E6 Raserad Vid Stenungsundsmotet

2023-09-23
"Det var klockan 01.46 som SOS larmades om ett vägras alternativt ett jordskred.
– Det är ett större slukhål där på E6, den angränsande vägen Ucklumsvägen och även byggnader är skadade, säger Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg strax efter att larmet.
Räddningstjänsten är på plats med ett stort antal enheter. Även polis, ambulanser och personal från Trafikverket är på plats.
– Vi arbetar för fullt på platsen och har både drönare och helikopter uppe för att få en tydlig lägesbild, säger polisens presstalesperson August Brandt på lördagsmorgonen.
På lördagsförmiddagen meddelade polisen om att man inleder en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse.
Bland annat kommer polisen att höra personal på en närliggande företagspark där sprängning genomförts.
Ingen person är i nuläget delgiven misstanke om brott.
500 meter i diameter område påverkat
Enligt polisen initiala uppgifter omfattar raset en yta på 500 meter i diameter kring Stenungsundsmotet. Men den uppskattningen gjordes i mörkret under natten – exakt hur stort område som påverkats är oklart i nuläget.
På lördagsmorgonen är ett stort område avspärrat för att allmänheten inte ska kunna sig till platsen. Det föreligger fortsatt en rasrisk i området, meddelar polisen.
– Man ska inte ta sig till raset av skälet nyfikenhet. Det är ett idiotiskt val att åka dit med tanke på att det finns risker som vi inte kan bedöma. Det är också redan svårt som det är i trafikläget, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.
Specialtränade sökhundar sätts in
Räddningstjänsten arbetar nu med att söka av ett sex hektar stort område i rasområdet för att söka efter personer.
– Vi har speciell räddningspersonal på plats som är specialutbildade på ras. Vi kommer också att sätta in specialtränade sökhundar i området. Skredet skedde mitt i natten, och det finns ett stort skogsområde intill, säger Henrik Gunnarsson, presstalesperson hos staben vid räddningstjänsten Storgöteborg.
Det är bland andra MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, som bidrar med två specialutbildade hundekipage.
– Det är två hundekipage som är specialutbildade att leta efter personer där det skett ras i byggnader, eller som i det här fallet vägdelar. Vi har också personal som är utbildad på att säkra och forcera sådana platser, säger Elin Bohman, pressekreterare hos MSB.
Minst tre personer skadade
Enligt Aftonbladet ska den första personen som larmade om händelsen ha försökt hindra andra från att köra ner i hålet. Trots det körde flera fordon rakt ner i rasmassorna. Räddningstjänsten arbetar fortfarande med att kontrollera och kartlägga det drabbade området.
– I nuläget är det fyra fordon, varav en buss, inblandade. Men det kan vara fler än så, säger Daniel Svensmark vid räddningstjänsten tidigt på lördagsmorgonen.
Enligt polisen har tre personer först till sjukhus.
– De uppges initialt att vara lindrigt skadade, säger Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen i Väst, under natten till lördagen.
Buss i rasmassorna
Tidigt på lördagsmorgonen var GP på plats. Då var det helt mörkt i området efter att all el slagits ut. Räddningstjänsten fick använda sig av drönare för att kunna skaffa sig en lägesbild.
Vattenfall bekräftar strömavbrottet och att det har en koppling till jordskredet. Det handlar dock om ett mindre avbrott.
– Vi har tekniker på plats, men de har svårt att ta sig fram. I nuläget finns ingen prognos för när det strömmen kan vara tillbaka, säger Johan Sennerö, presskontakt på Vattenfall.
När solen började stiga och den täta dimman började lätta hovrade en helikopter över området. Lyktstolpar som vanligtvis hade lyst upp vägen lutar runt 45 grader.
Nedanför helikoptern såg man hur båda vägbanorna på E6 plötsligt försvinner. I stället för asfalt är det högar av jord, omkullvälta träd och bilar. Ena änden av en blå buss sticker upp ur hålet som uppenbarat sig i marken.
Enligt Västtrafik var inga resenärer ombord på bussen när den föll ner i rasmassorna i samband med jordskredet.
Lite längre ner ser man hur ena halvan av en Burger King-restaurang lutar ner i rasmassorna. Bland massorna syns också arbetsmaskiner. På båda sidorna om E6 pågick ett byggprojekt, där man höll på att bygga ett nytt industriområde. Men nu är allt i en enda röra.
– Efter bron är det bara ett stort hål där det stupar fem till sex meter rätt ner och där ligger bilar huller om buller, säger en polis till GP.
Vägen avstängd
Vägen är avstängd i båda riktningar mellan Stenungsund och Ljungskile – från Stenungsundsmotet (91) och Lyckornamotet (92). Sluttidsprognosen är i nuläget mycket osäker. Omledning av trafiken sker via väg 650, Ucklumsvägen/Gamla E6, alternativt via E45 Göteborg-Trollhättan, skriver Trafikverket på sin hemsida.
Vanligtvis kör en busslinje, 841, mellan Göteborg och Stenungsund. Men just den här helgen trafikeras sträckan även av ersättningsbussar för tågen mellan Göteborg och Uddevalla på grund av ett planerat underhållsarbete.
Enligt Västtrafik kommer både linje 841 och ersättningsbussarna köra på som vanligt och inte missa några hållplatser.
– Bussarna kör via omläggningen på väg 650. Men det kommer att bli förseningar, säger Jonathan Nord-Ekfedlt, störningskoordinator på Västtrafik.
”En katastrof”
I går användes den stora parkeringen i området av lastbilschaufförer, som kunde stanna till och sova i sina hytter. Men nu står inte längre lastbilarna rakt på marken utan sticker upp åt olika håll efter att marken gått sönder – räddningspersonal iförda reflexkläder rör sig i området.
En person vid raset som hjälper till med att leda om trafiken vet hur området brukar se ut. Vilket är enorm skillnad mot hur det nu ser ut.
– Det är en katastrof, säger personen.
Räddningstjänsten kommer att fortsätta sitt arbete under lördagsförmiddagen med riskanalys för de affärsfastigheter och den bensinmack som finns i området. Fjärrvärmesystemet ska också ha påverkats av skredet."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram