Nämen så himla tokigt och det luktar ju inte alls som att intäktssidan består av penningtvätt, men då skulle väl ändå...
..och det där med botar och algos håller de ju inte alls på med så....

"Pressbyråkiosken i Gallerian i Stockholm city är liten och kunderna få den här förmiddagen. En ensam anställd plockar upp smoothies. Några enstaka turister slinker in och köper en dricka eller något lätt att äta.
Företaget bakom just den här Pressbyrån i Stockholm sålde varor för drygt 11 miljoner kronor i fjol. Vinsten var blygsam. På den drogs 65 000 kronor i så kallad bolagsskatt.
På baksidan av samma byggnad har svenska Facebook sitt kontor. Den som går förbi kan lätt missa verksamheten, då enbart en liten namnskylt på portklockan från utsidan avslöjar dess närvaro.
Här drar Meta, som numera är moderbolagets namn, in miljardbelopp.
Under 2022 landade omsättningen för svenska Facebook på 4,4 miljarder kronor. Det visar ett färskt bokslut som SvD har tagit del av.
Den omsättningen är 390 gånger högre än Pressbyrån runt hörnet.
Pengarna kommer från ”reklamåterförsäljning till utsedda svenska kunder”. På ren svenska handlar det om köp av annonser på Facebook och Instagram, riktade mot den svenska marknaden, av storkunder.
Så långt ser Facebook Swedens bokslut ut som det brukar. Men en punkt sticker ut just detta år.
Bolaget redovisar en mycket blygsam skatt. Blott 45 624 kronor på årets resultat. Det innebär att Mark Zuckerbergs jätte betalade mindre bolagsskatt än den lilla Pressbyrån i närheten.
Förklaringen bakom detta är tudelad.
Till stor del beror det på hur Facebooks ägare Meta har valt att strukturera verksamheten. Det svenska dotterbolaget betalar ett utländskt bolag längre upp i strukturen för annonsutrymmet som säljs mot svenska kunder. Detta sänker vinsten till nivåer som är långt från den underliggande lönsamheten i annonsaffären.
Så har det varit i många år.
Men bokslutet visar också en speciell ekonomisk manöver. Metas svenska dotterbolag lämnade ett koncernbidrag på 134 miljoner kronor. Detta är enligt SvD:s kartläggning något nytt. Konkret innebär koncernbidraget att pengar flyttas från Facebook Sweden.
Följden blir att företaget går med förlust, minus 6,4 miljoner kronor på sista raden. Utan koncernbidraget hade resultatet skrivits till 127,7 miljoner kronor. Den lilla bolagsskatt som redovisas kommer från uppskjuten bolagsskatt, enligt bokslutet.
När SvD når Sami Tahir, pressansvarig för Meta i Sverige, står det klart att han precis har lämnat företaget.
– Jag kan inte ge något namn på någon efterträdare, säger han på frågan om kontaktperson.
Han är inte ensam om att lämna. Sverigechefen Sam Rihani slutade under hösten 2022 och kort därpå aviserade ägaren Meta stora nedskärningar.
Detta syns även i det svenska dotterbolaget. Minst ett tiotal medarbetare har slutat, enligt deras profiler på Linkedin. Facebook Sweden har betalat ”avgångsvederlag uppgående till cirka 10 miljoner kronor för berörda anställda”, enligt årsredovisningen.
SvD har skickat frågor skriftligen till Metas globala presstjänst om företagets bolagsskatt. Vid denna artikels pressläggning har företaget inte återkommit.
När SvD ringer på hos Metas svenska kontor svarar en man i receptionen. Han kan inte hänvisa till någon person som är tillgänglig för att svara på frågor.
– Du får mejla till presstjänsten, säger en röst genom porttelefonen.
Att Meta och andra techjättar tar allt större delar av enskilda länders digitala marknader har skapat debatt. Nu hörs krav på en särskild digitalskatt i Europa.
Samtidigt har Frankrike agerat på egen hand. Landet har nyligen infört regler som gäller företag med intäkter på över 25 miljoner euro i landet och 750 miljoner euro globalt. De ska skatta tre procent av intäkterna från digitala tjänster som intjänats i Frankrike.
SvD har sökt finansminister Elisabeth Svantesson för att få regeringens syn på saken. Hon avböjer att kommentera."