IKEA I Ryssland & Rysk Gas I Nynäshamn

2023-04-16

Ikea-kopia öppnar i Moskva
Belarusiska Swed House försöker ersätta Ikeas varuhus i Ryssland. På lördagen öppnade företaget sin första butik i Moskva, med varor som ska se ut att komma från den svenska möbeljätten. Affärsidén går ut på att försöka bli en dubbelgångare och ersätta Ikeavaruhusen i landet, som stängde efter det att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina, rapporterar Reuters.
– Vi är inte Ikea, vi strävar efter att vara som Ikea. Vi har våra egna varumärken, våra egna varor, säger Mamedali Kasymov, generaldirektör för Swed House, till Reuters.
Han hävdar att företaget även säljer originalartiklar, som de kommit över från den svenska möbeljätten.
– Ingen förbjöd oss att göra detta, säger Kasymov.
Ikea stängde sina möbelvaruhus i Ryssland i mars förra året. I mitten av juni samma år beslöt möbeljätten att sälja sina fabriker och minska sina lager i landet och i juli meddelade företaget att de produkter man haft kvar i lager skulle säljas via nätet i Ryssland. Ikeasfären driver fortfarande 14 kommersiella gallerior i Ryssland, under varumärket Mega.
Men inte nog med det..

https://www.svd.se/a/Llm7AQ/rysk-gas-i-nynashamn-regeringen-kritiseras?fbclid=IwAR2UfAh2NJFc06IRMfyle7JMrT4UKNi4vvfunotso7kkrujUvbNiaFgsZjU

Ett fartyg med rysk fossilgas anlände under lördagsmorgonen till Nynäshamn. Det tredje på knappt två månader – trots att Sveriges riksdag för ett år sedan satte ned foten i frågan. ”Det är ett otroligt hyckleri och jag sörjer för Ukrainas befolkning”, säger Märta Stenevi (MP).
Klockan 05.20 på lördagsmorgonen anlände fartyget Coral Energice till Nynäshamn. Tankern, som går under nederländsk flagg, kom från den Gazprom-ägda gasterminalen i ryska Vysotsk och var fullastad med flytande rysk fossilgas, LNG-gas.
Det är det tredje fartyget med rysk fossilgas som ankommit till Nynäshamn sedan krigets årsdag den 24 februari i år.
Köpare är det statliga finska gasbolaget Gasum, som har en egen gasterminal vid Brunnviksholmen i Nynäshamn.
Gasums kommunikationsdirektör Olga Väisänen säger att bolaget har ett så kallat ”take or pay”-avtal med Gazprom. Med det är man skyldig att ta emot en bestämd mängd gas, som sedan levereras till deras svenska kunder, bland annat ståljätten SSAB.
– Om vi inte tar emot gasen så måste vi ändå betala, säger Olga Väisänen.
Och om ni inte betalar?
– Kontraktet har upprättats i enlighet med svensk lag. Om vi inte betalar inleds process i Sverige.
Hon vill inte kommentera längden på kontraktet, men säger att det löper ”över flera år”.
– Det finns inga sanktioner när det gäller rysk gas inom EU eller något av de länder som vi arbetar i, så det finns inget legalt utrymme i kontraktet, säger Olga Väisänen.
I maj 2022 ställde sig en enig riksdag bakom att rikta ett tillkännagivande till den dåvarande S-regeringen om att stoppa import av rysk energi.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi ser det därför som ”väldigt, väldigt anmärkningsvärt” att det fortsatt är tillåtet att importera rysk gas till Sverige.
– Trots att det pågår en humanitär katastrof i vårt närområde och vi har ett krig som allvarligt har försämrat säkerhetsläget i Europa fortsätter regeringen att göra absolut ingenting, säger Märta Stenevi.
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har EU-sanktioner stoppat importen av rysk kol och olja. Gasimport – en helt central inkomstkälla för Ryssland – är dock fortsatt tillåten. Europas gasberoende är fortsatt stort och det beräknas ta flera år innan importen helt kan upphöra av det skälet.
EU-länderna Estland, Lettland och Litauen stoppade för ett år sedan leveranser av rysk gas på egen hand.
Språkröret anser att Sverige som EU:s ordförandeland borde gå före och visa att det faktiskt går att strypa gasen.
– Vi har fått en redogörelse på hur man agerat på initiativet, och det är med en extrem passivitet. Jag tycker det är ett enormt hyckleri där regeringen med ena handen skickar vapen till Ukraina och med den andra finansierar Rysslands krig.
På tisdag hålls en särskild debatt om frågan i riksdagen, på Miljöpartiets begäran, men Märta Stenevi har inga större förhoppningar på några nya besked från regeringen.
– Hittills har man gömt sig bakom EU och låtsas som att det inte går att agera.
Har du hela oppositionen med dig i den här frågan?
– Det är det som är så oerhört anmärkningsvärt. Trots att hela riksdagen stod bakom beslut så har varken den tidigare S-ledda regeringen eller den nytillträdda regeringen agerat över huvud taget. Som ordförandeland i EU har man alla möjligheter att gå före, men ändå gör man ingenting. Det är ett otroligt hyckleri och jag sörjer för Ukrainas befolkning.
I en skriftlig kommentar till SvD skriver EU-minister Jessika Roswall (M): ”Vi arbetar för att skärpa befintliga sanktioner men också för att anta nya åtgärder i syfte att minska beroendet av rysk gas. Från svensk sida skulle vi ställa oss bakom förslag som innebär sanktioner mot rysk gas. För närvarande saknas dock tillräckligt stöd inom EU för att införa sådana sanktioner.”
Hur ser regeringen på att likt de baltiska länderna införa ett eget importstopp?
”För att sanktioner ska vara verkningsfulla bör vi agera inom EU”, skriver Jessika Roswall.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram