Westinghouse Vill Bygga Svensk Kärnkraft Före 2030

2023-05-10
https://www.dn.se/ekonomi/jatten-vill-bygga-ny-svensk-karnkraft-fore-2030/?fbclid=IwAR0wgTWb5K40TRV6Iol3S961wi7aFmqyStAQYCnvqjyTNHb-cZP6LvbKzwg

Jätten vill bygga ny svensk kärnkraft före 2030
Patrick Fragman, vd för kärnkraftsjätten Westinghouse, säger sig kunna bygga ny kärnkraft i Sverige innan 2030.
Kärnkraftsjätten Westinghouse vill bygga Sveriges nya kärnkraft. Vd:n Patrick Fragman avfärdar små modulära reaktorer, SMR, som alternativ för Sverige, men säger sig kunna få en konventionell reaktor på plats innan 2030.
– Sverige är ett kärnkraftsland och då kan vi gå mycket snabbare framåt, säger han till DN.
Sverige är knappast obekant för fransmannen Patrick Fragman, vd på den amerikanska kärnkraftsjätten Westinghouse. Dels har han bakgrund som chef på ABB, dels har Westinghouse stark närvaro genom kärnbränslefabriken i Västerås som ingår i koncernen sedan flera decennier.
Bolaget har ungefär 900 anställda i Sverige, de flesta på fabriken, men också många ingenjörer som servar kärnkraftsanläggningar både här och ute i Europa.
– Folk ser oss som ett amerikanskt företag men verkligheten är den att vi har mycket arv från Sverige också, säger Patrick Fragman.
Kopplingen blir inte mindre tydlig av att det dessutom var Westinghouse som byggde Ringhals 2, 3 och 4 på 70- och 80-talen.
Räknar man in reaktorerna i Oskarshamn och Forsmark som byggdes av Asea Atom, numera uppslukat av Westinghouse-koncernen, så kan man säga att bolaget ligger bakom alla aktiva reaktorer i Sverige.
Patrick Fragmans schema är fullspäckat under Sverigebesöket då han träffar beslutsfattare inom såväl industrin som politiken
Patrick Fragmans schema är fullspäckat under Sverigebesöket då han träffar beslutsfattare inom såväl industrin som politiken Foto: Eva Tedesjö
Och nu vill Patrick Fragman bli den som får bygga nästa.
– Vi tycker att vi erbjuder en väldigt bra lösning för Sverige, säger han.
Att regeringen vill ha ny kärnkraft råder det inget tvivel om. Skrivningen i Tidöavtalet är tydlig, och för inte länge sedan lades ett förslag om att öppna för kärnkraft på fler platser än de som redan finns i dag. När det kommer till frågan om vilken kärnkraft vi ska ha däremot är det inte lika klara besked.
En del menar att den nya tekniken med små modulära reaktorer, SMR, är framtiden. De har ungefär en tredjedel av effekten i Sveriges nu största reaktorer och ska gå snabbt att bygga. Startkostnaden ska bli lägre och avkastningen på investeringen ska kunna komma tidigare.
”Frågan är vad som passar ens behov. I Sverige letar man som jag förstår det efter något som har minsta möjliga leveransrisk, och då vore det definitivt riskabelt att gå på en teknik som aldrig har varit i drift.”
Men de finns knappt än, påpekar Patrick Fragman. Han hör till de som förespråkar en mer traditionell form av kärnkraft för Sverige.
– Frågan är vad som passar ens behov. I Sverige letar man som jag förstår det efter något som har minsta möjliga leveransrisk, och då vore det definitivt riskabelt att gå på en teknik som aldrig har varit i drift, säger han och fortsätter:
– I slutänden är det också en ekonomisk fråga och åtminstone under en relativt lång tid framöver så är det de stora reaktorerna som kommer att erbjuda den bästa ekonomin.
SMR-tekniken blir billig först när den standardiseras och sprids på bredare front, och när ordentliga leveranskedjor kommer på plats, och det kommer ta tid menar Fragman.
Reaktorn han föreslår är en tryckvattenreaktor som heter AP1000. Det finns redan i dag tio stycken som är under uppbyggnad eller i drift i världen och ytterligare några är på gång.
Det menar Patrick Fragman talar för att tillståndsprocesser ska gå snabbt.
Patrick Fragman ser en ljus framtid för SMR-tekniken, men han tror inte den passar Sveriges behov just nu.
Patrick Fragman ser en ljus framtid för SMR-tekniken, men han tror inte den passar Sveriges behov just nu. Foto: Eva Tedesjö
– Givet erfarenheten vi har med den i många andra länder och att den redan har genomgått flera licensieringsprocesser så ser vi inte att det skulle vara svårare i Sverige. Den är redan i drift och presterar bra. Det är ingen pappersprodukt som ska licensieras, säger Fragman.
En rapport från teknikkonsultbolaget WSP slog i slutet av förra året fast att Sveriges första nya reaktor kan stå klar tidigast år 2035.
I Finland hade man visionen att den nya reaktorn Olkiluoto 3 som började byggas 2005 skulle stå klar redan 2009, men den producerade regelbunden el för första gången i april 2023.
För att bygga ny kärnkraft krävs tillstånd enligt både kärntekniklagen och miljöbalken vilket kan ta tid. På Vattenfall uppskattar man att det tar 10–15 år innan en konventionell reaktor kan leverera ström om man börjar planera för den nu.
Regeringen vill skynda på tillståndsprocessen genom ett snabbspår för kärnkraft, men det är inte klart än.
Patrick Fragman säger trots det att han kan se till att ha en AP1000 påkopplad på det svenska nätet inom sju år, och pekar på Polen som exempel.
Landet har nyligen bestämt sig för att satsa på kärnkraft och beställde tre reaktorer av Westinghouse strax före årsskiftet. Den första räknar bolaget med att kunna sätta i drift år 2030.
– Polen är till skillnad från Sverige inte ett kärnkraftsland. De måste bygga allt från grunden och håller fortfarande på med regler, infrastruktur och liknande. Sverige är redan ett kärnkraftsland och då kan vi gå mycket snabbare framåt, säger Patrick Fragman.
”Det finns ett antal aktörer som har varit väldigt aktiva i Sverige. Du nämnde dem och de är ganska öppna med att de vill utöka kapaciteten på den svenska marknaden.
Det är ett bra tecken.”⬇️
Svensk kärnkraft domineras av ett fåtal aktörer, framför allt Vattenfall, Fortum och Uniper. Patrick Fragman vill inte svara på vilka han pratar med under sitt Sverigebesök, eller om han tror det finns chans att nya aktörer blandar sig i kommande projekt i Sverige.
– Det finns ett antal aktörer som har varit väldigt aktiva i Sverige. Du nämnde dem och de är ganska öppna med att de vill utöka kapaciteten på den svenska marknaden. Det är ett bra tecken, säger han.
Ser det ljust ut för er?⬇️
– Om allt vore rationellt skulle det se bra ut. Men verkligheten är den att vi inte är i en bransch där allting är rationellt. Vi får se vad som händer.
Sverige har alltid varit ett kärnkraftsland enligt Fragman. ”Men politiskt har det inte varit så välkommet att ta ordet kärnkraft i sin mun under ett par år”, säger han.
Sverige har alltid varit ett kärnkraftsland enligt Fragman. ”Men politiskt har det inte varit så välkommet att ta ordet kärnkraft i sin mun under ett par år”,

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram