Riksrevisionen 20 År

2023-06-03

Ja det är ju det där med säckar och påsar som bekant....

https://www.svd.se/a/JQMPBm/grattis-riksrevisionen-pa-20-arsdagen?fbclid=IwAR0eTiZ9h1CQ6ItWf4lvOVIYn5B_BzxHswJKVZiJuz1cwqybgJvwsxENjU0
"Äntligen hade Sverige fått sin oberoende statsrevision under riksdagen!
Det skedde vid halvårsskiftet för 20 år sedan efter en process som hade tagit lång tid – det politiska motståndet var hårt ända in i det sista.
Kontrasten var stor mot Finland där riksdagen i godan ro något år tidigare hade flyttat Statens revisionsverk från regeringen till riksdagen som en del i landets EU-medlemskap.
Riksrevisionsverket (RRV) var en myndighet under regeringen, naturligt tyckte jag när jag blev chef för verket 1993. Diskussionen om statsrevisionen i Sverige hade alltid handlat om regeringens behov av stöd i dess uppdrag att styra riket, om regeringens behov av kontroll, aldrig den konstitutionella frågan om en oberoende revision som en del i den demokratiska arkitekturen.
Jag skulle snart bli varse att det fanns andra perspektiv och att Sverige var ensamt bland demokratier om sin syn i denna fråga.
Jag ljög och sa att detta i Sverige självklart var riksdagens uppgift
En afrikansk kollega gav mig en tankeställare. Hans bekymmer var att presidenten hade tagit över uppgiften att utse chefen för revisionen. Jag ljög och sa att detta i Sverige självklart var riksdagens uppgift, kunde ju inte skämma ut Sverige och säga att hos oss kunde finansministern både tillsätta och avskeda chefen för revisionen bäst han ville.
Men så kunde det ju inte få vara – Sverige ensamt på världsscenen med Kina, Nordkorea och några andra där statsrevisionen lydde under regeringen!
RRV strävade på, stödde kandidatländerna med att bygga upp sin revision som EU krävde. Hade EU glömt Sverige? Arbetade i Afrika med att bygga upp lagreglerade revisionsmyndigheter vilket Sverige krävde i sitt bistånd. Men Sverige då? ”Sverige är så annorlunda”, sade man i Sverige. Vi skrev ”Den röda boken”, en metodutveckling för en vassare effektivitetsrevision och vi granskade kritiskt stora bidragsströmmar. Alla var inte roade.
Så skrev vi och publicerade ”Den blå boken” med bland annat en summering av en enkät om statsrevisionens ställning i några europeiska länder. Sverige hade överlag det svagaste skyddet och var det enda land som inte skyddade revisionen i grundlag eller lag.
Finansdepartementet var inte roat, det blev en öppen konflikt som handlade just om den stora principiella frågan om en lagreglerad statsrevision i Sverige.
Den sittande riksdagskommittén för bland annat frågor om revisionen, med riksdagens talman Birgitta Dahl som ordförande, fick nu en aktuell fråga att lösa. Dess betänkande i juni 2000 var principiellt hållet. Det nationella revisionsorganet bör ligga under parlamentet, som ett demokratiskt uttryck för att de folkvalda i riksdagen har ett ansvar inför väljarna. En ny myndighet bör inrättas under riksdagen under ledning av en riksrevisor.
S-ledamöterna i utredningen reserverade sig, de ville behålla revisionen under regeringens kontroll. Detta motstånd bröts först efter några kompromisser sent i processen. Men till slut kunde riksdagen i december 2000 i total enighet besluta om att inrätta Riksrevisionen under riksdagen.
Några statsvetare kallade det en ”konstitutionell revolution”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram