Kinesiskt Putinintresse I SvD

2023-06-25

Fast någon jävla ren karbonkopia i omvänd form på Garbo III lär det inte handla om med Ambassadörer i Washington som heter Oxenstierna, när det kommer till den Skandinaviska teaterns slutscener.. 😉
Nu kan man med fördel betrakta saker ur ett fågelperspektiv och minnas vad som utgör den avgörande delen av det moderna kriget, då såväl som nu, inte minst med avseende på opinionens roll...

https://www.svd.se/a/onxBGj/i-kinas-intresse-att-putin-sitter-kvar?fbclid=IwAR0s3yZTViCyJLtz2VeV7LP9948pwqjJMPm0qb03ngRQrvvjoAMDQhBlddA
"Kanske var det Frankrikes president Charles de Gaulle som sa det, kanske den amerikanske utrikesnestorn Henry Kissinger.
Klart är i alla fall att citatet om hur ”stater inte har några vänner, bara intressen” är värt att ha i bakhuvudet när vi nu ser vad som utspelar sig i Ryssland.
Än så länge är det definitivt i Kinas intresse att Vladimir Putin sitter kvar vid makten. De båda länderna har blivit allt närmare allierade under det senaste decenniet och tjänat stora pengar på sin ökade handel.
Det gäller inte minst för Kina som sedan Rysslands invasion av Ukraina i fjol fått övertaget i relationen. Västvärldens sanktioner mot Moskva har gjort att Peking kunnat köpa alltmer olja och gas från Ryssland, till kraftigt rabatterade priser. Kina har kunnat diktera villkoren vilket fått Putin och hans regim att i viss mån likna en kinesisk knähund.
Den nära vänskapen mellan Xi och Putin har också berott på att man ser USA som en gemensam fiende och att båda velat få till stånd en annan världsordning. En där amerikanerna inte kan diktera villkoren och där Moskva och Peking får den tyngd och makt de tycker att de förtjänar.
Men det finns även en annan aspekt på varför Xi Jinping allra helst vill se Vladimir Putin sitta kvar i Kreml.
Nu talar vi militära resurser och hur de används bäst.
För det sista Kina vill ha är en ny rysk revolution och våldsamma oroligheter i ett land man delar en 430 mil lång gräns med.
Kina och Ryssland, eller snarare Sovjetunionen, har en lång och komplicerad historia där bevakningen av den gemensamma gränsen – och varandra – slukat stora resurser. I och med Putins och Xis vänskap har man i stället kunnat ställa sig rygg mot rygg och använda den militära kraften åt att verka mäktiga gentemot omvärlden.
Och här finns ett annat slitet uttryck som passar in: man vet vad man har, men inte vad man får – eller som de säger på engelska ”better the devil you know”.
Det gör alltså att Xi kommer att fortsätta stötta Putin, så länge han tror att den ryske presidenten lyckas slå ner och stävja det uppror vi nu sett. Mardrömmen ur kinesisk synvinkel är ju inte enbart att Ryssland förvandlas till ett instabilt inferno, utan även att en västvänlig kraft tar över och driver Moskva ut ur Pekings famn.
Frågan är nu också hur Rysslands övriga allierade reagerar och vad som händer i dess närområde. Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass ringde Putin på lördagen till såväl Belarus president Lukasjenko som presidenten i Kazakstan, Tokajev, för att försäkra sig om deras stöd.
Inte minst sedan Kreml på fredagen gått ut och anklagat USA för att försöka ”slå in en kil” mellan Moskva och Kazakstan, som tidigare vägrat stötta den ryska invasionen av Ukraina.
Enligt kazakiska medieuppgifter ska president Tokajev ha kallat det hela för en ”intern rysk affär” och uppmanat Putin att ”följa rättsstatsprincipen”, något som kan tolkas som att Tokajev inte är redo att stötta Putin offentligt den här gången heller.
Dessutom har det på Twitter redan kommit uppmaningar från oppositionen i Belarus att ta tillfället i akt och försöka ta sig ur den tvångströja Putin har landet i. Det gäller inte minst de kärnvapen som Putin har låtit stationera på belarusisk mark.
Det för oss till nästa stora skräck. För vad händer om oroligheterna trots allt fortsätter och Putin blir så trängd att han använder de taktiska kärnvapen han tidigare hotat med – eller om han låter kärnkraftsverket i Zaporizjzja kollapsa?
Från USA har två mäktiga senatorer, republikanen Lindsey Graham och demokraten Richard Blumenthal, uppmanat president Joe Biden att i sådana fall se det som ett angrepp på Nato, vilket skulle göra att försvarsalliansen dras in i kriget.
Att förutspå framtiden är omöjligt, men en sak kan vi nog ändå vara rätt säkra på: vad som än händer med Wagner och Prigozjin framöver – även om ”Putins kock” ser ut att ha stoppat sin framfart – så är det här bara början på Vladimir Putins problem.
För börjar han att förlora kontrollen på riktigt, så kommer Kina och Xi Jinping släppa Putin som en brännhet gratängform."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram