Lundin Riskerar Livstid

2023-07-03
Tänka sig..
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/GMq4gx/sa-blev-familjen-lundin-blev-stenrika-pa-olja?fbclid=IwAR1_9xjeJ3hqhatlAlndDwwo_8BqO5ABs7Zf52t2_xZdSwYXXgvfnnzLOBk

Som styrelseordförande i Lundin Oil står Ian Lundin inför rätta med bolagets vd Alex Schneiter. Han anklagas för folkrättsbrott efter bolagets tid i Sudan.
Som styrelseordförande i Lundin Oil står Ian Lundin inför rätta med bolagets vd Alex Schneiter. Han anklagas för folkrättsbrott efter bolagets tid i Sudan.
Foto: Magnus Hjalmarson Neidman/Svd
Affärsidén var att investera där alla andra tycker att den politiska risken är för stor.
Det har lett till att familjens överhuvud nu riskerar livstids fängelse för folkrättsbrott.
Ironiskt nog var det i trygga Norge som man till slut fick det oljefynd som gjort Lundin till en av Sveriges rikaste familjer.
De senaste två åren har varit jobbiga för familjen Lundin.
På juldagen 2021 dog Eva Lundin, 88, änka efter imperiets grundare Adolf Lundin. Hon drunknade på den lilla västindiska ön Mustique, ett paradis för kungligheter och miljardärer.
– Vi vet inte helt vad som hände, men hon hade haft en picknick och gick sedan för att vandra på stranden. Det är en lugn strand, inte mer än en meter djupt och inte så mycket vågor. Men hon måste ha simmat och ramlat baklänges på vägen upp, sa sonen Lukas Lundin förra året.
Några månader senare, den 26 juli, dog han av en hjärntumör, 64 år gammal.
Och i september börjar rättegången mot Lukas lillebror Ian för folkrättsbrott, efter över tio års polisutredning. Åtalet är ett av de mest omfattande någonsin i Sverige, 80 000 sidor. Ian Lundin, som var styrelseordförande i familjens viktigaste bolag Lundin Oil, ställs inför rätta tillsammans med bolagets vd Alex Schneiter.”Inte gjort något fel”
– Jag vet att vi inte har gjort något fel och vi kommer slutligen att bevisa detta i domstol, har Ian Lundin sagt.
Adolf Lundin investerade där andra bedömde att den politiska risken var för stor. Bild från 1997.Foto: MALIN LUNDBERG/SCANPI
Adolf Lundin investerade där andra bedömde att den politiska risken var för stor. Bild från 1997.Foto: MALIN LUNDBERG/SCANPI
Foto: Malin Lundberg/Scanpix
Tvångsförflyttade
Det började med att Lundin Oil 1997 fick rätt att leta efter olja i området Block 5A i södra Sudan, en region som under årtionden lidit under fattigdom, oroligheter och inbördeskrig. Provborrningarna stoppades år 2000, då rebeller dödat flera anställda.
Efter att den sudanesiska regimen enligt uppgift tvångsförflyttat en stor del av befolkningen i området återupptog Lundin Oil arbetet igen 2001, men fortsatta oroligheter och väpnade attacker fick bolaget att 2003 ge upp och sälja oljerättigheterna.
Åklagaren hävdar att Lundin Oil har samarbetat med den sudanesiska regimen och hjälpt den att begå brott mot mänskliga rättigheter, och att Ian Lundin och Alex Schneiter var ansvariga. Rättegången har skjutits upp gång på gång och beräknas pågå i åtminstone ett år till.
Lundingruppens grundare Adolf Lundin föddes 1932 i Stockholm. Hans pappa Harry var kemist och professor, mamma Maria var född i Odessa i nuvarande Ukraina men kom från en tysk familj. Hennes bror stupade under den tyska ockupationen av Norge.
Redan under uppväxten i Äppelviken lär Adolf Lundin ha lockats av amerikanska oljebaroner som Rockefeller och Getty. Han utbildade sig till gruvingenjör och letade olja i Colombia, anställd av oljebolaget Shell. Det var inte framgångsrikt, och Adolf Lundin fick öknamnet “Saltvattens-Lundin”, eftersom det ofta var just vatten i stället för olja som han hittade vid provborrningarna.
Investerade i råvaror
I mitten på 1960-talet började han undervisa på högskolan Centre d’Etudes Industrielles i Genève, där han själv tagit sig mastersexamen. Samtidigt började han investera sina egna och familjemedlemmars pengar i olika råvarubolag.
1972 lyckades Adolf Lundin övertala emiren av Qatar – möjligen med mutor – att ge honom rättigheter att leta olja vid det lilla Gulflandets kust. För att finansiera projektet fick han lämna ifrån sig det mesta av rättigheterna till bland annat tyska oljebolag, och kunde själv bara behålla fem procent.
Framgången dröjde, och familjen Lundins ekonomi blev så ansträngd att man tvingades sälja sin villa vid Genèvesjöns strand och i stället köpa en mindre gård på andra sidan gränsen till Frankrike.
Efter fyra år hittade man världens största fyndigheter av naturgas. Med sin del av vinsten kunde Adolf Lundin börja bygga upp ett litet imperium av olje- och gruvbolag.
Ett av Lundin Oils oljetorn i Sudan.
Ett av Lundin Oils oljetorn i Sudan.
Foto: Arkiv
Ofta satsade han på projekt som var billiga att köpa, eftersom andra investerare var tveksamma på grund av politiska risker. Guldgruvor i Sydafrika på 1980-talet, koppar i Argentina, zinkfyndigheter i Iran, olja i Gaddafis Libyen och Sudan.
– Det ligger en stor kopparkropp där som är värd många miljarder. Jag ser inga politiska hinder att hämta den, bara praktiska, sa Adolf Lundin när han investerade i en gruva i diktatorn Mobutus Zaire 1996.
Kompletterar varann
Under 1980-talet tog sönerna Lukas och Ian allt större ansvar för familjens företag. Lukas hade utbildat sig till gruvingenjör i USA, Ian hade examen i petroleumteknik.
Lukas Lundin har berättat hur pappa Adolf under en familjesemester tog med sina söner till ett kafé på Franska rivieran och sa att det var dags att bestämma vem av dem som skulle ta hand om familjens oljebolag respektive gruvor.
– Sen gick han. Varken Ian eller jag visste vad vi skulle göra, har Lukas Lundin berättat.
Men när pappa återvände en stund senare hade Lukas, 12, och Ian, 9, kommit överens om uppdelningen.
– Vi kompletterar varandra väldigt väl. Jag är entreprenören, den som bygger upp, och min bror är organisatören som ser till att allting fungerar, sa Lukas Lundin i en intervju.
När Adolf Lundin 73 år gammal dog av leukemi 2006, bara några veckor före sin mamma Marias 100-årsdag, hade sönerna länge haft huvudansvaret för företagsgruppen. Fokus riktades, steg för steg, mer mot verksamhet i stabila, demokratiska länder.
Jättefynd i Norge
2007 gjorde Lundin ett fynd utanför Norges kust, som sedan några år producerar olja under namnet Edvard Grieg. Och några år senare lyckades man ännu bättre: det som i dag heter Johan Sverdrup är en av de största oljekällor som någonsin hittats i Norge.
– Inte för att skryta, men Lundin är världens bästa oljebolag, sa Ian Lundin i en intervju.
– Vi hittade en “elefant” med Johan Sverdrup i Nordsjön.
Strax före sin död lät Lukas Lundin sina fyra söner ta över en stor del av ansvaret i många av familjens företag.
– Det kommer inte att finnas en tydlig ledare på samma sätt som pappa har varit. Vi kommer att ha våra ansvarsområden och när det gäller de stora besluten kommer det att diskuteras mellan oss, sa Adam Lundin, 35, i samband med begravningen på Nämdö i Stockholms skärgård.
Sedan snart 100 år är det där, och på grannön Orrön, som hela klanen Lundin samlas på somrarna. De har blivit så många och köpt upp så stor del av öarnas fastigheter att några av grannarna klagar.
– Vi har alltid högaktat och betraktat familjen som trevlig. Men köper de upp allt som finns här så blir det Lundins by av hela ön, sa en av dem när familjen Lundin köpte Nämdös prästgård.
På ön Mustique i Västindien är Lundins exklusiva villa Alumbrera tillgänglig för uthyrning: 47 000 dollar (500 000 kronor) per vecka. Då får man sex sovrum, hisnande utsikt över paradisöns Macaroni beach – och en personal på sex personer.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram