Sidbytande Nils-Erik Schultz

2023-08-31
Nils-Eric Schultz ”byter sida” – ombud i ett mål där staten stäms
Nyheter
Publicerad: 2023-08-31 14:31
Tidigare Statsåklagare Nils-Eric Schultz. Bild från 2011. FOTO Björn Larsson Rosvall / SCANPIX /
Den före detta statsåklagaren Nils-Eric Schultz byter sida och börjar som senior advisor på Scheiman Advokatbyrå.
Han ska primärt bistå advokatbyrån i en skadeståndstalan mot staten i vad byrån menar är ”den största rättsskandalen i svensk rättshistoria – när svensk polis hjälpte till att få en svensk medborgare dömd till döden”.
Den före detta statsåklagaren Nils-Eric Schultz börjar som senior advisor på Scheiman Advokatbyrå. Det betyder alltså att han går över till ”den andra sidan”.
– Nu ska jag vara på samma sida som advokat Sebastian Scheiman och det känns spännande som fasen, säger Nils-Eric Schultz till Dagens Juridik.
Det är dock inte första gången han arbetar med Sebastian Scheiman. Nils-Eric Schultz berättar att de tidigare har haft kontakt när det gäller ”övergivna polisinformatörer”.
– Men det blir första gången som vi kommer att sitta på samma sida vid en förhandling i domstolen.
Blev pensionär för nio år sedan
Nils-Erik Schultz är kanske mest känd som åklagaren i den stora muthärvan i Göteborg för drygt tio år sedan. Han har en stor erfarenhet av internationella mål och kriminalunderrättelsetjänst. Men för nio år sedan blev han pensionär efter drygt 30 år på åklagarmyndigheten, varav de senare åren på Riksenheten mot korruption.
ANNONS
Ska du börja jobba igen. Du är ju pensionär egentligen?
– Ja. Men under tiden som pensionär har jag ändå haft kontakt med informatörer för att hjälpa dem men det är ingen som känner till. Det är bara dem och jag, och vissa myndigheter.
En skadeståndstalan mot staten
Nils-Eric Schultz förstärker primärt advokatbyrån i en skadeståndstalan mot staten i vad byrån anser vara ”den största rättsskandalen i svensk rättshistoria – när svensk polis hjälpte till att få en svensk medborgare dömd till döden”.
Nils-Eric Schultz berättar för Dagens Juridik att han nämligen har haft kontakt med den svenske medborgaren sedan 2010 då han greps av myndigheterna i Thailand. Nils-Eric Schultz kontaktades av den gripne mannens föräldrar som vädjade om hjälp. Med hjälp från bland annat de thailändska advokaterna har han satt sig in i ärendet.
– Under de här åren har jag haft bra insyn i ärendet och har engagerat mig i det och insåg ganska tidigt att det är något som gått jävligt snett.
Nils-Eric Schultz hävdar att svensk polis och amerikanska DEA har samarbetat och gillrat en fälla för att den svenske medborgaren som bodde i Thailand skulle kunna gripas för narkotikabrott.
– De har sett till att en dåvarande kompis till N.N åkte ned till Thailand och det skulle tillverkas metamfetamin hemma hos N.N. Men han har aldrig tidigare ägnat sig åt metamfetamin utan den som hade recept och såg till att alla ingredienser kom till hans bostad var den här informatören som rikskriminalen och DEA skickade ned till N.N.
– Informatören som åker ned är en duktig kemist och är känd för detta. Jag hade hört talas om hans namn innan det här ärendet och då hade han tillverkat andra preparat, säger Nils-Eric Schultz.
Varför ville polisen och DEA göra detta?
– Ja, det är intressant. Den här informatören som man skickar ned var misstänkt för grov brottslighet i USA där han kunde få ett straff på omkring 30 år. Då har man möjlighet att förhandla. Det straffet efterskänktes mot att informatören skulle sätta dit N.N.
– DEA ville egentligen ha N.N som informatör. Han fick den frågan när han greps, om han ville ställa upp för att sätta dit en kinesisk maffiaorganisation. Men det ville inte han och det ledde till att han dömdes till döden och sedan ändrades den påföljden till livstids fängelse.
Utrikessekretess och förundersökningssekretess
Nils-Eric Schultz reagerar på att polis och åklagare fortfarande vill hemlighålla mycket av det som har hänt vid tillfället då den svenske medborgaren greps. Han menar att myndigheterna åberopar både utrikessekretess och förundersökningssekretess.
– Jag är nog ändå den åklagare som har haft flest ärenden där jag har samarbetat med myndigheter i andra länder i Europa och USA. Inget av de ärendena skulle jag säga att det behövs utrikessekretess. Men just i detta ärendet finns det och i Playaärendet.
Nu stämmer alltså han staten?
– Ja, och han har mig och advokat Sebastian Scheiman som ombud. Från början hade han svårt att få någon advokat att engagera sig i ärendet så han lämnade in stämningsansökan själv under våren 2021. Jag kände att jag som åklagare inte kunde gå in i den rollen.
– Men N.N har under sin tid i fängelset lärt sig väldigt mycket juridik. Han har haft sina anhöriga till hjälp som letat upp rättsfall.
Tingsrätten hade en förberedande förhandling i slutet av 2021 och där och då var det första gången som Nils-Eric Schultz träffade den svenske medborgaren.
– Bara den förhandlingen gjorde att jag gick i gång. Där satt han själv på ena sidan utan något ombud och på andra sidan satt tre tjänstemän från Justitiekanslern. Hos JK insåg man alltså att detta är inte vilket ärende som helst.
Unikt samarbete
I början av 2022 började advokat Sebastian Scheiman engagera sig i målet och har fortsatt att lämna in skrivelser till tingsrätten.
– Han visste vem jag var och jag visste vem han var. Förmodligen var det jag som tog kontakt med advokat Sebastian Scheiman och sa att jag kan det här ärendet bättre än någon annan.
Efter ett antal möten är Nils-Eric Schultz med som ombud i målet.
– Mitt samarbete med en advokat är unikt och det ska bli intressant att se vad mina före detta kollegor anser om detta.
I slutet av oktober är det en förberedande förhandling inför huvudförhandling.
SARA JOHANSSON

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram