Den 5 naturligtvis, vad annars..

"I Lundinrättegången, som inleds på tisdag, åtalas för första gången en svensk företagsledare för medhjälp till grovt krigsbrott. Långt fängelsestraff väntar Ian Lundin vid fällande dom.
Svenske oljemiljardären åtalas för krigsbrott
Den är större än någon annan svensk rättegång. Klockan 09.30 på tisdag börjar förhandlingarna i Lundinrättegången. Två och ett halvt år senare avslutas den.
Aldrig tidigare har en svensk rättegång pågått så länge.
Ingen annan svensk företagsledare har heller tidigare åtalats för medhjälp till grovt folkrättsbrott – eller krigsbrott, som är den nya juridiska benämningen.
Ian Lundin är den första.
– Å ena sidan känns det surrealistiskt med en rättegång. Å andra sidan vore det lite skönt. Då får jag möjlighet att ge min version av vad som egentligen hände.
Så sade Ian Lundin till SvD i samband med en intervju 2018. Då hade förundersökningen pågått i åtta år.
Åtalad är också Alex Schneiter. Han var tidigare vd, Ian Lundin var ordförande.
Bolaget Lundin Oil har sedan länge bytt namn. Först till Lundin Petroleum, sedan till Lundin Energy. I dag heter bolaget Orrön Energy.
Det är lätt att fastna i siffror när det gäller Lundinrättegången: De 80 000 sidorna i åklagarens material. Den 12 år långa förundersökningen (Sveriges längsta) och de 57 vittnen som är kallade.
Bland vittnena finns flera namnkunniga personer; tidigare statsminister Carl Bildt (satt i styrelsen för Lundin Oil), tidigare tyska inrikesministern Gerhard Baum och historikern Douglas Johnson; före detta chef för afrikanska ärenden vid USA:s nationella säkerhetsråd.
Men bakom allt det där finns en berättelse om barnsoldater, ett extremt blodigt gerillakrig med tusentals dödsoffer samt ett bolag som hoppades hitta olja i södra Sudan mellan åren 1997 och 2003.
Berättelsen om barnsoldaterna och den blodiga konflikten är försvaret och åklagarsidan relativt överens om.
Men vem som gjorde vad och på vems uppdrag, där skiljer det sig åt. Dramatiskt.
Enligt åklagarna, Henrik Attorps och Karolina Wieslander, har Ian Lundin och Alex Schneiter medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan.
– Vi menar att utredningen visar att militären sköt civila från stridshelikoptrar, förde bort och plundrade och brände hela byar så att människor inte hade något att leva av. Följden blev att många civila dödades, skadades och fördrevs, sade Henrik Attorps i samband med att åtalet väcktes 2021.
Ian Lundin och Alex Schneiter och deras team av advokater har däremot en helt annan historia.
De anser att Ian Lundin, Alex Schneiter och även Lundin Oil i många år har demoniserats av en rad aktörer, både lokala krigsherrar och frivilligorganisationer i området. I själva verket försökte man göra det bästa i en extremt svår situation.
– Att tro att vi medvetet skulle gå in i ett konfliktområde för att försöka tjäna pengar är absurt. Dessutom fanns det ett fredsfördrag när vi etablerade oss i Sudan 1997, sade Ian Lundin i den nämnde SvD-intervjun från 2018.
I intervjun återkom han flera gånger till samma devis:
– Det är bättre att vi var på plats och engagerade oss än att vi lämnade barnsoldaterna i sticket. Det sämsta man kan göra är att bara dra sig ur. Det hjälper ingen.
Inför rättegången på tisdag är det tyst från Ian Lundin. Inte heller åklagaren, Henrik Attorps, vill uttala sig innan rättegången inleds.
Däremot har Ian Lundins försvarare, Torgny Wetterberg, gjort ett skriftligt uttalande.
”Åklagaren har inga möjligheter till framgång, eftersom åtalet bygger på påståenden som saknar stöd i utredningen. Det är en gåta varför åklagaren driver detta mål.”
Ian Lundin har i dag inga officiella uppdrag kvar för Lundingruppen. Inför rättegången har han lämnat alla styrelser. Men han är fortfarande en självklar del av familjeimperiet, som värderas till över 200 miljarder kronor.
Lundingruppen består i dag av nio olika bolag inom gruvnäring, oljeprospektering och energiomställning. Ledande företrädare är framför allt Lukas Lundins söner. Lukas var bror till Ian Lundin och avled sommaren 2022.
Lundinrättegången har inte bara intresse för de inblandade och en allmänhet. Den kommer också att följas noga av många storbolag. Det är unikt att en tidigare företagsledare åtalas för grovt folkrättsbrott.
Det finns åtskilliga företag som på olika sätt har affärsverksamhet i, eller i närheten av, krigszoner. För de är utfallet i Lundinrättegången extremt intressant och kan avgöra om de vill och vågar vara kvar i den typen av områden.
För Ian Lundin och Alex Schneiter är tisdagen början på en – sannolikt – lång resa.
Efter tingsrättens dom kring halvårsskiftet 2026 väntar troligtvis ett överklagande till hovrätten. Där kommer det ta ytterligare cirka två år innan slutgiltig dom faller.
Fälls de två direktörerna talar allt för fängelse. Åklagaren kommer sent i processen att komma med sitt yrkande när det gäller påföljd."
Straffskalan för medhjälp till grovt folkrättsbrott är lång. Från fängelse i ett antal år upp till livstid.