Ja det var ju även det där med att byta talman som argument betraktat...

"Den amerikanska kongressen har tills på lördag på sig att komma överens om en ny budget. Extrema republikaner vägrar gå med på nya förslag.
– Talmannen Kevin McCarthy sitter i en rävsax, säger USA-experten Jan Hallenberg.
USA nära nedstängning: ”Talmannen i en rävsax”
Det nya räkenskapsåret i USA inleds den 1 oktober. Men kongressledamöterna i representanthuset, som Republikanerna kontrollerar med knapp majoritet, har ännu inte kommit överens om en ny budget för nästa år.
En överenskommelse om kortsiktig finansiering skulle kunna förhindra att federala myndigheter tvingas stänga – en så kallad ”government shutdown” – och ge politikerna mer tid för förhandlingar. Det är oklart hur länge en sådan temporär förlängning av budgeten skulle kunna gälla.
Polariseringen i USA hade redan innan budgetkaoset nått sådana höjder att parterna i princip inte kan komma överens om några nyckelfrågor alls sinsemellan.
Beskedet om att utskott i representanthuset ska inleda en formell riksrättsutredning mot president Joe Biden gällande korruption, igångsatt av just Kevin McCarthy för två veckor sedan, lade sten på bördan.
Budgetkaoset som nu skakar Kapitolium bygger delvis på högerextrema republikaners vilja i representanthuset att driva igenom budgetnedskärningar och ovilja att höja skatter, vilket demokrater föreslår.
– Jag kan inte se hur McCarthy ska kunna komma ner på fötterna och kunna presentera något färdigt till lördag, säger Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska Institutet.
Ett misslyckande skulle innebära en ny nedstängning av amerikanska myndigheters arbete vilket skapar kaos i samhället. I huvudsak innebär en ”shutdown” att anställda vid statliga myndigheter förblir utan lön tills tvisten är löst. Bärande yrkessektorer som gränspatruller, militär och flygledare skulle drabbas hårt och tvingas arbeta utan lön.
Politiseringen av budgeten bottnar i att republikaner långt ut till höger driver på för att minska de statliga utgifterna med 8 procent. Det innebär minskade utgifter med 120 miljarder dollar jämfört med vad president Joe Biden och representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy kom överens om gällande det så kallade skuldtaket i våras.
Om man inte enas om en ny budget står landet inför en fjärde nedstängning inom loppet av tio år (2013, 2018, 2019). ”Kongressen är i kris och det finns ingen tydlig väg ut ur det”, beskriver tidningen Politico dödläget.
– Allt tyder på det. Även om McCarthy skulle slänga ut några köttben och komma upp med en kompromiss med demokrater skulle förmodligen de mest extrema republikanerna försöka få till ett misstroendevotum och avsätta honom. Han sitter i en rävsax, resonerar Jan Hallenberg.
Republikaner i representanthuset som Matt Gaetz, Florida, och Jim Jordan, Ohio, uppges leda opinionen om nedskärning av budgeten. Och i helgen vädrade Tim Burchett, ledamot från Tennessee, indirekta hot mot McCarthy och eventuella överenskommelser med demokrater.
Totalt är det tolv stora budgetposter som ska klubbas.
Oliktänkandet finns inte på samma sätt i senaten där man talar om möjligheten till ytterligare tilldelning av miljarder dollar för försvarsbehov och stöd till Ukraina.
Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, och Republikanernas motsvarighet Mitch McConnell har arbetat fram ett förslag som president Joe Biden förväntas skriva under på.
– Jag tror att många nyanserade republikaner är urförbannade över det som sker i representanthuset och att man bara är ute efter att säga nej. Ska man bara låta ”huset” rivas ner eller låta partipiskan vina, säger Jan Hallenberg.
Kritiken från demokrater har inte låtit vänta på sig. Eric Swalwell, ledamot i representanthuset från Kalifornien där även Kevin McCarthy hör hemma, anklagade i går i NBC sin kollega för att vara ”talman på läktaren.”
Och att det är Donald Trump och Matt Gaetz som sköter jobbet.
”McCarthy är bara oroad över sitt eget jobb och bryr sig inte om hur yrkesverksamma amerikaner drabbas av en nedstängning. Nu gäller det att vara vuxen och sätta nationen först,” uttryckte Swalwell.
Jan Hallenberg instämmer:
– Det är mycket tal i USA om vem man ska skylla på för att det blivit så här med budgeten. Jag tycker att McCarthy varit ynklig i sin position som talman, den tredje högsta politiska positionen i det federala systemet, tillägger han."
Utrikespolitiska samfundet medlem Nr 128...