ICA-Handlarförtjänst I SvD Till Slut

2023-04-15

Tänk att detta kommer först nu i SvD....

https://www.svd.se/a/GM5wK6/techentreprenoren-kartlade-icas-vinster-helt-galet?fbclid=IwAR2a7yyITzdBIvXcd34qjk_YmmZFKjspiP5XPkXxAXjsTk0lUTHk7rAYAoE
" Vad tjänar egentligen Icas handlare? Den heta frågan har blivit central för techentreprenören Jens Nylander. I en databas har han samlat alla Icas siffror. Hans fynd: sex miljarder i dolda utdelningar, ökade marginaler och tecken på att priser styrs centralt.
Techentreprenören kartlade Ica: ”Galet”
Drygt två veckor har gått sedan finansministern kallade de tre svenska matjättarna – Ica, Coop och Axfood – till möte med anledning av de allt högre matpriserna. På ett år har de ökat 20 procent. enligt SCB.
Både priser och vinster i livsmedelshandeln har debatterats och bland annat anser Sveriges Konsumenter att marginalerna kan pressas. Ica med 53 procent av marknaden vill inte säga om det är möjligt eller berätta hur stora marginalerna är.
Så vad tjänar Ica på att sälja mat?
Jag och min familj handlar på Ica och tänker fortsätta med det.
Techentreprenören Jens Nylander ville veta, och beslutade sig för att samla alla tillgängliga siffror som finns om Ica i en stor databas.
– Ingen utanför Ica har sammanställt alla Ica-handlare tidigare, säger han och berättar att han gjort informationen öppen via ett interaktivt verktyg.
Genomgången av 1 272 Ica-handlarnas bokslut visar att marginalerna har förbättrats över tid, och att majoriteten av handlarna har en rörelsemarginal som ligger över branschsnittet. Därtill har Ica-handlarna totalt delat ut 21 miljarder kronor sedan 2015, varav 6 miljarder är extrautdelningar.
Jens Nylander betonar att han personligen inte har något emot livsmedelsgiganten.
– Nej verkligen inte, jag och min familj handlar på Ica och tänker fortsätta med det. Vi är nöjda.
Egentligen hamnade Jens Nylander mitt i matprisdebatten lite av en slump.
Sedan 2021 har han utvecklat ett analysverktyg som han döpt till Ormeo. Det var i arbetet med att ta fram verktyget som han intresserade sig för den svenska matjätten.
– Jag behövde ett storbolag för att bygga analysverktyget.
Beskedet om Icas avnotering från börsen i november 2021 väckte hans intresse. Ica med sin omfattande verksamhet och snåriga affärsstruktur passade utmärkt för att testa verktyget.
Jens Nylander skapade sig ett namn redan för 20 år sedan efter att ha grundat bolaget Jens of Sweden, vilket framgångsrikt sålde bärbara musikspelare för mp3-format. Bolaget gick så småningom i konkurs när tekniken utvecklades. Men Nylander gick vidare och startade nya bolag. Först hörlursbolaget Jays, sedan teknikbolaget Automile, en tjänst för digitala körjournaler, som han nu sålt.
I dag ligger allt fokus på analysverktyget Ormeo, som ska användas till att förstå stora mängder data.
Databasen med information om Ica innehåller bland annat bokslutssiffror från bolagets alla handlare. Siffror som sträcker sig 10 år tillbaka i tiden, vilket betyder ungefär 13 000 årsredovisningar.
– Att hitta alla handlarna och deras aktiebolag var det svåraste, säger Jens Nylander.
Han har gått igenom boksluten manuellt för att koppla rätt Ica-butik till rätt aktiebolag. Ett fåtal handlare driver nämligen fler än en butik, och vissa butiker har bytt ägare under den gångna tioårsperioden och i de fallen har även den tidigare ägarens bolag lagts i tidsserien.
Vissa butiker fördubblar sin marginal från 2017 till 2021.
– Man ska kunna se en utveckling.
Vad har du fått fram?
– De genomsnittliga marginalerna har ökat år för år i samtliga Icas fyra olika butiksprofiler, alltså Maxi, Kvantum, Supermarket och Nära.
Över hälften av alla handlare, motsvarande 65 procent av den totala försäljningen, har en rörelsemarginal på över 4 procent. Det är mer än SCB:s genomsnittssiffra för hela branschen som är 3,3 procent. Och 369 butiker har en marginal över 5 procent, räknat på de senast inlämnade årsboksluten. Ett tydligt skifte syns 2017, då ökade rörelsemarginalerna kraftigt i samtliga koncept, enligt Jens Nylander.
Att livsmedelshandeln är en lågmarginalbransch håller han inte med om.
– Vissa butiker fördubblar sin marginal från 2017 till 2021. Helt galet.
