Inte fan reser någon på arslet för detta...
"Inflation och räntehöjningar plågar svenskarna. Men storbankerna ”lever i den bästa av världar” och väntas presentera nya mångmiljardvinster närmaste veckorna.
”Bara för bankerna att sätta sig ned och njuta”
I ett läge där såväl många privatpersoner som företag kämpar med en tuff ekonomi fortsätter storbankerna att gå som tåget. Bara under årets första kvartal tjänade de fyra storbankerna tillsammans nära 37 miljarder kronor efter skatt. Pengaregnet väntas fortsätta.
Kommande veckor rapporterar Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank resultaten för andra kvartalet. De analytiker SvD varit i kontakt med räknar med fortsatt goda tider för bankerna.
– Storbankernas resultat kommer bli lika starka som för första kvartalet, de lever i de bästa av världar, säger Martin Guri, nordisk strategichef på Kepler Cheuvreux.
Framför allt är det så kallade räntenetto som ligger bakom storvinsterna. Räntenetto är skillnaden mellan bankernas kostnad för att betala ränta på sparkonton och annan inlåning jämfört med intäkterna från räntorna på bostadslån, företagskrediter och annan utlåning.
Med kraftigt höjda marknadsräntor har intäkterna ökat snabbt samtidigt som utgifterna för inlåningsräntorna inte hängt med i samma takt.
Danske Banks bankanalytiker Andreas Håkansson räknar med att räntenettot fortsätter öka, men i långsammare takt.
– För varje räntehöjning blir den positiva påverkan mindre. Samtidigt kommer övriga intäkter att se helt okej ut och kreditförlusterna kommer fortsatt vara väldigt låga. Det blir ungefär samma trender som det var i första kvartalet.
Förväntningarna är alltså högt ställda på bankernas kvartalsrapporter, som snart trillar in. Först ut är Nordea den 17 juli, tätt följt av SEB och Swedbank den 18 juli och Handelsbanken den 19 juli.
De goda tiderna för storbankerna kan mycket väl fortsätta.
– Jag är inte så orolig för resten av året heller. Det är bara för bankerna att sätta sig ned och njuta, säger Martin Guri.
Det kan dock vara så att vinsterna redan toppat, eller snart kommer att göra det, spår Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
– Bankerna har jättestora räntenetton, men vi närmar oss en räntetopp. Riksbanken höjer kanske räntan en gång till, men sedan kommer nog både vinster och ränta ligga kvar ett tag.
I torsdags beslutade Riksbanken att höja styrräntan till 3,75 procent. Deras prognos är att styrräntan höjs minst en gång till i år.
Att flera banker numera betalar ränta på lönekonton kommer inte att försämra bankernas utsikter i särskilt stor utsträckning, enligt Guri och Håkansson.
– Även om det börjar komma lite ränta på lönekontona fortsätter bankerna vara vinnare på ränteskillnaden mellan in- och utlåning och ökad konkurrens samt att nyutlåningen varit svag, säger Martin Guri.
Andreas Håkansson påpekar att så länge vi har räntehöjningar så kommer räntenettot vara positivt.
– Nu har ju bankerna börjat betala ränta på lönekonton och då minskar den positiva effekten, men den bör fortfarande vara positiv.
Flera banker, bland annat Swedbank och Handelsbanken, har nyligen infört 0,25 procents ränta på lönekonton.
Det finns ingen anledning att känna oro varken för de skenande konkurserna eller problemen på fastighetsmarknaden, anser Martin Guri. Bankutlåningen står stadigt och det krävs mycket för att konkurserna ska bita på bankerna, säger han.
– Som jag förstår det är det mycket padelhallar och små och medelstora företag som det handlar om och inget som drabbar storbankerna i någon större omfattning, även om mängden konkurser är stor.
Konkursvågen slog till med full kraft i juni månad. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget Creditsafe blev juni den värsta konkursmånaden på över 20 år. Under första halvåret 2023 ökade antalet konkurser med 33 procent bland aktiebolagen, jämfört med motsvarande period året innan.
Fastighetsfinansieringen är ett orosmoment på marknaden. Men väldigt lite av utlåningen ligger hos i bankerna, påpekar Martin Guri.
– Stora delar, men inte allt, har tagits över av andra aktörer och obligationsmarknaden. Bankerna står inte på något sätt i skottgluggen.
Hushållen kommer inte ha några som helst problem att betala ränta på sina bolån, enligt Andreas Håkansson.
– Det kommer att vara nära noll kreditförluster på bolån under det här kvartalet, säger han.
Vad tittar du extra på när bankrapporterna kommer?
– Inte så mycket nu i kvartalet men under kommande kvartal är det väldigt viktigt för storbankerna hur mycket kapital de kommer att skifta ut, hur välkapitaliserade de är och hur stora utdelningarna blir, säger Andreas Håkansson.
Frida Bratt fokuserar på vad bankerna säger om risken för ökade kreditförluster vid en långkonjunktur, liksom vad som kommer fram om fastighetsutlåningen.
– Vi såg ingen direkta avsättning för kreditreserveringar första kvartalet, inte heller hos dem som har stora exponeringar mot fastighetssektorn.
Kreditförluster kopplade till företag är emellertid inget som oroar Andreas Håkansson.
– Ofta är det så att när ett företag faktiskt ställer in betalningar eller får riktiga problem så har bankerna redan reserverat för det."
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.