Internationell Storpolitik I Torsboda

2023-05-28

Men inget är planerat och koordinerat, faktiskt ingenting alls...
Det ser nog alltmer ut som att den amerikanska delen kommer att vara av mer förvaltningsmässigt slag och vem vet , jag missbedömde Recep Tayip Erdogan före nedskjutningen av det ryska planet, så det kan nog faktiskt bli full hand på en viss given bild och ett möte på den skandinaviska reträttväg som passerade utanför Täcka Udden, i SvD:s artikel om Wallenbergs Covidengagemang 😉

https://www.st.nu/2023-05-28/internationell-storpolitik-nar-kina-flyttar-in-i-torsboda?fbclid=IwAR20GzkcI9rJWLAosh40-lGRBRFspi26d3fbaUmU-Qe6UzEyM3a8s0P5E88
"Northvolt pushade på i bakgrunden när kinesiska PTL valde Torsboda för sin europeiska storsatsning.
Det är en politisk och ekonomisk stormakt som Sundsvallsregionen bjudit in – och frågan är om det egentligen funnits något annat alternativ än just Kina.
– Det är ett tragiskt misstag för Sverige och Europa, menar Kinakännaren Magnus Fiskesjö.
Det är bara ett par timmar efter att kontrakten som kommer att få långtgående lokala konsekvenser skrivits under. Storetableringen är hemma.
Etableringen i Timrå har väckt uppmärksamhet i svensk och internationell press. Analyserna har bland annat handlat om geopolitik och om stärkt kinesisk dominans inom den kanske hetaste techbranschen just nu – batterier.
Med den nya Torsbodafabriken gör en av världens största anodtillverkare sin första strategiska satsning i Europa, påhejad av svenska Northvolt, regeringen och en Sundsvallsregion som börjat vädra morgonluft.
Men alla är inte lika entusiastiska över det nära samarbetet med en auktoritär kommunistisk enpartistat.
– Det är ett tragiskt misstag för Sverige och Europa. Det är ett tragiskt misstag eftersom vi knyter upp oss till en kinesisk dominans av framtidens gröna industrier, säger Magnus Fiskesjö vid Cornell University i New York till ST.
Vad Kinas kommunistparti vill se är en värld som de dominerar politiskt
Fiskesjö, som tidigare arbetat vid Sveriges ambassad i Peking och varit chef för Östasiatiska museét, ser investeringen i Timrå som ett led i en alltmer aggressiv kinesisk utrikespolitik.
– Det handlar inte bara om kommers. Vad Kinas kommunistparti vill se är en värld som de dominerar politiskt, med hjälp av ekonomisk dominans, säger han.
■■■
Lokalt i Sundsvall och Timrå har Kinakopplingen emellertid tonats ner. Shanghai Putailai, PTL, ses snarare som startskottet för att skapa ett europeiskt batterinav av underleverantörer med många tusen anställda i just Torsboda.
I samband med etableringen i Sverige har även PTL med huvudkontor i Shanghai tonat ner sin Kinaprofil. Bolaget har istället betonat för ST att man är ett börsnoterat företag med brett ägande och att man i Sverige ska bilda ett svenskt bolag med säte och ledning i Timrå. Målet är att bli störst i Europa.
Några förväntningar på investeringsstöd uppges inte finnas från bolagets sida. När ST frågar Shanghaibolagets svenska kommunikationsbyrå om finansieringen så får vi svaret att de drygt 13 miljarder som ska satsas i Torsboda är, som de säger, "egna" pengar.
Men bolagets kopplingar till regimen finns där. Enligt sajten stock.us har moderbolagets styrelseordförande och storägare, Feng Liang, haft en chefsposition i det statliga investmentbolaget Citic Group, ett bolag som har till uppgift att verka för nationella kinesiska intressen. Han är medlem i det kinesiska kommunistpartiet, vilket enligt samma källa också gäller för bolagets finansdirektör Han Zhongwei som var på Sundsvallsbesök för ett knappt år sedan.
I augusti förra sommaren var Han Zhongwei i Sundsvall. Då var det bara en trång krets av människor som visste hur nära de var att bestämma sig för en storsatsning i Torsboda. Nu säger bolaget att 80 procent av arbetsstyrkan i Timråfabriken ska anställas lokalt medan resten rekryteras utifrån.
Då uteslöt han inte att de vid en etablering i regionen skulle behöva ta med sig arbetskraft från hemlandet.
– Ja, det är en möjlighet, sade Han Zhongwei till ST.
Trots att Kinasamarbetet väckt reaktioner är det emellertid frågan om det i Torsboda någonsin funnits något annat alternativ. I det ögonblick Sundsvallsregionen bestämde sig för att försöka locka en batteriindustri till Torsboda band man sig i praktiken också nära till Kina. Antingen direkt eller indirekt.
■■■
Nyligen granskade New York Times den globala batteriindustrin och ställde den retoriska frågan om det överhuvudtaget går att bygga en elbil utan Kina. I praktiken har USA och Europa teknologiskt hamnat så långt på efterkälken att det kommer att ta decennier att komma i kapp, skriver tidningen.
Det sker mycket just nu och världen skriker efter underleverantörer
Det kinesiska bilmärket BYD är ett av flera kinesiska bilmärken som är på väg till Europa. Förra året sålde BYD nära 1,9 miljoner fordon.
Siffrorna nedan talar sitt eget tydliga språk. Den kinesiska dominansen är total.
Vi börjar i änden anoder som ska tillverkas i den tänkta Torsbodafabriken. Det är en kritisk komponent i de elbilar ska ta över vägarna, och då talar vi om en nybilsförsäljning av elbilar som väntas öka från 10 miljoner 2022 till 50 miljoner 2030, enligt Battery Report.
• Idag tillverkas 92 procent av världens anoder i Kina.
• Den andra kritiska komponenten, katoder, tillverkas till 77 procent i Kina.
• Kina kontrollerar också i stort utvinningen och framställning av viktiga insatsämnen som kobolt, litium, mangan, grafit och nickel.
• De färdiga batterierna slutmonteras idag till 66 procent i Kina.
• Kina tillverkar också 54 procent av alla elbilar; bilmärken som vi knappt hört talas om och som nu håller på att lanseras i Europa: BYD, Ora, Xpeng, Nio, Skywell för att nämna några.
Den kinesiska långsiktiga strategin framgår av en ledarartikel i kommunistpartiets officiella organ Folkets Dagblad, tidigare i vår. Efter att ha byggt upp bilindustrin och teknologin på hemmaplan är det nu den teknologin man tar med sig ut i världen och Europa – bland annat via Timrå.
Globalt bedöms bara anodmarknaden, enligt forskningsföretaget Granode i Sundsvall, vara värd 200 miljarder dollar 2030. Granode är själva ute efter en del av kakan.
■■■
Tanken är att Torsbodafabriken ska förse den kommande batteriboomen i Europa med anodmaterial, och här händer allt i en rasande fart. EU har satt upp ett mål att bli självförsörjande till 2025. De 40 planerade gigafabriker som ST tidigare berättat om behövs nu bli uppåt 100, och av dessa är Northvolts fabriker i Skellefteå och Göteborg två.
Samtidigt står USA i starblocken för att komma igång med en inhemsk batteriproduktion värd namnet.
– Det sker mycket just nu och världen skriker efter underleverantörer, sammanfattar Granodes vd, Richard Norén.
... vi har varit med och pushat på för detta. Inte minst också för klimatavtryckets skull
Även svenska Northvolt är beroende av Kina.
En pusselbit finns i SVT-dokumentären "Den gröna kapplöpningen" som visades på tv i förra veckan. I en sekvens från 2021 får vi möta Northvolts vd, Peter Carlsson, utanför bolaget stora fabriksbygge i Skellefteå.
Han är bekymrad när han berättar om allt som ska falla på plats:
"Det är många saker som måste fungera för att det här ska bli riktigt bra. Till exempel är vi väldigt, väldigt beroende av syntetisk grafit från Kina och de kinesiska och svenska relationerna är inte jättebra", säger han.
I Torsboda föll en pusselbit på plats för svenska batteritillverkaren Northvolt. Bolaget som varit bekymrad för sitt beroende av syntetisk grafit från Kina kommer nu att få den kinesiska grafiten levererad från Torsboda.
Den 4 april föll den pusselbiten på plats för Northvolt, och det skedde på Midlanda flygplats där kinesiska PTL berättade om sin storsatsning på syntetisk grafit i Torsboda.
– Vi har varit med och pushat på för detta. Inte minst också för klimatavtryckets skull, uppger Anders Thor som är bolagets informationsdirektör för ST."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram