Well well...

"Kartläggningen av den afrikanska svinpestens utbredning befinner sig i ett känsligt läge. Hittills har det konstaterats sju fall av smittade vildsvin i skogarna i Västmanland och arbetet för att stoppa pesten från att sprida sig till grisar har nu högsta prioritet bland myndigheter och hela grisindustrin. Men även om man lyckas så har fallen med vildsvinen redan slagit hårt mot branschen.
”Exporten av svenskt griskött stoppades omedelbart efter att nyheten om smittan kom i förra veckan. Det som är särskilt bekymmersamt är att det lär påverka vår konkurrenskraft en längre tid. Erfarenheten säger att det kan dröja upp till ett år innan länder vågar börja importera från ett land som drabbats av afrikansk svinpest”, säger Viktor Tornberg, vd på KLS som ägs av den danska bondekooperationen Danish Crowns.!
Med fyra slakterier och en marknadsandel på 42 procent på griskött är företaget ledande i Sverige.
Enligt statistiken producerade Sverige totalt 254 000 ton griskött ifjol. Av produktionen går 30 000 ton på export. Men hälften av exporten går till grannländer, som Polen, där köttet styckas för att sedan levereras tillbaka till svenska butiker. Den verkliga exporten, där grisdelarna konsumeras i ett annat land, uppgår till cirka 15000 ton, motsvarande sex procent av produktionen.
”Även om exporten inte är så stor är den viktig för lönsamheten för oss och för andra i branschen. Framför allt gör exporten det möjligt att få avkastning på detaljer på en gris som inte efterfrågas av svenska konsumenter som fett, tassar och benprodukter”, säger Viktor Tornberg.
Exporten av de här grisdelarna går i första hand till Asien och länder som Sydkorea, Vietnam och Filippinerna. Däremot saknar Sverige ett exportavtal med Kina, som är världens klart största konsument av griskött. Svenska grisbönder har i flera år försökt att påverka politiker för att få till ett avtal, men utan framgång. När den afrikanska svinpesten drabbade Kina 2019 och 2020, och upp emot hälften av landets grisar slaktades, tvingades Kina istället att öka sin import av grisar från EU där industrin fick ett enormt uppsving.
”Vi kunde bara se på när Danmark och andra länder såg sin export lyfta vilket var frustrerande förstås. Särskilt som Sverige har för låg produktion idag, samtidigt som vi har fantastiska förutsättningar att öka den. Då är det helt avgörande att få igång exporten och här är Kina nyckeln”, säger Åsa Odell som är grisbonde i Södra Åby utanför Trelleborg där hon på familjegården har 400 suggor som varje år föder 11 000 kultingar.
Hon har själv haft besök av en av flera kinesiska delegationer som besökt Sverige för att godkänna gårdar och slakterier. Enligt Åsa Odell är kineserna framför allt intresserade av svensk djurhälsa, eftersom de själva har ett stort problem med livsmedelssäkerheten.
Svenska regler kring grisuppfödning är tuffare än i övriga EU med bland annat större yta per gris och lägst användning av antibiotika i hela EU.
”Min bedömning är att det har funnits ett stort intresse från Kina kring svenskt griskött men att det som händer nu är väldigt illa. Vi vet att Kina är väldigt noggranna när det kommer till afrikansk svinpest och har varit snabba med att strypa importen från zoner i Europa som har drabbats”, säger Åsa Odell.
Viktor Tornberg delar bedömningen att det kommer bli svårare att få till ett avtal med Kina på grund av fallen med afrikansk svinpest. KLS har via sin ägare, Danish Crown, redan upparbetade kanaler i Kina som gör att exporten av svenska grisdelar snabbt skulle kunna ta fart om ett avtal kommer på plats.
”Vi skulle relativt enkelt kunna trycka på startknappen så visst hade det varit väldigt positivt att få till ett avtal med Kina, något som känns allt längre bort i dag tyvärr.”