Fortsatt Svenska Miljardaffärer I Ryssland

2023-04-15

För vad tycker egentligen amerikanska skattebetalare om att svenska oligarker tjänar pengar i det sanktionsutsatta Ryssland, ja vad Europeiska skattebetalare anser är ju bara vad det är.

.https://www.di.se/nyheter/ryska-miljarder-fortsatter-rulla-in-i-svenska-borsjattarna/?fbclid=IwAR2rgtl3jOev8EqKY7aWM5KLL3vHAhjjP9JuLwYxHZWdge9cbXUV9dwDV0A
" Trots att Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari fortsatte flera svenska storbolag som kontrolleras av finansfamiljerna Wallenberg och Lundberg att göra miljardaffärer i landet under 2022.
Hygienjätten Essity ökade de ryska intäkterna med nära en femtedel och verkstadsstjärnan Atlas Copco har fortsatt att leverera utrustning in i Ryssland.
De svenska finansfamiljerna Lundberg och Wallenberg har fortsatt intressen i Ryssland. Fredrik Lundberg (t v) och Jacob Wallenberg
När Ryssland med president Vladimir Putin den 24 februari i fjol inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina fick det världsekonomin att skaka och ställde näringslivet inför en svår situation. Många svenska företagsledare fördömde den ryska aggressionen och en lång rad företag både i Sverige och internationellt meddelade tidigt att man stoppade leveranserna till landet och avvecklade sin ryska verksamhet.
Nu kan Di visa att flera svenska storbolag i sfärerna kring de mäktiga finansfamiljerna Lundbergs och Wallenberg fortsatte att göra miljardaffärer med Ryssland under 2022.
Hygienbolaget Essity, som kontrolleras av Industrivärden med ordförande Fredrik Lundberg, ökade intäkterna från Ryssland till 3,2 miljarder kronor från 2,8 miljarder under 2021. Detta trots att bolaget redan under det första kvartalet i fjol hävdade att det påbörjat en avveckling av den ryska verksamheten.
”Vi inledde det arbetet i april 2022 och vi har kommit långt i processen. Under 2022 gjordes dessutom en nedskrivning av Essitys tillgångar i Ryssland om cirka 1,7 miljarder SEK. Verksamheten i Ryssland drivs helt separerad från övriga Essity”, skriver bolaget i ett mejl till Di.
Essity har tre produktionsanläggningar i Ryssland som tillverkar mjukpapper och inkontinensprodukter till vården. Medeltalet anställda i Ryssland var i fjol i stor sett oförändrat jämfört med 2021, omkring 1.300 personer.
”Ryssland stod för 2,2 procent av Essitys omsättning 2022. Anledningen till att den har ökat är till stor del på grund av prishöjningar och en valutaeffekt, tittar man i lokal valuta så minskade omsättningen i Ryssland förra året”, skriver bolaget.
Ett annat bolag där rubeln fortsatt att rulla in är verkstadsjätten Atlas Copco ATCO A +1,61% , som är det rörelsedrivande bolag med säte i Sverige som har högst börsvärde på Stockholmsbörsen.
Bolaget, som kontrolleras av familjen Wallenbergs maktbolag Investor INVE B +0,33% , slutade att ta beställningar från Ryssland den 5 mars 2022. Men Atlas Copco har fortfarande 250 anställda i landet och fortsätter att ta beställningar på service och reservdelar, uppger pressavdelningen efter flera omgångar med frågor från Di.
”Om samtliga krav på handelskontroller uppfylls utför den lokala organisationen i Ryssland till exempel garantiåtaganden och service. Som en del av detta ingår även reservdelar”, skriver bolaget till Di.
Men Atlas Copco har också fortsatt att leverera utrustning till ryska kunder så länge beställningen är gjord före den 5 mars i fjol. De ryska intäkterna uppgår till ”mindre än en procent av gruppens omsättning”. Med en omsättning på drygt 150 miljarder innebär det att den ryska omsättningen kan uppgå till nära 1,5 miljard kronor. Under 2021 stod den ryska marknaden för ”mindre än 2 procent” av intäkterna.
”Sedan kriget bröt ut har vi aktivt minskat vår verksamhet i Ryssland, och fortsätter att göra så. I de fall vi har bindande avtal och samtliga krav på handelskontroller uppfylls levererar vi beställningar till Ryssland lagda innan den 5 mars 2022”, skriver bolaget.
Atlas Copco-avknoppningen Epirocs ryska intäkter nära halverades under året. Trots att den av Investor kontrollerade gruvutrustaren stoppade leveranserna till Ryssland i mars uppgick intäkterna från landet till 1,2 miljarder kronor. ”De intäkter som redovisats sedan mars är relaterade till service och reservdelar som sålts från befintligt lager i Ryssland”, skriver bolaget i årsredovisningen.
I samband med rapporten för det andra kvartalet uppgav vd Helena Hedblom att det fortfarande pågick servicearbeten i landet som före kriget var gruvutrustarens fjärde största enskilda marknad.
”Vi har också ett ansvar att följa ryska lagar. Det är en komplex situation som vi försöker hantera på bästa sätt”, förklarade hon för Di då.
Under det tredje kvartalet rensade Epiroc hela den ryska orderboken.
”Vi bedömer att det för närvarande inte är möjligt att bedriva verksamhet i landet och det är en väldigt stor neddragning som pågår i landet just nu”, sa Helena Hedblom i samband med rapporten.
Epiroc-konkurrenten Sandvik, som kontrolleras av Industrivärden, hade också intäkter från Ryssland på 1,2 miljarder kronor, vilket var en minskning med närmare två tredjedelar jämfört med 2021. I juni meddelade Sandvik att bolaget avvecklar och lämnar den ryska marknaden."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram