Det tar sig så sakta till att bli vad vi kan kalla för Djupyoga, men som alltid så gäller det att ta en bit i taket av elefanten.
"Andas in, vrid axlarna åt vänster. Andas ut och vrid åt höger.
SVT:s tidigare nyhetsankare Ulf Wallgren sitter på golvet i yogastudion Yogamana i Stockholm och visar en serie yogarörelser. Efter 27 år som programledare bland annat på Rapport, Aktuellt och SVT24 valde Ulf Wallgren att 2017 lämna journalistiken för att bli yogainstruktör.
– Jag var nära att gå in i väggen. Jag hade inte överlevt utan yogan, säger han i dag.
Att fysisk träning kan förbättra hjärnans förmåga att ta emot, lagra och bearbeta information – det som kallas kognitiva funktioner – är känt sedan tidigare. Forskaren och läkaren Peter Blomstrand och hans kollegor vid Högskolan i Jönköping har till exempel sett i en studie att ett kort fysiskt träningspass kan förbättra kognitiva funktioner och lärande hos studenter.
Nu har de undersökt vilken typ av träning som är bäst för den åldrande hjärnan – styrketräning, konditionsträning eller yoga som kombinerar fysiska övningar med andningskontroll.
De har granskat resultaten från drygt 300 studier med fler än 20 000 deltagare över 55 år. I cirka 30 av de 300 studierna har de friska deltagarna antingen tränat yoga eller ingått i en kontrollgrupp som tränade kondition eller styrketräning. Deltagarna fick göra en rad olika kognitiva tester både i början och i slutet av studierna.
Resultatet överraskade forskarna. Styrke- eller motionsträning visade sig bara ha en låg positiv effekt på de kognitiva förmågorna. Yoga hade däremot en något högre (måttlig) positiv effekt på hjärnans förmåga att till exempel lagra, bearbeta eller plocka fram information.
– Det hade vi inte väntat oss! Vi trodde att konditionsträning skulle ge ett större utslag i kognitionstesterna än yoga. Om yoga vore en tablett så skulle vi läkare skriva ut den till väldigt många, säger Peter Blomstrand.
Skillnaden på effekten är visserligen inte stor, men ändå märkbar för individen på kort sikt, menar Peter Blomstrand.
– En 60-åring som yogar kan nog känna av effekten på uppmärksamhet och minne på relativt kort sikt, medan den som joggar inte märker av det på samma sätt.
Peter Blomstrand menar att yoga till och med kan förebygga demens.
– Det är rimligt utifrån resultaten att anta att yoga faktiskt kan bromsa vissa former av demens, säger han.
I studien ingår bland annat hatha- och kundaliniyoga, som lite förenklat kombinerar fysiska rörelser med andningsövningar.
– Vi kallar det ”mind-body”-träning i vår studie. Vi tror att man förutom yoga kan se liknande effekt hos tai chi och qigong, säger Peter Blomstrand.
För att få resultat bör man träna yoga regelbundet, åtminstone tre gånger i veckan.
– Gärna som komplement till annan konditions- eller styrketräning.
Vad är det då i yogan som påverkar hjärnan? Enligt Peter Blomstrand är en förklaring kombinationen av fysiska övningar och kontroll av andningen. Det påverkar vårt nervsystem, vilket bland annat ger en lugnande effekt på blodtryck och puls.
– Det är helt enkelt ett sätt att hantera och motverka stress. Det förbättrar uppmärksamheten, minnet och andra kognitiva funktioner.
Ulf Wallgren, tidigare nyhetsankare hos SVT. Han är är övertygad om att yoga kan skydda hjärnan.
– Under flera år arbetade jag i fyrskift, men jag älskade mitt arbete. Det gick bra så länge jag var på jobbet, där fungerade jag. Men när jag kom hem kunde jag inte varva ned, jag hade ett ständigt stresspåslag. Ibland kunde jag knappt hänga med i diskussionerna runt köksbordet.
Ulf Wallgren började träna mediyoga som kombinerar fysiska övningar, andningsträning och meditation.
– Det fick mig att bli lugn och ta kontroll över både mitt sinne och min kropp.
I dag är han 69 år och kommer att fortsätta träna yoga så länge han bara kan.
– Jag är övertygad om att det håller min hjärna skärpt. Forskning visar att mediyoga kan minska kronisk inflammation i kroppen, vilket är bra för hjärnan. Det minskar också risken för sjukdom på äldre dar, säger han."