Göran & Anna

2023-09-10
Av glädje bygger man musik, men tidevarv komma och tidevarv försvinna...
"De 20 år som gått sedan mordet på Anna Lindh har förändrat Sverige. Om hon kunnat ta över efter honom vill Göran Persson inte spekulera i.
”Hon var väl skickad för den typen av uppgifter. Framförallt hade hon engagemang i den gröna delen och den internationella.”
Inger Arenander
Publicerad 10:16
”Aldrig varit rädd – tror inte Anna var det heller”
Den förre statsministern Göran Persson har bearbetat det som hände i 20 år, men säger att det fortfarande känns overkligt.
Hur minns du utrikesminister Anna Lindh?
– Jag minns henne som glad. Det är viktigt, därför att politik det bygger man av glädje. Hon var noggrann också, med texter och med att det skulle vara korrekt. Hon var ju jurist.
Vi som var med i regeringskansliet Rosenbads pressrum Bella Venezia på morgonen, torsdagen den 11 september 2003, glömmer den inte. Stämningen var blytung, orolig. Vi väntade på att statsministern, Göran Persson, skulle hålla pressträff om hälsotillståndet för Anna Lindh. Det dröjde och dröjde.
Dagen innan hade utrikesministern blivit attackerad och knivhuggen på ett varuhus i Stockholm. Hon hade inga livvakter.
Göran Persson var askgrå i ansiktet när han kom ner och ställde sig framför mikrofonerna och meddelade att Anna Lindh var död. Rösten bröts.
– Det var en nära medarbetare. En vän och en person som jag visste skulle vara med och föra det jag gjorde vidare. På något sätt, säger Göran Persson idag.
– Exakt vad är det meningslöst att spekulera omkring. Det var tungt. Hon var dessutom en ung person med barn som fortfarande var små. Sen kunde man börja fundera på vad det är för samhälle vi lever i, hur det var möjligt, den typen av vånda.
Var du rädd för egen del?
– Det har jag aldrig varit och det tror jag inte att Anna var. Ska man gå runt och grubbla på det så blir man snabbt väldigt, väldigt kraftlös och börjar fundera på fel saker.
Han talade då om att våldet inte skulle få segra och om Anna Lindhs arbete för demokrati och de värderingar demokrati bygger på. Sverige skulle stå för de värderingarna och Sverige var ett ”tolerant samhälle, unikt i sin sammanhållning”, sa Göran Persson.
Skulle du säga samma sak om Sverige idag, 20 år senare?
– Ja, det skulle jag nog säga, även om vi inte har haft en utveckling som har förstärkt det draget. Även om det är försvagat, så är det fortfarande unikt i ett internationellt sammanhang. Klyftorna har växt, det har vi inte varit tillräckligt bra på att bevaka, men Sverige är i allra högsta grad ett mångkulturellt samhälle. Kom ihåg att en tredjedel av de unga vuxna har föräldrar som inte är födda i Sverige, eller är själva födda i utlandet. Den tredjedelen, det är vår framtid, bland annat.
Varför säger du det?
– Jag säger det för att jag ofta får en sorts motsatt bild, nämligen att om vi bara slänger ut dem som har kommit hit så löser vi våra problem. Den debatt vi har idag, den domineras ju faktiskt av hur man ska bli av med människor från Sverige. En del ska ut ur vårt land, ja, men vår situation är ju den att vi framöver kommer att behöva varenda ung människa vi kan få tag i som vill arbeta. Vi ser ju att allt fler unga, även de som kommit de senaste 15–20 åren, väljer bra utbildningar och är inne på arbetsmarknaden.
Göran Persson tar emot i en kontorsmodul på LKAB:s kontor i Stockholm. Han är styrelseordförande i bolaget. Han talar framåtlutat och engagerat om hur de unga behövs.
Hur hotad är demokratin i Sverige idag?
– Jag tror inte man ska plocka ut Sverige som en isolerad företeelse, utan vi ska se den demokratiska utvecklingen i ett internationellt sammanhang. Väldigt mycket av det vi förknippar med demokratisk utövning är under press. Det gäller Europa, det gäller USA.
På vilket sätt?
– Ta bara en sådan sak som att en medlem av FN:s permanenta grupp i säkerhetsrådet startar ett krig en timme bort från Sverige. Eller ta det som händer med allt fler stormakter som ifrågasätter den fria handeln. Skulle det drivas till sin spets har vi egentligen bara en enda sak att luta oss mot och det är den Europeiska unionen.
Oppositionsledaren Magdalena Andersson skrev en uppmärksammad debattartikel i våras i DN där hon anser att ”vårt lands själ” står på spel och att ”utvecklingen i Sverige är i linje med hur auktoritära högerregimer agerar runt om i världen – där opposition, medier och akademi tystas”. Håller du med om det?
Göran Persson lutar sig bakåt, avvaktande.
– Jag vill ju inte sitta i en intervju där jag recenserar Magdalenas tal. Det förstår du väl?
Analysen, då?
– Ja, det är klart att det finns inslag i utvecklingen som inte är bra. Samtidigt finns det oerhört mycket som är starkt och rätt också. Man kan också hålla tal där man ger den bilden.
