Ja vi kan väl säga som så att detta är startskottet på någonting bra mycket större än vad de allra flesta förstår.

SCA:s avverkningsplaner på Juånäset i Ånge möter häftig kritik.
– De skiter i fridlysta och rödlistade arter, ja i arter över huvud taget, säger Sebastian Kirppu från föreningen Skydda skogen.
Skogsbolaget tillbakavisar anklagelserna – men sätter nu planerna på paus.
Sebastian Kirppu, känd från slaget om skogen i SVT, är på krigsstigen. ST träffade honom sydväst om Ånge i närheten av Östavall på Juånäset.
– Trots certifieringar planerar SCA köra rakt över rödlistade arter och kalavverka så att dessa försvinner här, säger han.
Sebastian Kirppu menar att SCA inte visar hänsyn till skyddsvärda arter i sin avverkningsanmälan för Juånäset.
Anders Edholm, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på SCA, svarar på kritiken via mejl.
"Vi tar omfattande hänsyn på den aktuella trakten, vilket kommer vara gynnsamt för såväl rödlistade arter som vanligare arter", skriver han.
Han skriver att SCA är certifierade inom FSC (Forest Stewardship Council) och PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) för att deras kunder och andra ska veta att deras produkter kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk.
"Vi gör alltid en naturvärdesbedömning, det är vi skyldiga att göra," skriver Anders Edholm, SCA, i ett mejl.
Anders Edholm skriver om Juånäset att de har "fryst den aktuella trakten", och att "efter semestern ska skogen besiktas och sedan avverkas".
Vid ST:s besök upptäckte Sebastian Kirppu fler rödlistade arter i skogen på Juånäset, och han är inte förvånad.
– Det är skog av hög naturvårdskvalitet här, man har bara dimensionsavverkat de grövsta träden tidigare, den här skogen har aldrig blivit kalhuggen, säger han.
Enligt Sebastian Kirppu väljer skogsbolagen ut de dominerande träden och bestämmer en genomsnittlig ålder för att sedan hävda att det inte funnits någon skog där innan.
– Ekosystemet är troligen 1 000 år gammalt, genom att göra på det här viset bryts den långa kontinuiteten för att sedan aavverkas med 60-70 års mellanrum, säger han.
Artskyddsförordningen säger att orkidéer, som knärot, är fridlysta i hela landet. Det är förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada dem.
"Vi har tagit omfattande hänsyn, påträffar vi knärot eller får kännedom om förekomster, lämnar vi skyddszoner runt dem. Det är en felaktig uppfattning att varje individ av knärot behöver skyddas," skriver Anders Edholm.
På kritiken om hur de har missat skyddsvärda arter svarar han:
"Hur väl man upptäcker varierar mellan inventerare och även under året. Vi märker ut känsliga arter, men vi är inte skyldiga att göra en totalinventering."
SCA har markerat de områden som ska bevaras med tanke på naturhänsyn. Dessa är enligt Sebastian Kirppu för små och för dåligt utvalda. Han säger att SCA:s vinstintresse styr.
– Det finns inga träd och det är besvärligt att ta sig fram, de ska tjäna så mycket de kan på avverkningen, så enkelt är det, säger han.
SCA:s Anders Edholm svarar via mejl.
"Vi ser inget motsatsförhållande i att leverera ett gott resultat och bedriva ett ansvarsfullt skogsbruk i enlighet med lagstiftning och certifieringar," skriver han.
Sebastian Kirppu menar att vi ska fortsätta att nyttja skogens resurser.
– Vi ska inte sluta bruka naturresurserna, men vi kan inte förbruka ekosystemet skog bara för att få naturresursen ved, säger han."