Sundsvall, en pittoresk stad i södra Sverige med bara 60 000 invånare, har skakats av en skandal som gjort samhället i chock. Det som verkade vara en oas av lugn mitt bland skogar och vattendrag har förvandlats till en virvelvind av rykten och fingerpekande efter avslöjandet av den ökända "Swishlist" ( önskelistan).
Vi rekommenderar: "Rich Men North of Richmond", låten som "flyttade politiska fibrer" i USA och leder på Billboard
I denna stad där alla känner alla och gemenskapsbanden är starka har polisen nyligen avslöjat en lista med klientnamn kopplade till en lokal knarkhandlare. Detta faktum har avslöjat ett mycket djupare nät av brott än man först trodde, vilket lämnar hundratals människor under ett tätt moln av misstankar, inklusive välkända figurer som servitörer, journalister och till och med en framstående hockeyspelare.
Lugnet som präglade Sundsvall har ersatts av tilltagande agitation. Samhället har varit uppslukat av upplopp, massuppsägningar, en våg av avbokningar på sociala medier och en allmän atmosfär av oro bland dess medborgare.
Listan i fråga, som innehåller namnen på de som köpt droger från en 28-årig handlare som verkade i staden, har varit ett förödande slag för samhället. Även om det tros vara bara toppen av isberget när det gäller omfattningen av narkotikarelaterade aktiviteter i regionen, har det varit tillräckligt för att utlösa en rad oförutsedda händelser.
Sundsvall, som historiskt sett har en historia förankrad i arbetarklassen och tung tillverkningsindustri, har visat sig vara en strategisk punkt för narkotikahandel på grund av sitt läge. Närheten både till andra delar av Sverige och till Norge och Finland gör det till en intressant plats för människohandlare.
Problemet har dock blivit lokalt. Ökningen av köp och försäljning av droger inom samhället har skapat en grogrund för brottslighet . Den 28-årige handlaren i fråga lyckades bygga upp ett kontaktnät inom staden, främst med försäljning av kokain.
Men det ligger i hur digitala finansiella transaktioner, som Sverige har uppmuntrat som en del av sin väg mot en kontantlös ekonomi, spelade en avgörande roll för att avslöja människohandlaren. Alla transaktioner gjorda av denna person registrerades på den svenska mobila betalningsplattformen Swish . När han slutligen greps i en polisinsats upptäcktes listan över köpare.
Under loppet av två och ett halvt år genomförde människohandlaren mer än tusen transaktioner. Den preliminära polisutredningen tyder på att individen praktiskt taget inte hade någon verklig laglig inkomst.
Även om inget namn på listan är formellt åtalat eller dömt, har polisen gjort klart att de kommer att vidta åtgärder. Det förväntas att när rättegången i samband med gripandet av människohandlaren är avslutad kommer myndigheterna att använda den information som erhållits för att främja sina utredningar och samla in bevis mot de påstådda drogköparna.
Det kriminella nätverket har avslöjat det listiga sätt som transaktionerna maskerades på. Genom att använda etiketter som "casino" eller "blackjack" lyckades människohandlaren dölja transaktioner som varierade mellan 100 och 10 500 kronor (ungefär 9 till 950 dollar / mellan 150 och 15 915 mexikanska pesos) . Den totala summan som samlades in under 2022 uppgår till cirka 1,6 miljoner kronor, motsvarande nästan 150 tusen dollar.
Avslöjandet av listan har haft en överväldigande inverkan på samhället. Informationen har spridits i alla sociala nätverk och har till och med nått lokala affärsmän. Många av de inblandade har mött uppsägningar och kritik på nätet, vilket har lett till stor oro i stadens sociala struktur.
Henrik Blusi, tillförordnad kommunpolis i Sundsvall, uttryckte oro över det djupa stödet till brottsvärlden som avslöjats. Även om myndigheterna har beslutat att inte släppa listan i nuläget, har de inte uteslutit möjligheten att göra det i framtiden. De namngivna på listan varnades av polischefen för att de kunde få betydande konsekvenser.
Mitt i denna storm är samhällets röster varierande. Ett av namnen på listan beklagade: "Det verkar som att jag är en av de största missbrukarna i Sundsvall", och försvarade sin oskuld.
Däremot uttryckte Robert Gatugård, som arbetar med narkotikaprevention i kommunen, en förhoppning om att utlämnandet av listan skulle ha en förebyggande effekt och leda till eftertanke . Gatugård betonade konsekvenserna inte bara för de inblandade individerna, utan också för samhällets utveckling som helhet.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.