Ukrainskt Förödande I SvD

2023-04-30

Ja frågan blir som vanligt vad det är för värdeladdning på informationsinnehållet i vad som kommuniceras, men ingen kan nu missa att någonting har förändrats...

https://www.svd.se/a/JQR5B4/analytiker-det-vore-forodande-for-ukraina?fbclid=IwAR2OvhsftbGEzYcHS6RovjJnOqRcMFO7BUR8VvOukf-tQ5f9fbWzCNCoO14
" 98 procent av de utlovade stridsfordonen från Nato och alliansens samarbetsländer har anlänt till Ukraina, enligt generalsekreteraren Jens Stoltenberg. Det handlar om minst 1 550 bepansrade fordon och 230 stridsvagnar.
En annan faktor som experter pekar på vad gäller Ukrainas våroffensiv är vädret. Det krävs bland annat torrare marker för att tunga stridsfordon ska kunna ta sig fram i terrängen.
Men vad krävs egentligen för att våroffensiven ska bli en stor ukrainsk framgång?
Det allra bästa scenariot enligt Peter Haldén, lektor på Försvarshögskolan, är om den ukrainska armén lyckas bryta igenom de ryska linjerna ner mot exempelvis Mariupol. Eller att man lyckas dela av de ryska styrkorna i två.
– Då får man en effekt som blir strategisk. Som verkligen påverkar hur kriget förs och hur kriget kan se ut, säger han.
Det sämsta scenariot för Ukraina är i stället om de ukrainska styrkorna lyckas bryta igenom på något sätt, men då blottar sig och blir inringade. Att man rycker fram väldigt fort, men blir isolerade, förklarar Haldén.
– Då riskerar man att få stora förluster i fältarmén. Det sämsta fallet är om det visar sig att Ukraina inte kan klara av den här typen av offensiv. Då tappar man förtroende i väst.
Samtidigt lyfter Haldén att han också ser ett dåligt, respektive bra, mer realistiskt scenario.
Det mest sannolika är att den ukrainska armén får igång den planerade offensiven – men att de ganska snabbt kör fast, uppger Haldén.
– Det kan vara att man inte riktigt kommer igenom den första ryska försvarslinjen fullt ut. Ryssarna har minerat väldigt kraftigt i Ukraina och det är ett stort problem. Man måste röja upp en korridor och därefter ta sig igenom. Men då vet också fiender var man anfaller.
– Det är möjligt att Ukraina når lite begränsade framgångar. Men att det sedan stelnar igen. Det är vad jag skulle tro som ganska sannolikt.
Ett bra realistiskt scenario är i stället om ukrainarna får tag på stora ryska truppkoncentrationer och lyckas tillintetgöra dem, menar Haldén.
– Ett väldigt bra realistiskt scenario är om man lyckas ta språng och mala ner de ryska väpnade styrkorna ännu mer. De har nu jätteproblem med utrustning. Och då är det inte så himla mycket värt att de kan mobilisera fler man än Ukraina.
Enligt Haldén rör det sig inte om något ”avgörande slag”. Men blir det flera misslyckande ukrainska offensiver på rad, eller ”bakslag på bakslag” – då kan väst behöva tänka om.
– Det är viktigt för Ukraina att visa att man kan försvara sig. Men skulle de göra något oerhört dumdristigt eller visa att de inte kan hantera vapensystem eller kriget, då kanske stödet från väst kan påverkas, säger han.
– Vi bör förbereda oss på att det här blir ett långt krig. Det här är ingenting man kan bara kan vända snabbt.
En misslyckad motoffensiv kan även leda till ett stort psykologiskt tapp för den ukrainska armén. Det säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Centrum för Östeuropastudier.
– Från ukrainsk sida har man haft en överlägsen motivation jämfört med de ryska soldaterna. Men om man inte påvisar några framgångar riskerar den motivationen att sjunka och tempot bli lägre. Det är verkligen något man vill undvika, säger han.
En ytterligare följd är att västmakterna då tycker att man inte får ut någonting för det man har satsat på i Ukraina, menar Hedenskog.
– I stället tänker man att det är fördömt att Ryssland på något sätt kommer lyckas cementera den här konflikten och göra den till någon slags utdragen lågnivå-konflikt som bara gynnar Ryssland.
Finns det en risk att väst upphör i att skänka mer krigsmateriel då?
– Mycket hänger på vad som händer 2024 i det amerikanska valet. Både Trump och DeSantis som man i dagsläget har räknat som möjliga kandidater, har ju uttryckt att det inte finns något utrymme för Ukraina om de skulle komma till makten. Man tycker att USA ska satsa på interna problem i stället för att engagera sig i konflikter långt borta i främmande länder, säger Hedenskog.
Samtidigt säger han att enigheten inom EU har varit stor, men att det nu ”knakar i fogarna”.
– Det finns många länder som kanske tycker att nu får det vara nog. Man har inte råd att skänka mer exempelvis.
Han tillägger att om motoffensiven går dåligt finns risk för att västmakterna börjar pressa Ukraina till förhandlingsbordet med dåliga kort på handen.
– Det vore förödande för Ukraina. Poängen med motoffensiven är att pressa tillbaka Ryssland från Ukraina, så mycket som det bara går, för att ge Ukraina bättre kort vid förhandlingsbordet. För Ukraina handlar det om att befria de ockuperade områdena, tvinga Ryssland att betala krigsskadestånd och för Ukrainas återuppbyggnad, samt utlämna krigsförbrytare till domstol. Bara på det sättet kan man dessutom återupprätta respekten för den europeiska säkerhetsordningen.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram