om dagen i snitt. Kvinnor och män ljuger ungefär lika mycket, visar forskning, men medan kvinnor ger falska komplimanger, ljuger män oftare för att framställa sig själva i bättre dager. Men människor som ljuger ofta och tror att alla andra ljuger lika mycket, är något annat. Det är för de som det kan få negativa konsekvenser, säger Pär-Anders Granhag.
Var går gränsen?
– Det framgår inte av den här forskningen, men det vore intressant att veta.
Kan det rentav vara bra att ljuga?
– Ibland. Så kallade vita lögner kan fungera som ett socialt smörjmedel. Det finns människor som har väldigt svårt för att ljuga, men de kommer ofta i trångmål. De har också ofta svårt att förstå ironi. Det finns också situationer då andra tycker det är dumt att inte ljuga, som vid en anställningsintervju. Det anses ostrategiskt. Forskning visar att åtta av tio ljuger eller inte berättar all relevant information i samband med en anställningsintervju.
I sin forskning har Pär-Anders Granhag främst studerat lögner i rättsliga sammanhang, det vill säga under polisförhör och rättegångar.
Är det svårt att ljuga trovärdigt?
– Vissa ljuger bättre än andra, men för alla förutom psykopater tar det mycket mer kognitiv kraft att ljuga, än att tala sanning. Att kroppsspråket kan avslöja en lögn ska man dock vara försiktig med. Möjligen om du känner personen väldigt väl. Men samtidigt, ett annorlunda kroppsspråk kan ju bero på helt andra saker än att man ljuger, till exempel att man känner sig obekväm.
En av de mer avancerade varianterna, säger han, är de inbäddade lögnerna.
– Då bygger man en ram av sanning och använder sanningen för att gömma sin lögn, vilket är ganska vanligt i brottsutredningar. Att som misstänkt ljuga i polisförhör eller under en rättegång är dock tillåtet. Det ska aldrig hållas emot en. Att som vittne ljuga under ed, däremot, är en helt annan sak."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram