Anklagelsetillbakavisande Börje Gör Ändå Någonting Rätt..

2023-04-20
Nä, är det därför Ericsson står under tillsyn av DoJ bara ändå....
Ericssons vd om terroranklagelserna: ”Vi har inte gjort någonting”
Ur Sveriges Radio ⬇️
Just nu pågår en rättsprocess i USA där telekomjätten Ericsson och vd Börje Ekholm blivit stämda.
Bolaget anklagas för att ha mutat terrorister – och för att ha försett al-Qaida med kommunikationsutrustning av militär kapacitet.
– Det här är ju en talan vi bestridit å det starkaste. Och vi kommer att fortsätta att göra det baserat på den fakta som är i målet.
Nu är det ju så att det är en civilrättslig process som pågår, där de olika parterna gör olika inlagor.
Jag vill inte gå in och kommentera detaljerna eftersom det är en pågående process, men jag kan bara notera att vi kommer att slå tillbaka kraftfullt mot det, säger Ericssons vd Börje Ekholm.
Enligt stämningsansökan, som lämnats in vid en domstol i Washington DC, har alltså Ericsson på olika sätt finansierat terrorister.
Bland annat genom att muta Islamiska staten i Irak, misstankar som redan lett till miljardböter för företaget och som fortfarande utreds av amerikanska åklagare.
Telekombolaget anklagas också för att ha försett al-Qaida i Irak och Afghanistan med teknologi med militär kapacitet, som betalning för att kunna fortsätta med sin verksamhet.
En amerikansk överste, vars identitet hålls hemlig i väntan på en eventuell rättegång, vittnar om hur de påstådda överlämningarna gick till, där Ericsson parkerade lastbilar med kommunikationsutrustning på överenskomna platser som terrorgruppen senare kunde komma och hämta dem på.
Över 500 personer står bakom stämningen. De flesta har anknytning till den amerikanska militären, och de har själva skadats eller har anhöriga som dödats i terrorangrepp från IS och al-Qaida.
Vd Börje Ekholm tillbakavisar alla anklagelser.
Misstankarna om mutor till IS uppdagades när en internutredning från 2019 läckte.
Ekholm kallar uppgifterna i rapporten för spekulativa och säger att de inte kunnat bekräftas i Ericssons egna fortsatta utredningar.
– Den enda slutsats man kunnat dra är att samma slutsats vi drog 2019 gäller. Vi kan inte substansiera att vi varit involverade i terroristfinansiering.
Det är därför vi också slår tillbaka och kommer att driva vår talan i det här civilrättsliga målet.
Har ni avsatt medel för eventuella skadestånd i samband med den processen?
– Det finns ju liksom ingenting att diskutera. Vi har inte gjort någonting. Så det finns helt enkelt ingenting att sätta av för, säger Ericssons vd Börje Ekholm till Ekot.
Carl V Andersson
carl.andersson@sverigesradio.se
Arvid Uddfeldt
arvid.uddfeldt@sverigesradio.se

https://www.dn.se/ekonomi/ericssons-vd-nagonting-maste-vi-anda-gora-ratt/?fbclid=IwAR0C3dAYovuLkvIn17IuexWB7ttXD_YkTvZhCbNqLj0aASQAW9negbaIc3U
Ericsson drar åt svångremmen ännu mer, kostnaderna ska ner med 11 miljarder. Vd Börje Ekholm målar en dyster bild av 2023 i den nya kvartalsrapporten, som fick aktien att sjunka rejält på Stockholmsbörsen.
– Vad som är positivt? Vi behåller vårt ledarskap inom 5G, säger han till DN.
Hans Strandberg Text

Ett företags aktiekurs avgörs av vad marknaden tror om framtidsutsikterna, och då är ofta nya sparpaket positiva. Men det hjälpte inte Ericsson denna gång, trots att resultatet dessutom var bättre än vad analytikerna spådde. Kursen hade rasat med nästan 7 procent vid lunch på tisdagen.
En orsak är Börje Ekholms vd-ord i kvartalsrapporten; det är ”osäkra utsikter”, ”försiktiga operatörer”, ”skakigt affärsklimat”.
– Nej, jag skulle inte kalla det eländesår, det är i linje med vad vi sagt förut. Makroekonomin håller tillbaka operatörernas investeringar, men framför allt handlar det om att de fortsätter att minska de lager som byggdes upp under pandemin. Det påverkar framför allt detta och nästa kvartal, säger Börje Ekholm.
Vad är positivt, vad får dig att säga att er strategi fungerar?
– Vi har ett ledarskap inom mobila nätverk - runt hälften av alla 5G-nät utanför Kina är våra. Företagsområdet växer och står nu för nästan 10 procent av vår omsättning. Förlusterna där beror på att vi fortsätter att investera mycket.
Ericsson aviserade i höstas ett sparpaket på nio miljarder årligen, vilket betyder att man globalt minskar antalet anställda med 8 500 - varav 1 400 i Sverige. Nu ökar ambitionen till 11 miljarder årlig besparing till årets slut. Men Börje Ekholm vill inte kommentera vad det kan innebära i antal tjänster.
– Det handlar om att se över hela bolaget för att öka vår konkurrenskraft. Vi ska fortsätta investera i forskning och utveckling, men även där kan vi göra saker effektivare.
Ericsson har fått betala 12 miljarder i böter till den amerikanska staten för gamla och nya korruptionsförsyndelser. Aktieägarna har tappat över 190 miljarder i värde sedan skandalen i Irak blev känd förra vintern.
Börje Ekholm betonar att man fortsätter jobba intensivt med företagsetiken. Han skriver i rapporten att ”integritet ska genomsyra allt vi gör, och vi tror på att detta är en konkurrensfördel”.
Innebär det att marknaden ni jobbar på inte är ren?
– Inte alls. Vi har en del missbeteenden historiskt som vi ska städa upp, vi har gjort oss av med folk som inte skött sig. Om vi får ordning på detta kan vi ta bättre affärsbeslut, det ökar konkurrenskraften.
Bristande information om Irakaffären innebar att större delen av styrelsen och Börje Ekholm nekades ansvarsfrihet vid senaste bolagsstämman, för det krävs mer än 10 procent av rösterna.
Det var andra året i rad, det har aldrig hänt i ett svenskt storbolag. Bland de drivande bakom beslutet var amerikanska ISS, som rekommenderar internationella institutionella kunder hur de ska rösta.
Vad gör du för att det inte ska bli ett tredje år?
– Det är förstås inte kul att det händer, och vi tar det på allvar. Samtidigt är det ju intressant att 99 procent av ägarna valde om oss – så något måste vi ju göra rätt. Detta var kanske drivet av aktieägare som inte verkar i den svenska miljön. Det vi kan göra är att visa att vi städar upp vår historia och fortsätter att utveckla bolaget, säger Börje Ekholm.
Fakta.Ökad försäljning, minskad vinst
Ericsson omsatte 62,6 miljarder under första kvartalet 2023, mot drygt 55 miljarder under samma period i fjol. Nettovinsten nästan halverades, till 1,6 miljarder kronor.
Nästan sju av tio intäktskronor skapas inom affärsområdet Nätverk. Den växande företagsdelen, som skapats av flera stora förvärv, står numera för nästan 10 procent av omsättningen.
Geografiskt sjunker försäljningen i flera marknadsområden, men totalomsättningen räddas av framför allt dragloket Indien, där det pågår en massiv 5G-utbyggnad.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram