Sultan-Erdoğan I SvD

2023-05-29

Ja jag raljerade ju lite om det där med Sultanatet före nedskjutningen av det ryska bombplanet över Syrien. Det får jag visst äta upp nu 😉
När den fjärde på bilden kommer upp som av en slump utan planering...

https://www.svd.se/a/y6XrAx/erdogan-den-store-erovraren-av-makten?fbclid=IwAR1B2PtnNTHU5NZ_2qG8xqePmaDXU10M_Anpa3iLnDOCgQU1tF2MXpe24dk
"President Erdogan avslutade sin valkampanj inför första valomgången i Hagia Sofia – den kristna kyrka som sedan blev moské, därefter museum och så moské igen 2020. I dag kan han återvända dit som den store erövraren av makten.
Det ser onekligen ut som en tanke. Valet flyttades fram till den 14 maj för att sammanfalla med dagen då islamister för första gången kom till makten i ett turkiskt val 1950. Och i dag kan Erdogan fira valsegern på 570-årsdagen av Konstantinopels erövring.
I april 1453 lät Sultan Mehmet II sin osmanska armé omringa Konstantinopel från land och hav samtidigt som kanoner bombarderade stadens murar. Efter 55 dagar kunde det bysantinska rikets huvudstad inte längre hålla emot.
* Vi tänker nu även stilla på Bysantiska hästar och Fnasket i plasket av Eric Grate...
Den 29 maj intogs Konstantinopel. Mehmet själv red genom genom stadens gator till den kristna världens största katedral Hagia Sofia och gjorde den till moské. Där prisade han gud för framgången. Precis som Erdogan kan göra i dag.
Valsegern blir en bekräftelse på att en majoritet av det turkiska folket uppskattar den auktoritära väg som Erdogan slog in på efter att han blev president 2014. En väg som gjort honom alltmer lik en envåldshärskare – somliga kallar honom till och med för en ny sultan.
För islamisten Erdogan har under sina två decennier vid makten inte bara flyttat fram religionens betydelse – han har även samlat allt mer makt i sina egna händer.
Sedan 2018 är parlamentarismen ersatt av ett presidentstyre. Erdogan och hans parti kontrollerar också större delen av landets medier, myndigheter och institutioner. Och efter att ha sparkat flera centralbanks­chefer tog presidenten även kontroll över styr­räntan, som sedan dess sänkts i steg efter steg – med stegrande inflation som följd.
Nu är frågan vart Erdogan kommer att föra landet under de kommande åren. 1996 deklarerade han att ”demokratin är ett medel, inte ett mål”. Samtidigt är landets befolkning delad. Knappt hälften av väljarna röstade i valet för en helt annan väg. Kommer presidenten att bry sig om dem?
Tveksamt, enligt bedömningar. I sitt segertal på söndagskvällen fortsatte han attackerna mot oppositionen, som han förklarade var delar av HBTQ-rörelsen, vilket för honom och hans väljare är bland det grövsta man kan anklaga någon för.
Den attityden bidrar sannolikt till att unga och välutbildade fortsätter att rösta med fötterna och lämna landet, vilket inte är så bra för Turkiets framtid. Förra året emigrerade omkring 2 600 läkare och sedan 2015 har antalet forskare per capita sjunkit, efter att ha stigit kraftigt under de två decennierna fram till dess, enligt en ny rapport.
Å andra sidan vet man aldrig säkert med Erdogan. Han har en historia av att kunna ändra riktning. Kanske tar han efter erövraren Mehmet, som bemötte de besegrade med betydligt mer mildhet än vad som var vanligt under hans tid. Och oerhört mycket bättre än korsfararna gjorde under sin framfart.
Ett första tecken på vart Turkiet är på väg kan vara hur Erdogan hanterar Sveriges Natoansökan framöver. Väljer Erdogan att ytterligare närma sig Ryssland – eller vänder han sig västerut för att återgå till sin tidigare så framgångsrika strategi att balansera öst mot väst? Det återstår att se.
Svaret kan avgöra när Sverige blir medlem i Nato."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram