"Ukraina är i akut behov av tyngre vapen. Därför riktas världens blickar mot ett majsfält i Italien - där 96 Leopardstridsvagnar fastnat. Nu kan en lösning vara på väg, genom ett triangelbyte utan motstycke.
Unikt triangelbyte ska ge Ukraina 100 ”Leopard 1”
GENÈVE De nära hundra Leopard 1A5-stridsvagnarna står parkerade under gröna presenningar vid ett öde fält i Italien. Nu har de blivit explosiv storpolitik.
På spel står Ukrainas möjlighet till att fortsätta sin motoffensiv – och det lilla landet Schweiz omhuldade neutralitetspolitik.
Stridsvagnarna tillhör Schweiz, som köpte dem från Italien 2016. Tanken var att de skulle användas för reservdelar. Men efter köpet blev de stående oanvända i Gorizia i norra Italien av oklar anledning. De föll i glömska.
Kriget i Ukraina har lett till skriande behov av mer vapen och ammunition. Tyskland ville köpa de schweiziska stridsvagnarna och skicka dem till Ukraina. Tanken var att det schweiziska statliga företaget Ruag skulle sälja stridsvagnarna till den tyska försvarsproducenten Rheinmetall som skulle renovera dem för att skicka till Ukraina.
Den schweiziska regeringen satte stopp för affären i juni med hänvisning till landets lagar. Den stora bromsklossen är Schweiz neutralitet, enligt Jean-Marc Rickli, chef för globala riskenheten vid tankesmedjan GCSP i Genève.
Han uppger att vidareexport av vapen till länder i krig är förbjudet enligt schweizisk lag – och direkt donation av vapen är ett brott mot den schweiziska neutraliteten.
– Så den tyska planen är omöjlig, säger han.
Efter regeringens beslut i slutet av juni har frustrationen stegrats.
Chefen för Ruag, Brigitta Beck, avgick i protest i augusti.
– Jag uppmanar Tyskland att se till att leverera dessa stridsvagnar till Ukraina. Vad gör det om vi skickar dem? Absolut ingenting, sa hon upprört vid en paneldebatt nyligen.
Men stridsvagnarna står kvar under sina presenningar på landsbygden i Italien – medan Ukraina vädjar om mer vapen bara hundra mil bort. Inte minst mer kraftfulla vapen som stridsvagnar. Samtidigt pågår en extern utredning om turerna mellan Ruag och tyska Rheinmetall.
Diplomater och krigsstrateger har frenetiskt sökt efter lösningar i det låsta läget. Nu tycks man ha hittat en ny utväg som saknar motstycke i global vapenhandel. Planen för snarare tankarna till komplicerade lägenhetsbyten i Stockholms innerstad – fast för 40 ton tunga stridsvagnar.
Idén uppges ha fötts under president Volodymyr Zelenskys besök i Grekland i mitten av augusti. Han ska ha förhandlat fram en plan som innebär följande:
Grekland skickar omkring hundra av sina gamla Leopard 1-stridsvagnar till Ukraina.
För att kompensera Grekland ska Tyskland köpa de schweiziska stridsvagnarna, renovera dem och ge till Grekland.
Tyskland står för kostnaden för renoveringen.
Upplägget rapporteras av bland annat den grekiska militärtidskriften
Flight.com, det amerikanska affärsmagasinet Forbes och den oberoende organisationen Conflict Intelligence Team.
Därmed blir alla vinnare. Schweiz kan sälja sina stridsvagnar och andas ut eftersom de inte hamnar i ett krig utan i Grekland. Ett pressat Tyskland kan genomföra sin plan att hjälpa Ukraina. Grekland får mer kapabla stridsvagnar i sin armé utan kostnad. Och Ukraina får nästan hundra Leopard 1-stridsvagnar utöver de 178 som Belgien, Danmark, Nederländerna och Tyskland givit.
Och neutraliteten förblir intakt för Schweiz – eller?
– Det här är den bästa kompromissen. Juridiskt sett bryter Schweiz inte mot några lagar och ur politiskt perspektiv upprör man inte sina europeiska partners genom att låta stridsvagnarna stå oanvända, säger Jean-Marc Rickli vid GCSP.
Schweiz har redan ansträngda relationer med EU, och EU-länderna trycker på för att neutrala Schweiz ska göra mer för Ukraina. Därför är den grekiska triangelplanen en rimlig lösning, menar Jean-Marc Rickli.
– Det är ett juridiskt trick som gör att regeringen räddar ansiktet.
Har kriget i Ukraina visat att den schweiziska neutraliteten är föråldrad?
– Nej, neutraliteten är mer än bara politik. Den hör till den schweiziska identiteten ihop med direktdemokratin och federalismen, säger Jean-Marc Rickli.
Han säger att mer än 96 procent av befolkningen stöttar neutraliteten i alla opinionsundersökningar.
– Därför kommer Schweiz aldrig att gå med i EU eller Nato. Debatten utvecklas men vi är inte i närheten av hur långt man har gått i Sverige.
Vissa frågar sig varför Schweiz överhuvudtaget exporterar stridsvagnar om de inte får användas i krig. Den schweiziska marknaden är för liten för landets försvarsindustri och därför måste man exportera, säger Jean-Marc Rickli. Stridsvagnarna kan bygga upp militär kapacitet i syfte att försvara, säger han.
Är inte det vad Ukraina gör, försvarar sig?
– Jo, men här kolliderar det med neutraliteten och direkt deltagande i krig, vilket strider mot schweizisk lag och internationell lag om neutralitet.
För Ukrainas del gäller nu väntan på denna möjliga stridsvagnskarusell. Men vad skulle 96 ytterligare Leopard 1-stridsvagnar betyda på slagfältet?
– Det vore definitivt en förstärkning. Man ska inte sticka under stol med att det här är en äldre modell. Men de har bra eldkraft och rörlighet samt en mycket bra kanon, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant till SvD.
Leopard 1-stridsvagnarna har inte lika tjockt pansar som de ryska stridsvagnarna, säger han. Troligen kommer Ukraina därför att använda dem taktiskt som understödsvagnar snarare än offensivt, tror han.
– De är viktiga i striderna. Alla tillskott som Ukraina kan få spelar roll, betonar han.
SvD har kontaktat det schweiziska försvarsministeriet, ekonomidepartementet samt försvarsföretaget Ruag. Ingen av partnerna har velat kommentera en möjlig triangellösning. En talesperson för Ruag säger att ”inga framtida affärsplaner för stridsvagnarna görs just nu”