Uppsåtsstarkt Svaga Svenska Ansvarsutkrävande Processer

2023-05-04

Njaeee, att de skulle saknas uppsåt får nog i så fall ses som ett antagande som görs av en anledning, inte minst med avseende på systemet monetärmekaniska natur och karaktär och hon blev väl ändå inte chef för RRV helt utan anledning...
Maktdelningsprincipen är bara vad den är och det vet hon mycket väl..
Men att säga att så var det med det lilla helgonet, blir ju lite svårt i Sverige med hänsyn taget till det psykosociala kulturarv som har att förhålla oss till, vi kanske skulle ha något annat lands ramverk under en kulturell övergång och utvecklingsperiod.

https://www.svd.se/a/vezMvp/inga-britt-ahlenius-landet-dar-ingen-behover-ta-ansvar?fbclid=IwAR0rLVl_s0krKVzEfert368-Kfc6ItUBWmx-V-6rz9cR92qt9eyBobFW6Gw
" Vi har svaga processer för att utkräva ansvar från statsråd och regering. Men att utkräva ansvar är centralt i en demokrati.
Landet där ingen behöver ta ansvar
Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.
Vi har förlorat vår ansvarskultur. Inte genom ett välavvägt beslut, men som en logisk följd av en fortgående informalisering av processer i den offentliga verksamheten. En kultur baserad på regler och formella processer ersätts av ett slags institutionaliserad informalism, en mjuk stat.
Myndigheters kommunikation med allmänheten undertecknas med förnamn, i värsta fall i en dialog som låter som ett slags Twittertjatter.
Den förra regeringens hantering av utnämningar av verkschefer skedde informellt och i strid med regeringsformens tydliga krav på skicklighet och förtjänst. Och lättvindigt är det att göra sig av med den verkschef som man tycker blivit besvärlig.
I direktiven skrivs till exempel ”att fastställa omständigheter i syfte att förbättra”. Ingenting om ansvar.
Vi har svaga processer för att utkräva ansvar från statsråd och regering. Vi har inte ens ett ord för att ställas till ansvar – vi saknar engelskans accountability.
Om man är välvillig kan man säga att vi inte är så intresserade av att utkräva ansvar, vi är mer intresserade av att lära av det förflutna. Men frågan är om vi lär av det förflutna om inget ansvar utkrävs. Att utkräva ansvar är centralt i en demokrati, att någon ställs till svars ger en tydlig signal.
Efter stora katastrofer tillsätts kommissioner – lätt förgyllda vanliga utredningar, men ordet kommission låter imponerande, som om resultatet skulle ha särskild tyngd. I direktiven skrivs till exempel ”att fastställa omständigheter i syfte att förbättra”. Ingenting om ansvar.
Ett intressant undantag var Tsunamikommissionen (SOU 2005:104). Kommissionen ägnade ett särskilt avsnitt åt begreppet ansvar. Den skrev till och med oförväget att det är ”statsminister Göran Persson som har det övergripande ansvaret för Regeringskansliets tillkortakommanden”.
Granskningskommissionen av mordet på Olof Palme konstaterade att polisutredningen präglades av institutionellt sammanbrott och professionell inkompetens. Räfst och rättarting har aldrig hållits, inget ansvar utkrävts. Inte lärde man sig något för framtiden heller.
Om Estonia skrev haveriutredningen att Estonia vid avgång från Tallinn var sjövärdig. Det var ett utmärkt men lögnaktigt sätt att undvika frågan om ansvar. Den inspektion av Estonia som genomfördes av svenska Sjöfartsverket samma eftermiddag som Estonia lämnade Tallinn visade att hon var behäftad med så många fel att hon aldrig borde ha fått lämna hamn.
Det sensationella har nu inträffat att Statens Haverikommission (SHK) tillstår att Estonia inte var sjövärdig. Det sätter ljuset på frågan om ansvar, något som regeringar och myndigheter hittills har skytt som pesten.
SHK har nu fått medel att undersöka vraket ytterligare. I en ny rapport måste fokus vara just på frågan om ansvar. Vems ansvar var det att Estonia inte var sjövärdig? Vems ansvar var det att Estonia tilläts lämna hamn? Varför fann Sjöfartsverket vid sina fyra tidigare inspektioner inga eller bara obetydliga fel? Vems ansvar var det att Estonia under sin korta livstid var i så dåligt skick att hon aldrig fick ett permanent certifikat, bara fem provisoriska?
Arma ansvarslösa land."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram