"Ska Europa klara att stötta Ukraina och bygga upp sitt eget försvar finns helt enkelt ett enormt behov av att bygga ut försvarsindustrins produktionskapacitet." - Matilda Molander, Ledarskribent på DI.
Den falska solidaritetens altare utgörs av de beståndsdelar det gör & Dagens Industri är oberoende om de får säga det själva..
Svensk vapentillverkning för allas bästa ekonomi & demokratiutveckling helt enkelt...
När Stockholmsbörsen öppnade på tisdagsmorgonen kastade sig investerarna efter Saabs aktie som gick upp 4 procent direkt. Erdogans besked att Turkiets parlament ska rösta för ett svenskt medlemskap i Nato välkomnades av många, inte minst försvarsindustrin.
Publicerad: 12 juli 2023, 13:33
Ledare:Matilda Molander
Text
PLANERA. Försvarsminister Pål Jonson (M) måste berätta för försvarsindustrin vad som behövs.
PLANERA. Försvarsminister Pål Jonson (M) måste berätta för försvarsindustrin vad som behövs.Foto:Andreas Sjölin / TT
”Vi har jobbat med Natoländer tidigare och våra system och produkter är kompatibla, men det är skillnad på att vara på insidan och vara Nato. Vi blir långsiktigt mer trovärdiga som industri och land”, förklarade Saabs vd Micael Johansson i en intervju med Di.
Rysslands krig i Ukraina har inneburit en snabb upprustning av Sveriges försvar, som nu accelereras ytterligare av det kommande Nato-medlemskapet. Försvarsbudgeten ska upp till 2 procent av BNP redan om tre år, och medlen för anskaffning av materiel ska mer än fördubblas på samma tid: från 20 miljarder i dag till 43 miljarder 2026.
Sverige är långt ifrån ensamt om att bygga upp försvaret. Länder över hela Europa mobiliserar och Tyskland ska till exempel satsa över 1 000 miljarder kronor på sitt försvar (ungefär motsvarande en hel svensk statsbudget). Samtidigt skickas enorma mängder vapen och ammunition till Ukraina. Landet avfyrar 5 000 artillerigranater, om dagen. Som jämförelse producerar hela USA:s försvarsindustri färre än 500 artillerigranater per dag.
Ska Europa klara att stötta Ukraina och bygga upp sitt eget försvar finns helt enkelt ett enormt behov av att bygga ut försvarsindustrins produktionskapacitet.
Om det ska vara möjligt krävs mycket mer av försvarsminister Pål Jonson (M) och den svenska försvarsmakten.
Att bygga ut produktionen kostar mycket pengar och tar lång tid. Det innebär att försvarsföretagen måste få tydliga och långsiktiga besked om vad det svenska försvaret behöver – och när. Sådana besked saknas fortfarande. Beställningarna är saktfärdiga och oförutsägbara. Först i slutet av förra året fick Saab utökade beställningar från försvarsmakten med anledning av kriget i Ukraina. Det håller inte.
Sverige har en stor och tekniskt avancerad försvarsindustri. Det är dags att den börjar behandlas som den grundläggande del i försvaret av Sverige den är. En tydlig och långsiktig plan för materielförsörjningen är ett första, nödvändigt steg. Det går inte att vinna krig om kulorna tar slut.
Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende."