Ryskbombad Wagnergrupp

2023-06-24
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/O8XqzE/wagnerchefen-ryssland-bombar-oss?fbclid=IwAR0ucYgAVRIU2nm516faKCBlMyicVUU-jM7BXLpl7sAgbgbk9lpBJ_bI_O0

"Wagnergruppen är en paramilitär rysk organisation som har kämpat tillsammans med ryska styrkor i Ukraina.
Ryssland har anklaga t chefen för landets privata militärföretag Wagner för att begära ett väpnat myteri och inlett en upprorsutredning i samband med hans senaste uttalanden.
Rysslands främsta säkerhetsbyrå inledde utredningen på fredagen efter att Wagner-chefen Yevgeny Prigozhin, 62, anklagat den ryska militären för att ha dödat ett "stort antal" av sina styrkor i strejker.
Ryska myndigheter har avvisat hans anklagelser och krävt att han stoppar "olagliga handlingar".
Rysslands nationella antiterrorkommitté krävde i fredags att Prigozhin sade att den ryska federala säkerhetstjänsten (FSB) startade myteriutredningen.
"Uttalandena som sprids på uppdrag av Jevgenij Prigozhin är absolut ogrundade", sade kommittén i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån TASS.
"I samband med dessa uttalanden har Rysslands federala säkerhetstjänst startat en utredning om en uppmaning till ett väpnat myteri. Vi kräver att olagliga handlingar stoppas omedelbart", tillade det.
Rysslands president Vladimir Putin är medveten om situationen och alla nödvändiga åtgärder vidtogs, sade hans talesman Dmitrij Peskov.
Samtidigt sa det ryska försvarsministeriet att rapporter i sociala medier om att den ryska militären inledde en attack mot "PMC Wagners läger i bakkanten" är falska.
Wagnergruppen är en paramilitär organisation som har kämpat tillsammans med ryska styrkor i Ukraina.
I ett ljudmeddelande till den sociala medieplattformen Telegram ska Prigozhin ha sagt att "det onda som den ryska militärledningen bär på måste stoppas."
"De som dödade våra pojkar och tiotusentals liv för ryska soldater [i kriget i Ukraina] kommer att straffas", sade han.
"Jag ber er att inte göra motstånd. Alla som gör det kommer att betraktas som ett hot och förstöras. Det gäller alla kontrollpunkter och flyg på vår väg. Presidentens makt, regeringen, polisen och det ryska vaktet kommer att arbeta som vanligt", sade han. .
"Detta är inte en militärkupp, utan en marsch för rättvisa. Våra handlingar stör inte trupperna på något sätt."
Förra månaden erövrade Wagnertrupper den östra ukrainska staden Bakhmut.
Striden om Bakhmut har beskrivits som den tyngsta som ägt rum mellan de ryska och ukrainska styrkorna sedan i februari förra året när Moskva inledde vad man kallade en speciell militär operation i den före detta sovjetrepubliken."
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5BeMpz/putin-efter-wagnergruppens-intag-forraderi?fbclid=IwAR0eltGcyWFkJ_fF-jf2SmVokjqfewjg2NyLMXhpka5eRBhrw5MbI74hX10

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram