"”Jag har precis haft det sämsta mötet någonsin med någon partiledare. FROSTGRADER.”
Så skriver dåvarande Centerpartiledaren Annie Lööf i sin anteckningsbok efter ett 40 minuter långt möte med den forna allianskollegan, Moderaternas Ulf Kristersson. Det är november 2021, och de har pratat om hur C tänker göra i budgetomröstningen.
För återigen har Annie Lööfs parti en nyckelroll. Centerpartiets agerande blir avgörande i en process som ska leda till att Magdalena Andersson (S) blir Sveriges första kvinnliga statsminister, för att avgå sju timmar senare när hennes regeringsunderlag faller.
Sedan Annie Lööf avgick från partiledarposten i februari i år har hon ägnat dagarna åt att läsa igenom anteckningar från sina nära 17 år i riksdagen och elva år som ledare för Centerpartiet, och skriva boken ”Också Annie”. Hon beskriver processen som ”terapeutisk”.
– Det var en väldig tornado av olika känslor när jag skrev, säger hon till SvD i ett luftigt mötesrum på Bonniers förlag på Sveavägen i Stockholm.
Under Annie Lööfs tid har den politiska kartan i Sverige ritats om i grunden.
2011 tog hon över ett parti som Maud Olofsson grundligt förankrat i Alliansen, och som ingick i dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldts regering. Före valet 2022 sa hon i en intervju med Dagens Nyheter att hon kunde tänka sig att sitta i en socialdemokratisk regering. Vägen dit var inte smärtfri.
Annie Lööf själv tycker att Centerpartiet stått stadigt stilla i värderingar och ideologi medan det stormat runt om. Ur hennes synvinkel var det Moderaterna och Kristdemokraterna som splittrade det borgerliga samarbetet genom att välja Sverigedemokraterna över Centerpartiet.
Men Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch såg det som ett svek när hon ingick januariavtalet och släppte fram Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018.
I början är stämningen mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna präglad av misstro och vaksamhet. Men i takt med att mer och mer tillit byggs upp vänsterut, blir stämningen mellan Annie Lööf och de tidigare allianskollegorna allt kallare.
Särskilt mellan Ulf Kristersson och Annie Lööf.
– För det var Ulf Kristersson och mig, som politiska ledare, det handlade om. Och vi kände stor tillit till varandra och vi tyckte om varandra. Men vi gled åt olika håll samarbetsmässigt.
När Annie Lööf berättar för Ulf Kristersson använder han ”sådana okvädningsord att de inte lämpar sig i skrift”. Ett möte tidigare under hösten har hon sammanfattat: ”DESTRUKTIVT. ULF EXTREMT SUR PLUS KORTHUGGEN.”
När Anders Borg (M), ministerkollega från alliansregeringen, gifter sig med Dominika Peczynski i november undviker Annie Lööf och Ulf Kristersson varandra hela festkvällen.
Trots de hårda orden har hon en ”jättebra” relation med Ulf Kristersson i dag. ”Det hoppas jag ändå framgår?”
Ända sedan hon tillträdde som centerpartiledare har Annie Lööf levt med hot och hat från högerextremister. I boken beskriver hon hur nazister när familjen är bortrest filmar en uppdukad symbolisk sista måltid åt henne, precis utanför tomtgränsen.
Polisen och hennes livvakter kan inget göra eftersom de högerextrema håller sig precis inom vad som är lagligt.
Ett brev hem till villan i Nacka innehåller tomhylsor, ett annat beskriver detaljerat vilken dörr på förskolan hennes dotter Ester använder, vilka kläder hon har och hur hon ser ut.
En tid efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan 2022 kommer Säpo till Annie Lööf i sommarstugan och berättar att mördaren Theodor Engström hade kartlagt och planerat att döda henne.
Efter valet två månader senare berättar Annie Lööf att hon avgår, och mordplanen är en av orsakerna.
I maj startade hon också bolaget Annie Lööf AB, som enligt Dagens Opinion ska ”bedriva rådgivning och konsultverksamhet inom organisation och företagsledning, ledarskap, media och kommunikation”.
I maj startade hon också bolaget Annie Lööf AB, som enligt Dagens Opinion ska ”bedriva rådgivning och konsultverksamhet inom organisation och företagsledning, ledarskap, media och kommunikation”. Foto: Linus Sundahl-Djerf
När det blev känt att Annie Lööf var målsägande i åtalet fick hon ett meddelande som hon tyckte var långt, fint och medkännande, från Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Men i en intervju med TT kommenterade han anklagelser om att hat från SD lett fram till det planerade mordet och sa: ”Är det någon som har haft ett högt tonläge i debatten så är det Annie Lööf.”
Hon ser det som att Jimmie Åkesson tycker att hon fick skylla sig själv.
– Det som blir så märkligt när man sitter och tar emot bägge de budskapen är att fundera på vilken av dessa är den sanna.
Det är framför allt när hon tagit tydlig ställning mot Sverigedemokraterna som hot och hat kommer. Ibland bokstavligen som ett brev på posten.
Som när hon röt ”hur uttrycker du dig?” riktat till Jimmie Åkesson i en partiledardebatt i tv.
Men hon beskriver också roliga sms från SD-ledaren, och hur hon kan ta en kaffe och prata om annat än politik med alla partiledarkollegor hon haft.
När det var dags för presentutdelning under hennes sista partiledardebatt i riksdagen var någon form av upplevelse tillsammans med givaren ett tema. Än har hon bara hunnit med att äta pizza med Liberalernas Johan Pehrson, och hon håller på att boka in en grillutflykt med Magdalena Andersson.
Jimmie Åkesson bjöd in Annie Lööf med familj att titta på fotboll med honom i Listerlandet. Det har ännu inte blivit av. I boken skriver hon att hon och SD-ledaren kan vara ”rasande meningsmotståndare” i politiska frågor, och samtidigt ha en ”schysst och lättsam ton” på ett personligt plan.
Hur arga de än varit på varandras politik har de kunnat skilja på sak och person.
Kan man se skillnad på sak och person när man ser olika på grundläggande värderingsfrågor? Är det annorlunda än om man tycker olika om till exempel skattesatser?
– Så är det. Det jag tycker är viktigt är att alltid vara hyfsad i samtalen med mina partiledarkollegor. Att kunna ta en kaffe ihop, att kunna prata om väder och vind och familj. Men det är klart att jag haft extra svårt att göra det med Jimmie Åkesson, eftersom jag vet att både hans partikollegor och han själv i mångt och mycket har piskat upp en stämning mot mig, som har lett till brev hem på köksbordet och kommentarsfält fyllda med otrevligheter. Det har varit svårt ibland att sitta och prata om vardagsbetraktelser med honom.
Kan det finnas ett trovärdighetsproblem i att först slå näven i bordet och ryta ifrån mot Jimmie Åkesson och sedan ta emot en inbjudan om en fotbollsutflykt tillsammans?
– Nej, det är jag inte så bekymrad över. Folk vet att jag har varit Sverigedemokraternas främsta motpol både debattmässigt och ideologiskt.
Vilket ansvar har Jimmie Åkesson för hotbilden mot dig?
– Varje person som har skickat dödshot och spridit sin dynga om mig som person får ta sitt eget ansvar. Som partiledare har man ett ansvar kring den allmänna debatten som förs, det allmänna tonläget. Jag aktar mig väldigt mycket för att dra tydliga paralleller däremellan.
– Men vem som helst som följer debatten ser att när jag har tagit ton mot sverigedemokrater eller när jag lyft migrationspolitiken, när jag har pratat om vikten av anständighet och liberala värden, så kommer det en drös av antisemitiska, kvinnoförnedrande och rasistiska uttalanden. Och där har även Jimmie Åkesson ett ansvar för hur debattläget och tonläge har varit under de senaste åren. Och det tycker jag inte att han har tagit alla gånger.
Annie Lööf har varit politiker i nästan hela sitt vuxna liv. När hon kom in i riksdagen 2006 var hon 23 år. När hon blev partiledare 2011 var hon 28.
Sverigedemokraterna är inte ensamma om att driva fram ett tonläge som bidragit till hotbilden, säger Annie Lööf. Efter valet 2018 skrev en riksdagsledamot från ett alliansparti direkt till C-ledaren:
”Som man bäddar får man ligga. Nu får du ligga med socialister, Fälldin måste vända sig i sin grav din jävla svikare. Du får skylla dig själv med allt hat.”
Riksdagsledamöter från M och KD har använt ord om Annie Lööf som förknippas med konspirationsteorier och högerextremism, som deep state, landsförrädare och globalister. Efter att de ingått januariavtalet kallade KD:s Sara Skyttedal Centerpartiet för ”quislingar”.
– Det ledde till att man legitimerade ordet i det politiska finrummet. Alla som har varit hotade under åren vet att just Quisling och landsförrädare är det som nazisterna använder.
Annie Lööf blev bestört av att Ebba Busch då inte satte ner foten och markerade mot uttalandet.
Vilket ansvar har Ulf Kristersson och Ebba Busch för tonläget i den politiska debatten?
– Men även jag har bidragit till ett högt tonläge generellt. Jag har säkert också passerat gränsen några gånger. Alla vi politiska ledare är medskyldiga till det debattklimatet som har skruvats upp under de senaste åren. Men det är klart, jag är besviken över att inte fler har sagt ifrån under de otaliga tillfällen som ändå har funnits, när partimedlemmar så tydligt har gått över gränsen. Men för min del så är det här ett avslutat kapitel.
När man läser om Annie Lööfs tid i politiken ter sig pressen ibland nära på omänsklig, både privat och i jobbet.
De första utmattningssymptomen kom när hon ville gå emot partiledningen när FRA-lagen skulle klubbas igenom 2008 och hon var Sveriges yngsta riksdagsledamot.
Under hennes andra graviditet får hon en mycket ovanlig och allvarlig komplikation. Dottern, som ska få namnet Saga, måste tas ut för tidigt och både mor och barn svävar i livsfara. Då erbjuds hon och hennes man terapi på sjukhuset, där de bor i tre månader.
Förutom den gången har hon inte tagit emot professionell hjälp. I stället har hon pratat med nära vänner och anhöriga.
Hon har också gråtit en del, och beskriver hur tårarna rann när tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra ringde och berättade att hon skulle sluta. Gråten har också varit en ventil i ett högpresterande jobb, och en signal om att hon måste dra ner på tempot och hitta balans.
– Framför allt har jag gråtit av trötthet, eller frustration över att det inte går framåt. Och någon gång såklart av rädsla. Särskilt kring när jag låg på sjukhuset och kämpade för mitt eget liv. Och av lättnad någon gång. När jag gick i Pridetåget genom hela Stockholm och var på helspänn, och sedan satte mig i min säkra bil och bara andades ut.
Har anspänningen lyft nu när du lämnat partiledarposten?
– Jag har fortfarande säkerhetsarrangemang runt mig, vilket är skönt. Jag tycker att jag är samma person. Men vänner och familj säger att jag är mer närvarande mentalt. Att jag är med i samtalet på ett annat sätt än vad jag var tidigare. Att jag har sänkt axlarna.
Annie Lööf läser in ”Också Annie” som ljudbok. ”Att läsa den högt ger en annan känsla. Det är också en form av terapi.”
I februari blev Muharrem Demirok ny centerledare. Liksom Annie Lööfs start har hans varit skakig med minskat stöd i opinionen.
– Det tog mig två, tre år innan Centerpartiet under min ledning hade fast mark under fötterna. Jag har sagt till Muharrem många gånger att tänk på mina första tre år, och att vara uthållig i det som ni nu har dragit upp, säger Annie Lööf.
Den nya centerledningen tog nyligen fram en ny skolpolitik inför partistämman i oktober, som vrider Centerpartiets skolpolitik närmare Socialdemokraternas. Det liknar det förslag som lades fram vid stämman för två år sedan, men som dåvarande ledning inte stod bakom och som inte röstades igenom.
Annie Lööf vill inte kommentera dagspolitiken.
– Det är ett privilegium som partiledare att få formulera sin politik. Det fick jag göra när jag tog över efter Maud Olofsson och det får Muharrem Demirok göra nu.
Nyligen stod Centerpartiet och Vänsterpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, för första gången på en gemensam pressträff i riksdagen, för att kräva en omröstning för att avsätta SD:s Richard Jomshof som ordförande för riksdagens justitieutskott.
Annie Lööf har sedan Alliansen spräcktes försökt få till ett mittensamarbete som utesluter både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Hade du kunnat stå på samma presskonferens som Vänsterpartiet?
– Har jag inte gjort det? Nej, det kanske jag inte har gjort? Jag har inte reflekterat över den frågan, men om sakfrågan i det här fallet var att avsätta Jomshof så hade jag inte haft några problem att stå där.
Annie Lööf tror att Sverige inom tio år ”förmodligen, förhoppningsvis” har hittat samarbetet ”i mitten”, och ger som exempel Danmark när de forna politiska motpolerna Socialdemokratiet och Venstre bildat regering med nya partiet Moderaterne.
Just nu är det dock väldigt långt bort, tror Annie Lööf.
– Sverige har varit väldigt fast i våra block och nu har de blocken lite eroderat, mycket på grund av att mina tre tidigare borgerliga kollegor har valt att öppna upp för det. De ritar om den politiska kartan jättemycket. Men de får väl testa det nu."