Raoul Wallenberg-monument invigt

2023-05-26

Leonard Jonsson

I detta nu...

Raoul Wallenberg-monument invigt i Stockholm

I veckan invigdes en byst över diplomaten Raoul Wallenberg i centrala Stockholm. Syftet enligt donatorerna är att hedra Wallenberg ”som en hjälte” och för att ”påminna om och motivera i den oändliga kampen för mänskliga rättigheter och mot rasism och fascism i alla dess former”.

Det är den vänsterpopulistiska Bonniertidningen Expressens tidigare chefredaktör och folkpartistiske riksdagsledamoten Olle Wästberg samt en man vid namn Abbas Asli som tillsammans skänkt bysten, skapad av konstnären Ladislav Vina, till Stockholms stad.

– I motsats till i många andra länder finns det i Sverige knappast några statyer av Raoul Wallenberg.

Därför är det mycket bra att Abbas Asli skänkt en byst av Raoul Wallenberg och att den sätts upp på Strandvägen i närheten av det hus där Raoul Wallenberg arbetade när han blev tillfrågad om att åka till Budapest och rädda judar genom att deklarera dem som svenskar.

Det är symboliskt att Sverige inte ger Raoul Wallenberg, som ju sedan dog i Stalins Sovjet, en mer central roll, kommenterar Wästberg.

Abbas Asli menar att syftet med monumentet dels är att ”hedra Raoul Wallenberg som hjälte” men också att ”påminna om och motivera i den oändliga kampen för mänskliga rättigheter och mot rasism och fascism i alla dess former”.

– Raoul Wallenberg är Sveriges starkaste symbol världen över i den kampen, hävdar han.

I Schibsted-tidningen SvD utvecklar Wästberg, som själv har judisk bakgrund, sitt resonemang och menar bland annat att ”det är märkligt att han inte har visats större intresse i Sverige”.

”Hans gärning kan med fördel tas upp i skolan och vara en del av den viktiga uppgiften att främja demokrati och tolerans. Han kan tjäna som en förebild för unga när det gäller att visa civilkurage och medmänsklighet”, menar han vidare.

Fakta: Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg sägs ha räddat tiotusentals judar från det tysk-ockuperade Ungern, bland annat genom att dela ut ett stort antal skyddspass eller inhyst dem i byggnader som betecknades som svenskt territorium.

I januari 1945 greps Wallenberg av sovjetiska myndigheter, misstänkt för spionage, och efter detta syntes han aldrig till igen. Först 2016 dödförklarades han, exakt vad som hände honom har ännu inte kunnat fastläggas.

Under årens lopp har det också spekulerats i att Raoul Wallenberg hade starka kopplingar till den amerikanska underrättelsetjänsten – och att detta ska ha varit skälet till att han arresterades och fängslades.

Jan Sundstedt

jan.sundstedt@nyadagbladet.se

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram