Djupa Verktyg

2023-09-07
Techjättar i all ära, men om syftet bakom deras existens egentligen är, eller i vart fall har varit, att utgöra ett verktyg för den Djupa Staten....
"Det var Spotifys kapitalmarknadsdag 2022 och vd Daniel Ek inledde för att sätta tonen från början. Med aktieanalytiker och småsparare i publiken skulle stjärnentreprenören försöka omvända en del skeptiker.
– Till att börja med har vi en utmärkt produkt, och vår affär går väldigt bra. Men utöver det investerar vi i att bygga en fantastisk, flersidig plattform som har alla ingredienser att bli en riktigt unik, kreativ plattform i världen.
Så här brukar det låta när techbolagen talar. Mycket prat om skalbarhet och att skapa plattformar som möjliggör för andra att uttrycka sig. Vad de tenderar att prata mindre om är deras ansvar för vad som pågår på dessa plattformar.
SvD:s granskning visar att gängkriminella utnyttjat Spotify för penningtvätt. När SvD söker Spotify för en intervju blir det nej.
Att företag har interna utmaningar är ingenting man behöver skicka en pressrelease till allmänheten om. Penningtvätt är dock ett problem som påverkar många fler än bara Spotify. Det är en grundbult för att kunna hålla igång kriminell verksamhet över lång tid.
Det är således anmärkningsvärt att man undviker att låta sig intervjuas om den plattform som man gärna presenterar för omvärlden i andra sammanhang.
Situationen är välbekant. Meta, tidigare Facebook, har hamnat i liknande lägen vid många tillfällen – bland annat gällande spridningen av falsk information. Techbolagens förhållningssätt följer ett förutsägbart mönster som tenderar att upprepa sig när den här typen av frågor uppstår.
Steg 1: Skapa en plattform som tillåter miljoner människor att använda och delta på olika vis. Mängden användare är så stor att ingen manuell hantering kan ske för att granska dem.
Steg 2: När problem av något slag uppstår – något som ofta uppmärksammas utifrån – uttrycker techbolagen att de har interna system som sysslar med att lösa dem. Men de tillägger snabbt att problemet är så komplext att någon omedelbar och definitiv lösning inte finns att tillgå.
Steg 3: Om problemen fortsätter, eller lyfts upp politiskt, tillsätts en intern utredning och se till att en techchef går ut och säger att bolaget ska skärpa sig och satsa ännu hårdare. Frågan försvinner tillfälligt. Tills nästa, ofta mycket snarlika, problem uppstår igen till följd av de stora och okontrollerbara plattformarna.
Det som saknas i denna snurra är techbolagens insikt att dessa problem är självskapade. Det är ingen självklarhet att en obegränsad mängd människor fritt ska kunna använda en plattform utan inskränkning. De är designade för att ha så lite friktion som möjligt för såväl nya som befintliga användare. Problemen som uppstår blir en acceptabel bieffekt av techbolagens krav på tillväxt.
I fallet med Spotify har farhågorna om penningtvätt varit kända internt. Det framgår av en rapport som företaget hänvisar till när SvD ber om en intervju. Samtidigt svarar streamingjätten mejlledes att man inte har ”bevis” för att penningtvätt skett.
I SvD:s artiklar uttrycks att företaget är mer motvilligt att stänga av betalda konton som används för fusk, än gratis dito. Att stänga av premiumkonton går tvärtemot hela strategin som Spotify har av att bygga upp just den siffran.
Spotify håller inte med om den beskrivningen, utan skriver att man ”upptäcker och åtgärdar artificiella beteenden från såväl gratiskonton som premiumkonton”. Hur stor andel av de avstängda kontona som tillhör den senare kategorin, vill företaget dock inte berätta.
Det finns många förlorare när bedrägerier av det här slaget sker. Spotify har sannolikt höga kostnader för personal och system som jobbar för att förebygga det. Andra musiker – vars lyssningar är genuina – får en lägre andel av intäkterna. Vanliga lyssnare tittar på topplistor för att skapa sig en bild av vad som är populärt, utan att veta att de är manipulerade.
Situationen är både stökig och komplex. Man kan ha en viss förståelse för svårigheten att lösa frågor som dessa snabbt. Men att ha ett klurigt självskapat problem fråntar inte Spotify ansvaret att ta hand om en situation som de själva möjliggjort – även om det varit oavsiktligt.
Penningtvätt är inget techproblem – det är ett samhällsproblem. Lösningen behöver således inte komma från Spotify allena. Men mer transparens om hur de bidrar här vore klädsamt – för en aktör med en så mycket makt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram