Ja för vem vet vem som kontrollerar vad I detta

Ritz Carlton Riyadh anyone...
" Nyligen kunde Di avslöja att ett av ägarbolagen i Mohammed Al-Amoudis svenska företagsimperium, Petroswede Europe AB, har tvingats i konkurs efter beslut vid Stockholms tingsrätt. Den plötsliga konkursen väcker en rad frågetecken. Däribland vad som låg bakom och hur det står till med Mohammed Al-Amoudis affärer och investeringar sedan bland annat tyska storbanken Deutsche Bank hävdat att ett av hans svenska ägarbolag var på obestånd.
”Mohammed beklagar att Petroswede försatts i konkurs av en domstol i Stockholm. Den utlöstes av Deutsche Bank som det sista steget i en finansiell förhandling mellan Mohammed och banken”, skriver Tim Pendry, kommunikationskonsult som är talesperson för Mohammed Al-Amoudi i en mejlintervju med Di.
Sedan länge har Mohammed Al-Amoudi avböjt alla intervjufrågningar. Men när en del av hans svenska imperium plötsligt skakas av en stor konkurs bryter han tystnaden via sin talesperson.
Preem, som ägs av Mohammed Al-Amoudi, är Sveriges största drivmedelsföretag. Bolaget har två raffinaderier i Göteborg och Lysekil och en kedja med flera hundra stationer.
Preem, som ägs av Mohammed Al-Amoudi, är Sveriges största drivmedelsföretag. Bolaget har två raffinaderier i Göteborg och Lysekil och en kedja med flera hundra stationer.Foto:Pressbild
Den saudisk-etiopiske affärsmannen är sedan mitten av 1990-talet en av de större utländska privata investerarna i Sverige. Men nu har han drabbats av en av sina hittills tyngsta motgångar i Sverige.
Petroswede Europe AB är ett holdingbolag för Mohammed Al-Amoudis 100-procentiga ägande i det svenska oljebolaget SPE. Anledningen till konkursen är obetalda lån till den tyska storbanken på motsvarande över 3 miljarder kronor. I tingsrätten krävde Petroswede uppskov med konkursbeslutet med hänvisning till att förhandlingar pågick. Bolaget förnekade även att det befann sig på obestånd.
Tingsrätten avfärdade dock Petroswedes begäran om uppskov och enligt Mohammed Al-Amoudis talesperson kommer konkursbeslutet inte att bestridas.
”Vi accepterar att förhandlingarna har hanterats administrativt korrekt. Enligt villkoren för konkursen kontrollerar Mohammed inte längre SPE så våra planer är inte längre relevanta. Företaget är i händerna på konkursförvaltaren.”
Skulderna uppgår till totalt nästan 4 miljarder kronor, där huvuddelen, ca 3,3 miljarder kronor, är till Deutsche Bank. Bristen i konkursboet uppgår till drygt 2 miljarder kronor, enligt den konkursbouppteckning som sammanställts. Den siffran är dock preliminär eftersom den bland annat bygger på att försöken att sälja oljebolaget SPE lyckas. En uppskattning har gjorts att försäljningen kan inbringa 1,5 miljarder kronor.
”Men det är först när SPE har sålts som vi kan veta hur utfallet blir. Det pågår en försäljningsprocess och sannolikheten att den ska gå i mål är relativt hög”, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson, som är partner på advokatbyrån Cirio.
En av Di:s frågor till Mohammed Al-Amoudi som förblir obesvarade är varför jättelånet till Deutsche Bank inte återbetalades. Konkursen och obetalda banklån för miljarder skulle kunna väcka oro och frågetecken bland alltifrån långivare, leverantörer och anställda, även avseende Mohammed Al-Amoudis övriga tillgångar och företag i Sverige. En annan fråga Di ställt är om han har några planer att minska eller helt sälja innehavet i Preem.
”Det finns ingen direkt koppling mellan konkursen för Petroswede och Mohammeds ägande och investeringar i andra svenska företag. Det finns för närvarande inga kommersiella eller finansiella problem i något av dessa företag och alla företagen blomstrar under sina företagsledningar. Mohammed fortsätter att vara engagerad i Sverige och det finns inga planer att ändra på det”, skriver talespersonen Tim Pendry.
Preem, som är Mohammed Al-Amoudis överlägset största tillgång i Sverige, hade 2022 sitt bästa år någonsin med rekord för både försäljning och vinster. Ägarbolaget Preem Holding gjorde första kvartalet 2023 ett resultat efter skatt på 1,7 miljarder kronor. Det var en minskning från 3,7 miljarder kronor samma kvartal i fjol.
Preems oljeraffinaderier står för runt 80 procent av den svenska raffinaderikapaciteten och är av central betydelse för den svenska drivmedelsförsörjningen. Bolaget är samtidigt en av Sveriges största utsläppare av klimatpåverkande koldioxid och har aviserat planer att kraftigt minska utsläppen, bland annat genom att ställa om från fossila till förnybara råvaror. Omställningen som förutsätter investeringar i mångmiljardklassen får tydligt stöd av ägaren.
”Mohammed är mycket nöjd med Preems utmärkta utveckling på sistone, liksom med de framsteg som görs med Preems gröna agenda. Han fortsätter att stödja företagets framgångsrika strategi som innebär ett långsiktigt åtagande till en grön omställning inom ett svenskt sammanhang.”
FAKTA: MOHAMMED AL-AMOUDI
76-årige saudisk-etiopiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi är bosatt i Jeddah i Saudiarabien. Han kontrollerar ett stort företagsimperium med verksamheter inom bland annat olja, fastigheter, hotell, bygg, jordbruk, kaffeodling och guldbrytning.
De största verksamheterna finns i Saudiarabien, Etiopien och i Sverige.
Enligt Bloomberg är han på plats 478 bland världens rikaste personer med en uppskattad förmögenhet på 5,33 miljarder dollar (motsvarande cirka 55 miljarder kronor).
Svenska drivmedelsbolaget Preem, som bildades efter att Mohammed Al-Amoudi köpte OK Petroleum 1994, är en av hans mest värdefulla tillgångar och hans enskilt största i Sverige. Han är också minoritetsägare i svenska Granitor (fd Midroc), en privatägd svensk koncern med över 4.000 anställda och en årsomsättning på cirka 10 miljarder kronor (2022).
Förmögenheten grundlades efter att hans bolag på 1980-talet fick ett mångmiljardkontrakt för att bygga stora underjordiska oljelager i Saudiarabien. Jätteprojektet genomfördes i samarbete med svenska företag.
I november 2017 var Mohammed Al-Amoudi en bland många i Saudiarabiens elit som greps och sattes i ett slags husarrest, bland annat på ett lyxhotell, i samband med en så kallad anti-korruptionskampanj. Han släpptes i januari 2019, utan att någon officiell förklaring lämnades om varför han hade tvingats sitta i förvar eller om det fanns några eventuella villkor runt hans frigivning. Enligt medieuppgifter betalade en del av de gripna stora belopp för att släppas.
Inga anklagelser har riktats mot Mohammed Al-Amoudi och han är fortsatt slutlig ägare till alla sina tillgångar, inklusive de i Sverige, enligt hans talesperson."