Siffrorna ovan speglar till största del utvecklingen fram till 2021. Det vill säga innan matpriserna gick upp 20 procent och debatten om vem som tjänar mest på maten tog fart.
Ica har kritiserats av leverantörer och producenter för att inte dela inflationsbördan rättvist. De pressas medan Ica bibehåller sina marginaler. Icas Sverigechef säger däremot i en intervju med SvD att leverantörerna har högst marginaler jämfört med handlarna.
Hur det verkligen ser ut för inflationsåret 2022 visar sig först när boksluten för året är inlämnade till Bolagsverket.
Men för de 14 bolag som hittills lämnat årsbokslut ser Jens Nylander få tecken på någon drastisk försämring. Bara en butik visade en lägre bruttomarginal, från 24 procent till 18 procent. Butiken ägs av Ica Sverige, liksom 10 av de 14.
Fyra stycken är handlarägda.
– De fyra gick strålande. Flera gjorde stora utdelningar. Ica Supermarket Ljungskile delade exempelvis ut 7,7 miljoner, säger Jens Nylander.
Ica Kvantum i Kista och Ica Supermarket Hansa är två exempel där omsättning och brutto- och rörelsemarginal har förbättrats.
– Att Ica skulle tjäna mindre nu, som de säger, stämmer inte alls med de här butikerna, säger Jens Nylander.
Han påpekar att mönstret går igen för Ica-butiker i fjällorter som Åre och Vemdalen som har brutet räkenskapsår och där delar av 2022 av ingår i bokslutet.
De blir dolda, man måste läsa boksluten för att hitta dem.
– För dessa har marginalerna stigit år för år. På fyra år har rörelsemarginalerna fördubblats.
Handlarnas utdelningar, vilka summerar till 21 miljarder kronor sedan 2015, visar lönsamheten i Ica-systemet. Jens Nylander har också sett att handlare gör extrautdelningar. Pengar som delas ut efter att bolaget haft stämma.
– Vissa butiker gör inte ordinarie utdelningar, bara extrautdelningar, exempelvis Ica Maxi i Haninge. Andra handlare gör en liten ordinarie utdelning men de stora pengarna delas ut vid en extrautdelning.
Han säger att siffrorna inte syns lika tydligt i boksluten och fångas inte alltid upp i digitala tjänster som Allabolag, Hitta och Proff.
– De blir dolda, man måste läsa boksluten för att hitta dem.
Nylander har även matat in annan data i analysverktyget, exempelvis priser för de 432 Ica-butiker som erbjuder e-handel från Icas sajt.
I det gemensamma e-handelssystemet ser han tecken på är att prissättning i butikerna styrs centralt om handlaren ger sitt godkännande till det.
Vår uppfattning är att det är en väl fungerande konkurrens mellan ICA-butikerna
Han upptäckte också att priset på mat sätts så att prisnivån skiljer mellan olika geografiska områden, medan butiker inom samma område håller samma prisnivå. Icas handlare köper sina varor från Icas egna grossist, men skillnaderna i pris mellan de olika geografiska områden är stora. Ett enkilospaket Barilla spagetti kan kosta 19,95 kronor i en butik, men 31,80 kronor i en annan.
– Kunder hos en Maxi-butik i Hässleholm betalar cirka 15 procent mer än kunder hos Maxi i Motala på de jämförda artiklarna eftersom de olika områdena har olika prisgrupper, säger Jens Nylander.
Han tycker sig se ett system som gör att butiker kan placeras in i ett antal olika prisgrupper.
Uppgifterna fick honom att göra en anmälan till Konkurrensverket om misstänkt kartellbildning.
SvD har bett Ica kommentera uppgifterna om prissättning, de ökade marginalerna, de dolda extrautdelningarna och anmälan till Konkurrensverket.
I ett mejl skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig ICA följande:
”Vi avvaktar nu Konkurrensverkets vidare hantering men vår uppfattning är att det är en väl fungerande konkurrens mellan ICA-butikerna. Varje butik drivs som eget bolag. Så när det gäller utdelning är det upp till det enskilda butiksbolaget att besluta om detta, och de gör också sin egen ekonomiska redovisning.”
SvD har även kontaktat Konkurrensverket som bekräftar att myndigheten har fått in anmälan från Jens Nylander, utan att vilja kommentera innehållet.
Myndigheten har dock bjudit in techentreprenören på möte i nästa vecka.
”Det är inget ovanligt att vi träffar personer som lämnar in tips för att muntligen ta del av information.” skriver Marie Strömberg Lindvall
pressansvarig kommunikatör på myndigheten."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram