Avtalet som tillåter Ukraina att exportera spannmål trots det ryska anfallskriget löper ut klockan 23.00 på måndagen. Något nytt avtal har ännu inte slutits. Kreml har hotat med att inte förlänga avtalet eftersom det ”inte tillvaratar” ryska intressen av att exportera gödsel. Vidare har Kertjbron – mellan Ryssland med ockuperade Krim – stängts av på grund av ett ”nödläge”. Orsaken är inledningsvis oklar.
Svenskarnas skulder växer och nyligen landade en utredning med åtgärdsförslag på regeringens bord. Men förslagen – som regeringen nu ska ”analysera” – är tandlösa, varnar Jenny Sandén, privatekonom på Danske Bank. ”Det behövs krafttag. Vi handlar för mycket på kredit. ” säger hon. Medhåll kommer från Sveriges Konsumenter som kräver att reglerna för reklam om snabba krediter skärps.
Läkemedelsbristen ökar i Sverige. För närvarande är drygt 8 procent av alla läkemedel i landet restnoterade på grund av en pågående eller annalkande bristsituation, rapporterar Ekot. Ett bakomliggande problem är att läkemedelsbolagen i nästan vartannat fall inte larmar i tid när det börjar bli brist på ett läkemedel – något som en ny lag som började gälla 1 juli ska sätta stopp för.
Under gårdagskvällen undertecknades ett avtal mellan Tunisien och EU som innebär att det nordafrikanska landet erbjuds omfattande ekonomiskt stöd mot att i gengäld bromsa migrationsströmmen över Medelhavet. För detta väntas cirka 100 miljoner avsättas. Pengarna ska gå till både räddningsaktioner och insatser mot flyktingsmugglare, uppger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
”Tjockt pannben” – typiskt för idrottare och idioter?
Tursam är den som lyckas ta sig igenom ett avsnitt av ”Mästarnas mästare” eller ”Superstars” utan att höra ordet pannben som synonym till ihärdighet och driv. Några djupare rötter finns däremot inte i det svenska språket. Inte heller till fotbollsspelaren George Boateng, vars pannben bröt armen på konkurrenten Paul Gascoigne. Spåren leder istället till en ”smärtsam exercis” inom militären.
Enormt norskt mineralfynd
Det finns en hög efterfrågan, men ett begränsat utbud av mineralen fosfat – som bland annat används för produktion av solpaneler och elbilsbatterier. Just därför är fyndet i Norge, av företaget Norge Mining, en viktig milstolpe. Enligt det norska gruvbolaget kan det finnas hela 77 miljarder ton fosfat i berggrunden, vilket skulle kunna möta efterfrågan under de kommande 50 åren.