Kinahackad Amerikansk Digital Infrastruktur

2023-05-26
Kritisk infrastruktur i USA hackad, kinesisk regeringsstödd grupp får skulden
Islam Times ⬇️
https://www.islamtimes.org/en/news/1060063/us-critical-infrastructure-hacked-chinese-gov-t-backed-group-blamed?fbclid=IwAR3oV4o3xOVz37rYg1CKzHeFt3I1X_aAr5ruXVujZ9Kjo2bvansAyst0oaQ
USA och dess allierade för cybersäkerhet skyller på en kinesisk regeringsstödd hackergrupp för att ha spionerat på kritiska amerikanska infrastrukturorganisationer, inklusive den på öterritoriet Guam, som är hem för strategiska militärbaser.
Microsoft och västerländska underrättelsetjänster sa i separata rapporter på onsdagen att hackare hade lyckats infoga en datorkod som smälte in i Microsoft Windows-system och undvikit upptäckt samtidigt som de behållit åtkomst och samlar in information.
I ett separat uttalande sa Microsoft att en statligt sponsrad kinesisk hackergrupp, kallad "Volt Typhoon", hade utfört hacket.
Gruppen, sade det, riktade sig mot organisationer från telekommunikation till transportnav, västerländska underrättelsetjänster och Microsoft självt, såväl som den avgörande amerikanska militära utposten Guam i Stilla havet.
Guam är ett viktigt kommunikationsnav som förbinder Asien och Australien med USA med flera ubåtskablar.
"Microsoft bedömer med måttlig tillförsikt att denna Volt Typhoon-kampanj strävar efter utveckling av kapacitet som kan störa kritisk kommunikationsinfrastruktur mellan USA och Asien-regionen under framtida kriser," sa teknikföretaget.
Den tillade, "Observerat beteende tyder på att hotaktören har för avsikt att utföra spioneri och upprätthålla åtkomst utan att bli upptäckt så länge som möjligt."
Microsoft-analytiker sa att de hade "måttligt förtroende" att denna grupp utvecklade kapacitet som skulle kunna störa kritisk kommunikationsinfrastruktur mellan USA och Asien-regionen i eventuella framtida kriser.
"Det betyder att de förbereder sig för den möjligheten", tillade John Hultquist, som leder hotanalys på Googles Mandiant Intelligence.
Hultquist sa att den kinesiska aktiviteten är unik och oroande också eftersom analytiker ännu inte har tillräckligt med insyn i vad denna grupp kan vara kapabel till.
"Det finns ett större intresse för den här aktören på grund av den geopolitiska situationen", noterade han.
Säkerhetsanalytiker varnade för att hackarna kan rikta in sig på amerikanska militära nätverk och annan kritisk infrastruktur om Kina attackerar kinesiska Taipei [Taiwan].
Det var inte omedelbart klart hur många organisationer påverkades, eller vilken information som kan ha samlats in.
Cyberattackmetoden kallas "att leva av landet" och ser hackare som använder "inbyggda nätverksverktyg för att undvika vårt försvar och lämnar inga spår efter sig", säger Rob Joyce, NSA cybersäkerhet direktör.
Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland varnade för att de kunde bli måltavlor av hackarna också.
Kanadas cybersäkerhetsbyrå sa dock separat att den ännu inte hade några rapporter om kanadensiska offer för hackningen.
"Men västerländska ekonomier är djupt sammanlänkade", tillade den.
Storbritannien varnade på samma sätt för att teknikerna som används av kinesiska hackare på amerikanska nätverk kan tillämpas över hela världen.
Kina har ännu inte svarat på anklagelserna.⬇️
Samtidigt har Kina redan stämplat USA som det "största hotet mot global cybersäkerhet", och sagt att Washington "medvetet missbrukar teknik" för spioneri och en rad andra syften.
USA försöker bevara "hegemoni i cyberrymden" under den falska förevändningen "nationell säkerhet", sa talespersonen för kinesiska utrikesministeriet, Mao Ning, till reportrar redan i april, och uppmanade USA att "stoppa sina globala hackningsoperationer."
Rivaliteten mellan USA och Kina har intensifierats de senaste åren, med Pekings växande internationella inflytande och snabba ekonomiska framsteg som framstår som en livskraftig motvikt till USA.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram