Ja nu kommer det plötsligt och närmast oväntat, en hel massa nya och för många märkliga frågor att ta ställning till...

"Har Sverige alla de förband som Nato kommer kräva? Det är bara en av de utmaningar som Jacob Westberg på Försvarshögskolan lyfter efter Erdogans besked på måndagen. Samtidigt varnar han: ”öppna inte champagneflaskorna ännu.”
Experten: ”Öppna inte champagnen än”
Formellt lever Sverige upp till alla krav för att bli fullvärdig medlem i Nato – men en rad frågor återstår att lösa.
– Det är ingen utmaning när det gäller förmågan att samverka med Nato, men det vi däremot behöver fundera på är hur vi ska kunna få fram de markförband som vi vill erbjuda Nato, säger Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
Både Norge och Danmark, som är medlemmar i alliansen, har bidragit med trupper i Baltikum och enligt Westberg kan det komma en förfrågan även om svenska soldater.
– Det handlar också om att vi ska bidra med en större markenhet, något som man kan tolka som en brigad. Då talar vi om kanske fyra tusen soldater till det framskjutna försvaret.
I dag bygger den svenska modellen för hur försvarsmakten ska växa på värnplikten. Frågan är om landet kan skicka värnpliktiga till fronten, säger Westberg.
– Om det sker så kommer det att krävas en del lagstiftningsarbete.
En annan utmaning som Sverige står inför är hur trupperna ska ledas när landet väl blir Natomedlem. I dag är Norden uppdelat i två kommandon – Brunssum där Danmark ingår och Norfolk där Norge är med. Frågan är var Sverige och Finland passar in i pusslet, säger Westberg.
Vad anser du skulle gynna Sverige?
– Det är svårt att säga. Norfolk har i första hand ägnat sig åt marina förmågor, Brunssum är å andra sidan ganska armétung. I Sverige är ju säkerheten väldigt fokuserad på Östersjön, så vi passar inte riktigt in i något av dem.
Samtidigt tror Westberg att Natos kommandon kan komma att få en förändrad profil och orientering i samband med alliansens utbyggnad.
– Norfolk skulle till exempel kunna förstärkas med en armékomponent och Brunssum kan utvecklas i någon annan riktning, säger han och tillägger att det står på agendan för Natos toppmöte i Vilnius, som inleddes formellt nu på tisdag.
– Oavsett är det väldigt bra att Sverige har fått det här beskedet från Erdogan. Nu kan man diskutera det som har hängt i luften innan man visste att Sverige skulle bli medlem.
Men ännu är inget klart. Det är upp till Erdogan att gå igenom tidslinjen för Turkiets parlament och även Ungern måste godkänna ansökan innan Sverige är fullvärdig medlem i alliansen. Enligt Westberg är det därmed för tidigt att fira.
– Innan vi öppnar champagneflaskorna så vill jag gärna se att både det turkiska och ungerska parlamentet har godkänt Sverige. Det kan fortfarande hända saker och ting, säger han.
– Vi var väldigt optimistiska i maj förra året att den här processen skulle gå snabbt, men det visade ju sig att det tillstötte problem."