Nämen det var väl ändå en vändning i saken, eller not so much...

" Den nynazistiska ryska milisen Rusitj hotar att överge striderna om inte Moskva får gruppens ledare frigiven från häktet i Finland. Styrkan verkar sannolikt nära fronten i södra Ukraina – där Ryssland inte har råd med avhopp, enligt tankesmedjan ISW.
Sedan en tid tillbaka sitter 36-årige Voislav Torden, tidigare känd som Jan Petrovskij, häktad i Finland misstänkt för att ha begått terrorbrott i östra Ukraina under 2014 och 2015.
Torden är en av ledarna för den paramilitära och uttalat nynazistiska styrkan Rusitj, som länge har stridit med ryskstödda separatister i Donbass. Gruppen och dess ledare är sanktionsbelagda av både USA och EU.
Samtidigt som Ukraina vill få 36-åringen utlämnad kritiserar Rusitj nu den ryska ledningen för att inte göra tillräckligt för att få honom släppt. På sin Telegramkanal hotar milisen att vägra strida om inte Moskva agerar.
Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW finns det indikationer på att Rusitj befinner sig nära den södra fronten, i området kring byarna Robotyne och Verbove.
Det är där Ukraina har lyckats slå in en kil i den första ryska försvarslinjen och nu närmar sig det andra skiktet. Området har blivit ett kritiskt frontavsnitt i kriget och för den ryska militären tillåter läget troligen varken desertering eller olydnad hos de stridande, skriver ISW.
Tidigare har Rusitj främst stridit i Luhansk i östra Ukraina, men med tanke på utvecklingen av kriget är det sannolikt att gruppen har flyttats till Zaporizjzjaområdet, enligt militärstrategen Johan Huovinen från Försvarshögskolan.
– Ukraina har fått in en fot igenom dörren och det är ett ansträngt läge för den ryska sidan. Därför kastar man nu in de resurser man har och frivilliga strukturer kommer in. Det här kan absolut vara en av dem.
Gruppens storlek är okänd. Förra våren bedömde den brittiske Rysslandskännaren Mark Galeotti att det rör sig om ett par hundra soldater. Huovinen tror att Rusitj är mindre än så, snarare omkring 50.
– De är inget elitförband, men de har krigat sedan 2014 och har erfarenhet därifrån. De är hårdföra och väldigt motiverade.
Han tror däremot inte att det skulle få några större konsekvenser för striderna om Rusitj lämnade fronten. För den ryska ledningen är de precis som Wagners fängelserekryter – förbrukningsvaror.
Ryssland har tidigare haft problem med olydnad och avhoppshot inom den egna armén i Zaporizjzja, enligt ISW. I juli sparkades generalen Ivan Popov efter att ha försökt runda militärledningen och framföra kritik mot Rysslands krigföring direkt till president Vladimir Putin.
Missnöjet och antalet som deserterar kommer antagligen att öka framöver, enligt Huovinen. Framför allt bland de mobiliserade.
– Nästan ett år har gått sedan mobiliseringen. Möjligheten att rotera personal och ge permission har inte varit särskilt stor. Människor som inte är vana militärer utan har tvingats in i armén kommer naturligtvis att känna utmattning.
Det gäller för båda sidorna i kriget. Skillnaden är att medan ryssarna tvingas backa rör sig Ukraina framåt, om än långsamt.
– Det ger ett mentalt övertag. Nu går vi också mot höst och kylan kommer att komma. Det kommer inte att bli lättare för de som ligger och försvarar de ryska befästningarna."