Magdalena Andersson skriver att Tidöpartiernas ledord är ”splittring, uppdelning, konflikt”. Ligger det något i det, tycker du?
– Så fort det förknippas med Sverigedemokraterna så tycker jag att det är ganska givet att det ligger väldigt mycket i det, apropå det vi talade om nyss.
Tycker du att det ligger något i att demokratin skulle vara hotad med den nuvarande regeringen?
– Jag vet inte det. Svårt att bedöma, men jag kan förstå hur Magda tänker. Låt henne i oppositionsledarens namn driva den diskussionen. Jag tror att den är värdefull.
På vilket sätt värdefull?
– Det är väl bra om man varnar för sådant som man ser, som är orostecken.
Kan det bidra till att sprida oro?
– Det kan det kanske göra, men motsatsen kanske är värre. Att människor upplever att här pågår en utveckling och att ingen talar om den. Det är nog farligare.
Hur orolig är du över det Magdalena Andersson beskriver som att ”opposition, medier och akademi tystas”?
– Jag går inte in på den diskussionen. Den får andra sköta. Det jag tycker är illavarslande är förnekelsen som pågår av att vi har klimatproblem. Det tycker jag är allvarligt, oerhört allvarligt. Skulle det visa sig nu att vi håller på att växla ner våra politiska ambitioner så har vi ju skapat, och skickat, signaler som är högst allvarliga.
Vi lever med någon slags uppfattning att vi är igenom det värsta.
Göran Persson understryker vad han ser som Anna Lindhs politiska arv som har betydelse även nu.
– Hon var drivande i arbetet med miljöbalken, ett stort lagstiftningsarbete som fortfarande är centralt i svensk politik idag.
Anna Lindh mördades i slutskedet av valkampanjen inför folkomröstningen om medlemskap i valutaunionen EMU. Svenska folket sa nej 2003, men Göran Persson tycker att hans argument då, för ett ja, fortfarande håller.
– Det här är inte sista gången vi ser en skakning av den svenska kronan. Vi har sällskap av norska kronan. Det beror inte på att svensk eller norsk ekonomi är misskött eller svag, utan att vi är små ekonomier i ett gigantiskt ekonomiskt världshav. Nästa gång vi får en internationell ekonomisk kris så får vi stryk igen och kanske ännu mer. I det läget är en stor hamn bättre än en liten.
Du tror att Sverige kommer att gå med i EMU. Vilket är ditt tips om när?
– Inom tio år, men det sker då i anslutning till någon typ av värsta internationella ekonomiska kris. Kanske redan i anslutning till den här, vi har ännu inte sett botten på den.
Vad menar du?
– Vi lever med någon slags uppfattning att vi är igenom det värsta. Det är jag inte säker på. Det är möjligt att inflationen inte viker ner sig om vi tittar på tjänsteinflationen till exempel. Vi har haft ett år i Europa där allt av jordbruk har gått fel. Vad betyder det för livsmedelspriserna? Vi ser att både Ryssland och Saudiarabien pressar upp priset på olja och gas. Lägg ihop de tre, så kanske du har en situation där inflationen stiger. Det är ett scenario som ingen talar om.
Göran Persson är, förutom i LKAB, styrelsens ordförande också i Swedbank. Banken tjänar just nu på räntehöjningarna. Persson tycker att det är ”helt naturligt” att diskutera en bankskatt, men parerar vant frågorna om vinstnivåer och skillnader mellan kundernas in- och utlåningsräntor.
– Vi kan väl vara överens om att det är sundare med ett finansiellt system som har överskott än som har underskott. Det är en marknad vi är på.
Att ha bytt perspektiv från politiken till näringslivet har inte förändrat Göran Perssons syn på vad som är viktigt att åstadkomma, säger han. Han är optimistisk om Sveriges framtida ekonomiska tillväxt.
– Tittar du på vad vi har att sälja till andra så är det väldigt attraktiva saker. Vi har varit oerhört duktiga, trots att vi själva har älskat att berätta om oss som att vi halkar efter. Vi är ett land som har präglats av ganska blygsamma entreprenörer och de finns kvar. Jag kan se det från perspektivet Norrbotten där jag är verksam nu. Vilken framtidstro. Vi kommer att vara en stark ekonomi också i fortsättningen om världsekonomin går rätt. Den går rätt om fred bibehålls, och om fred bibehålls då klarar vi också frihandel.
Anna Lindh
Socialdemokratisk politiker och jurist född 1957, mördad 11 september 2003.
SSU:s ordförande 1984–1990, kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm 1991–94, miljöminister 1994–1998, utrikesminister 1998–2003.
Göran Persson
Socialdemokraternas partiordförande 1996–2007, skolminister 1989–1991, finansminister 1994–1996, statsminister 1996–2006. Driver jordbruk på egen gård efter tiden som politiker, är konsult i egen firma och har åtagit sig styrelseuppdrag i näringslivet. Är ordförande i styrelsen för Swedbank (sedan 2019) och i styrelsen för LKAB (sedan 2017).

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram