Hemligt Kina-Avtal I Torsboda

2023-09-14
"Kontraktet skrevs under vid en ceremoni vid Midlanda flygplats den fjärde maj i år, samma dag som storetableringen avslöjades vid en välbesökt presskonferens.
Bakom kontraktet döljer sig den största industrisatsningen någonsin i regionen. PTL köper 75 hektar mark i syfte att investera 15 miljarder kronor i en anodfabrik för den europeiska marknaden.
Men fortfarande, efter snart fem månader, är det okänt vad PTL betalade för marken och vad som ingår i överenskommelsen mellan det kommunägda bolaget Torsboda Industrial Park AB och det kinesiska företaget. Enligt Torsbodabolaget finns det en risk att PTL hoppar av affären om kontraktet skulle bli offentligt.
Lämnas någon del av avtalet ut riskeras PTL:s hela etablering.
Sundsvalls Tidning har vid två tillfällen begärt att få läsa avtalet med stöd av offentlighetsprincipen, men båda gångerna har svaret blivit nej med hänvisning till att PTL begärt att avtalet ska sekretessbeläggas. Torsbodabolaget har också tagit hjälp av en advokatbyrå i Göteborg för att slippa visa upp kontraktet. Bakgrunden är bland annat att PTL begärt att avtalet i sin helhet ska sekretessbeläggas.
Frågan ska nu avgöras i kammarrätten.
"Det torde i affärssammanhang vara allmänt känt att investeringar som kinesiska privata bolag gör utomlands är föremål för, och villkorade av, godkännanden från kinesiska myndigheter" uppger Torsbodabolagets vd, Christian Söderberg i ett brev till rätten.
Skulle avtalet lämnas ut sätts hela Torsbodasatsningen på spel, menar bolaget. Risken är då att affären inte godkänns av två kinesiska myndigheter; handelsdepartmentet och National development and reform commission.
"Lämnas någon del av avtalet ut riskeras PTL:s hela etablering vilket skulle förorsaka stor ekonomisk skada", skriver Söderberg.
Från Torsbodabolagets sida menar man att uppgifterna i avtalet utgör företagshemligheter, men att det också handlar om att kinesiska myndigheter fram till att alla tillstånd är klara ställer höga krav på sekretess vid utlandsinvesteringar.
ST menar å sin sida att innehållet är av stort allmänintresse:
– Kommunmedborgarna i Sundsvall och Timrå har gått in med 240 miljoner i utvecklingen av industriområdet i Torsboda, och då är det viktigt att allmänheten får veta vad pengarna används till, säger ST:s chefredaktör, Karin Näslund.
Tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger att det är felaktigt att ett kommunalt bolag ingått ett avtal som förutsätter fullständig sekretess. Kontraktet kan innehålla företagshemligheter som faller under sekretess, uppger han, men avtalet som helhet kan inte sekretessbeläggas för att den ena parten önskar så.
– Det är märkligt och felaktigt. Så får inte ett helägt kommunalt bolag agera. De har att följa svensk lagstiftning och det innebär i det här fallet att uppgifterna i avtalet ska prövas var för sig. Det kan förekomma uppgifter som omfattas av affärssekretess, men i övrigt ska avtalet lämnas ut, säger han.
Jag kan inte avslöja priset, det är en affärshemlighet.
PTL:s projektledare, Yu Han, säger att kontraktet kommer att bli offentligt. Men inte än.
– Det är en pågående process och vi kommer att avslöja det där senare, men för närvarande är den här företagsinformationen konfidentiell. Det vore olagligt för oss att offentliggöra den i det här läget. Men när vi får tillstånden som krävs för att sätta igång projektet kan vi ge er den här informationen.
PTL hänvisar till kinesisk lag när det gäller sekretessen på avtalet gällande Torsbodasatsningen.
Frågan är vilken lag han hänvisar till. Yu Han svarar så här:
– Det är en kinesisk lag, just nu befinner vi oss i en tillståndsprocess och innan det är avslutat kan vi inte avslöja handlingarna. Men vad jag kan säga är att det här kontraktet mellan lokala politiker och vår verksamhet är ett rättvist kontrakt. Vi använder inte skattebetalarnas pengar.
Enligt PTL kommer avtalet att offentliggöras senare.
– Snabbaste scenariot är att vi kan presentera det i slutet av oktober, det kan skjutas upp, men i alla fall till slutet av det här året. Att avslöja det nu skulle kunna leda till juridiska risker för vår verksamhet och företag, säger han.
Kammarrätten ska nu avgöra om Torsbodabolagets och PTL:s begäran om sekretess väger tyngre än den svenska offentlighetsprincipen.
Hur mycket betalade ni för marken i Torsboda?
– Jag kan inte avslöja priset, det är en affärshemlighet som jag rent lagligt inte har möjlighet att avslöja. Men jag kan säga att det var ett normalt pris, det var det korrekta marknadsvärdet.
FAKTA
Offentlighetsprincipen
Principen är att handlingar hos myndigheter ska vara tillgängliga för allmänheten. Detta gäller även bolag som är offentligt ägda - i det aktuella fallet kommunala bolag.
Alla handlingar (pappersdokument eller elektroniska handlingar) som är inkomna till en myndighet, eller upprättade hos myndigheten, och som förvaras hos myndigheten, är som huvudregel offentliga. Detta innebär att var och en har rätt att få läsa handlingarna och även, mot en mindre avgift, få en papperskopia på dem.
Från denna huvudregel finns många undantag; vissa handlingar anses inte som allmänna, om de är av privat karaktär eller omfattas av någon typ av sekretess.
Offentlighetsprincipen uttrycks i grundlag, Tryckfrihetsförordningen 2 kapitlet, och reglerna för sekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram