
https://svenska.yle.fi/a/7-10040818
Spionhärva i Sverige: Finländska företag användes för att leverera förbjuden teknologi till Ryssland
Finland är ett viktigt transitland för Ryssland när det gäller att skaffa förbjuden teknologi, enligt myndigheter i USA. Det kommer fram i förundersökningen till ett spionerifall.
En man som åtalas för spioneri i Sverige använde sig av finländska företag för att leverera produkter till Ryssland.
Produkterna omfattas av sanktioner och exportförbud, en del har en direkt eller indirekt koppling till militär aktivitet.
Den 60-årige rysk-svenske mannens verksamhet kommer fram i offentliga förundersökningshandlingar i Sverige. Han åtalades för olaglig spaningsverksamhet i augusti.
Eftersom produkterna omfattas av restriktioner och exportförbud har Ryssland inte haft möjlighet att skaffa dem på laglig väg, säger åklagaren.
Enligt handlingarna har ett finländskt företag i elbranschen haft en nyckelroll som mellanhand.
Svenska myndigheter uppger att den ryska underrättelsetjänsten GRU sannolikt fungerat som mannens uppdragsgivare. Mannen har bestridit åtalet, rapporterar svenska medier.
Yles undersökande redaktion (MOT) väljer att inte publicera mannens namn eftersom rättsprocessen pågår.
Förundersökning: Finländskt företag i nyckelroll
60-åringen anhölls i Stockholm i november efter en stor operation, där polisen bland annat använde sig av helikoptrar. Mannens fru anhölls också, men åtalades inte.
Enligt svenska myndigheter har han agerat i Rysslands intressen i ungefär tio år.
Förundersökningsmaterialet som MOT:s redaktion gått igenom visar att företag i Finland haft en betydande roll i fallet.
Den åtalade mannen ska bland annat ha skaffat frekvenssyntetisatorer samt apparatur som kan användas för att analysera signaler från radar och tele- eller radiokommunikation. Teknologin kan användas i militärt syfte.
Elektronikanläggningarna levererades från Sverige till ett företag i Finland vars ägare är ryska. Företaget levererade elektroniken vidare till Ryssland, med hjälp av finländska distributionsföretag.
Centralkriminalpolisen i Finland har bidragit med handräckning när fallet undersökts i Sverige.
Enligt ett utlåtande av CKP som återfinns i förundersökningsmaterialet finns det skäl att misstänka att det finländska företaget i själva verket styrts från Ryssland.
MOT kunde inte nå företagets representanter för kommentar.
I det svenska förundersökningsmaterialet som MOT gått igenom har polisen i Finland misstänkt företagets ledare för ekonomiska brott. Centralkriminalpolisen kommenterar inte fallet för MOT, men deras kommunikatör säger att polisen kommer med information om fallet på fredag.
Skyddspolisen ville inte kommentera om de deltagit när fallet undersöktes i Finland.
Förundersökningsmaterialet innehåller också flera handlingar från amerikanska myndigheter, bland annat den federala polisen FBI.
Det är bland annat frågan om undersökningsmaterial, rättsbeslut och PM från de myndigheter som ser över produkter som omfattas av exportförbud.
I de amerikanska handlingarna nämns det flera gånger hur viktigt Finland är som transitland när Ryssland införskaffar produkter som omfattas av förbud och sanktioner.
I handlingarna ingår en rapport från USA:s ambassad i Tyskland som behandlar den åtalade mannens företagsverksamhet.
I rapporten från år 2018 lyfts åtminstone tre finländska företag fram som mellanhänder.
En specialagent på FBI har uttalat sig under ed om att Ryssland använder sig av Finland när produkter som utsatts för sanktioner levereras in i landet.
60-åringen misstänks också för olaglig spaningsverksamhet riktad mot andra länder.
Skyddspolisen har infört striktare bevakning
Det är sannolikt att Ryssland försöker kringgå exportförbud på många sätt – också i Finland, säger Skyddspolisen.
– Ryssland använder sig av både enskilda företag och upphandlingsnätverk för att införskaffa den teknologi de behöver. Anskaffningarna har inte nödvändigtvis en klar koppling till Ryssland, skriver Skypos biträdande chef Teemu Turunen i ett e-postmeddelande till MOT.
Turunen berättar att gränsbevakningen blivit striktare sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina år 2022.
Att exporten minskat har gjort det svårare att kringgå sanktionerna, uppger Skypo. Det beror på att de produkter som omfattas av sanktioner tidigare har kunnat levereras i smyg tillsammans med lagliga varor.
USA och EU har infört ekonomiska sanktioner mot Ryssland år 2014, när Ryssland anföll Ukraina.
Sanktionerna gäller främst produkter som också kan användas i militärt syfte eller i underrättelseverksamhet.