Rekordstöd För Nato I SvD

2023-05-31

Hihihi 😃
NATO - en organisation där alla är med för att få och ingen för att ge.

https://www.svd.se/a/kEXr5a/man-mest-positiva-till-sverige-i-nato?fbclid=IwAR15LeYZMh7tyfimq1UxpN9KTyPtxSDtSMJWMIAP3trJ82RpBEPCNxgkUl8

"Stödet för ett svenskt medlemskap i Nato har ökat enormt, enligt SvD/Sifo. Män är mest positiva. ”Det är mansdominerat, vart man än vänder sig så är det flest män”, säger försvarspolitikern Anna Starbrink (L).
Rekordstöd för Nato i Sverige – enorm ökning
President Erdogan säger fortfarande nej, men svenska folket säger ja.
Rekordstarka 67 procent tycker att ett svenskt medlemskap i Nato är en bra idé, enligt en ny undersökning från SvD/Sifo. På drygt ett år har stödet ökat med 20 procentenheter.
– Det försämrade säkerhetsläget har fått många att fundera kring vad som kan göra Sverige säkrare, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.
– Och när många partier, som man själv också sympatiserar med, säger att de tror på ett Nato-medlemskap så är det ganska naturligt att väljarkåren också byter fot.
Nästan var femte V-väljare säger ja till Nato, enligt SvD/Sifo. ”Det försämrade säkerhetsläget har fått många att fundera”, säger partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.
Vänsterpartiet är enda parti vars väljare till största del säger nej. Drygt hälften är, precis som partiet, emot ett medlemskap. Samtidigt ökar förespråkarna något och nästan var femte vänsterväljare tycker att ett inträde i Nato är en bra idé.
– Partiets uppfattning kommer med all sannolikhet under lång tid framöver vara emot ett Nato-medlemskap, men samtidigt behöver man se realiteten att vi kommer att gå med, säger Håkan Svenneling.
– Det blir en utmaning för oss när vi ska utforma vår politik och driva vänsterfrågor inom ramen för Nato.
Att anslutningsprocessen har strulat, med det turkiska motståndet i centrum, har inte påverkat stödet för ett svenskt inträde i Nato, är analysen från Sifo. Emil Eneblad, som leder SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna, tycker inte att det är konstigt.
– Vi har en ökad hotbild och en tydlig motpart som vill stoppa oss från skydd. Då är det ganska naturligt att man som land sluter upp kring syfte och ändamål.
Emil Eneblad är nationell talesperson för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna.
Sverigedemokratiska väljare har också blivit betydligt mer positiva till ett svenskt Nato-medlemskap. Partiet, som svängde i frågan förra året, har dock kritiserat Erdogan och lyft Turkiets medlemskap i försvarsalliansen som ett motargument.
Detta verkar dock alltså inte hindra svenska folket – och SD-väljare – från att vilja gå med. Inte heller det förvånar Emil Eneblad.
– Det hade förmodligen varit annorlunda om vi skulle sluta ett förbund som innebar att stötta Turkiet med offensiva åtgärder. Det hade varit direkt vedervärdigt, men här sluter vi en överenskommelse om att försvara varandra i händelse av angrepp. Det är mer odramatiskt.
Stödet för Nato ökar i stort sett hos alla grupper men är större bland män än hos kvinnor. Enligt Sifo är intresset för försvarsfrågor generellt högre hos män. Det kan vara en möjligt förklaring, tror Anna Starbrink som är försvarspolitisk talesperson för Liberalerna vars väljare är allra mest positiva till Nato.
– Jag är själv kvinna och ganska ny på försvarsområdet. Det är mansdominerat, vart man än vänder sig så är det flest män. Och att vi är fler kvinnor som engagerar oss i de här frågorna är viktigt och skulle kunna stärka stödet.
Ett annat mönster är att ju äldre man är desto bättre idé verkar man tycka att ett svenskt Nato-medlemskap är, enligt undersökningen från SvD/Sifo.
– Det är väldigt intressant. Vi som är ”lite äldre” är uppvuxna med det här dogmatiska kring att värna neutraliteten och alliansfriheten. Jag är 51 år och har blivit matad med detta, det stod till och med i skolboken att det tjänat oss väl, säger Anna Starbrink.
– Det visar att svenska folket är självtänkande. Men äldre personer kanske också mer minns hur det var före 1989, att det finns stora värden som måste försvaras.
Emil Eneblad från Ungsvenskarna håller med.
– Många i min generation kanske inte ser hela bilden för att man inte riktigt har upplevt hotet från öst innan Sovjet föll."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram