Det är fullkomligt naturligt att Finlands president är sommarpratare i P1, eftersom Finland är vår sak...

" Finland pressas allt mer av Ryssland. Det säger Finlands president Sauli Niinistö i ”Sommar i P1”. ”Vissa personer, som försvarsminister Sergej Sjojgu, har höjt tonläget den senaste tiden och anklagat oss för allt möjligt”, säger han.
Niinistö: Ryssland har ökat pressen mot Finland
Det svåraste Finlands president Sauli Niinistö behövde göra under ansökningstiden till Nato var att ”hitta balansen”.
– I ena vågskålen låg ett Natomedlemskap, i den andra vågskålen låg riskerna som det kunde innebära, säger han i lördagens ”Sommar i P1”.
Det fanns en oro för att Ryssland skulle trappa upp sina fientliga handlingar mot Finland, men efter inträdet i alliansen den 4 april uteblev de ryska svaren länge.
Först nu har riskerna som den finska presidenten befarade börjat visa sig.
– Vi börjar nu, möjligtvis, se alla slags operationer. Inte militära operationer, men andra slags operationer. Vårt konsulat i Sankt Petersburg kommer stängas ner i höst. Vissa personer, som försvarsminister Sergej Sjojgu har höjt tonläget den senaste tiden och anklagat oss för allt möjligt. Det blir hela tiden mer propaganda mot Finland från ryskt håll, säger Niinistö i programmet.
– Lyckligtvis har Finland beredskap för detta. Som jag har sagt, vi har gått igenom dessa risker.
Enligt Niinistö var det ett tal av Rysslands Vladimir Putin i november 2021, där han bland annat ställde krav på Nato att inte ta in nya medlemmar, som låg till grund för Finlands öppning mot Nato.
Sauli Niinistö och den ryska presidenten har haft många samtal genom åren och enligt den finska presidenten blev Putin allt mer frustrerad när han tog upp Ukraina och västvärlden.
– Det var en förändring hos honom. Han var klart mycket mer frustrerad, inte bara vad gällde Ukraina, utan med situationen med västvärlden, säger Niinistö.
Första gången han hade ett ”riktigt möte” med Rysslands president var i juni 2012, i samband med ett ekonomiskt forum i Sankt Petersburg. Niinistö minns Putin som artig, men också att han redan då ställde sig kritisk till ett finskt inträde i Nato.
”Varför vill ni gå med i Nato, ni kommer ju inte få tillbaks Karelen på det sättet?”, frågade Putin, enligt Niinistö.
– Man måste vara mycket bestämd och mycket stark om ryssarna kommer till din tomt, försöker göra intrång på ditt revir! Och jag tycker att den där frågan som Putin ställde vid vårt första möte, om varför Finland ville gå med i Nato – det var att göra intrång på vårt revir, säger den finska presidenten.
Efter Rysslands invasion av Ukraina fanns ett förslag från svensk sida om ett fördjupat svensk-finskt försvarssamarbete, som ett alternativ till en gemensam ansökan till Nato. I ”Sommar i P1” berättar Niinisö att han var skeptisk av flera skäl.
– Tidigare hade liknande idéer funnits i Finland, utan att Sverige varit så intresserat. Jag hade själv inte heller drivit på saken, dels på grund av Sveriges ointresse, dels för att jag tyckte att ett bilateralt samarbete inte var tillräckligt. Det var alltså min tankegång i början av 2022, att ett sådant försvarssamarbete, det räcker inte, säger han."

Under Sauli Niinistös uppväxt efter andra världskriget fanns en utbredd uppfattning i Finland om att Sverige var stort och rikt och att allt var bättre på andra sidan Östersjön. Att den svenska längdskidåkarstjärnan Sixten Jernberg nästan alltid vann över sina finländska motståndare var bara ett bevis bland många.
”Finländarna kände sig underlägsna svenskarna”, säger Niinistö.
Det gällde inte minst i den internationella politiken där svenska politiker var mer erfarna och visste hur man tog plats.
Det var då. Att det i dag är annorlunda intresserar Finlands snart avgående president.
Vändningen kom enligt Niinistö vid millennieskiftet när Finland gick med i Eurosamarbetet och Sverige valde att stå utanför. Medan Sauli Niinistö, som då var finansminister, deltog i Euroländernas möten kom hans svenska kollega Bo Ringholm (S) och tiggde om information. Han ville veta vad som sagts i rummen där svenskarna inte var inbjudna.
”Det ändrade balansen mellan oss”, konstaterar Niinistö.
Alla som följt turerna kring Natoprocessen har bevittnat hur balansen mellan länderna har förskjutits på nytt. Niinistö delar ut försiktiga nålstick till den dåvarande socialdemokratiska regeringen som sent verkade inse allvaret i Rysslands ambitioner. Inte heller verkade de riktigt vilja greppa att Finland var på väg att begrava alliansfriheten.
Redan dagarna innan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina sade Niinistö till Sveriges dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) att om Ryssland invaderar Ukraina kommer Natofrågan upp på bordet.
”Jag förvarnade honom om det som skulle komma”, säger han.
Det är ett eftertänksamt och stundtals vasst Sommarprat, som även avhandlar Niinistös möten med Vladimir Putin och hur han raserat freden i Europa. Jag hade önskat att han vågat glänta på fler dörrar till politikens inre rum, inte minst när det gäller turerna mellan Sverige och Finland under våren 2022.