Italienskt Broprojekt I DI

2023-04-08

Fast det där med Vesuvios sumprikedom får nog ändå ses i ljuset av att den värsta korruptionen är alltid den som ingen tror existerar....


https://www.di.se/analys/broprojekt-for-110-miljarder-visar-italiens-ratta-ansikte/?fbclid=IwAR2SY74DHbsbqsjxtzy7vAxJvUvFAuhB-5AwIGi77UTgesPbFNvrlr8E_OA
" Europas största och viktigaste bygge i modern tid. Det kallar den italienska regeringen bron till Sicilien, som just fått grönt ljus.
Hur megabygget ska finansieras är dock oklart. Men kommer tid kommer råd – ungefär så resonerar regeringen, på klassiskt italienskt manér.
Som svensk vänjer man sig aldrig fullt ut vid att det finns så många mellanlägen i Italien, bortom svart eller vitt. Det är lätt att man blir ängslig över bristen på klara besked, ja eller nej. För oss tycks det lätt som gråskalor. Men med tiden har jag allt mer också kommit att se det italienarna ser: en regnbågsskimrande palett av möjligheter. Varför begränsa sig och låsa sig i stället för att dra igång ett projekt och lösa problemen efter hand?
Här i Rom är avgifterna i bostadsrättföreningarna ofta löjligt låga med svenska mått mätt, även om du bor ett ögonkast från Colosseum. Det finns nämligen inte på kartan att man varje månad ska betala många tusenlappar extra till en gemensam buffert. Tänk om man flyttar? Då har man ju betalat i onödan åt grannarna! Nej, nej; no, no. Problemen tar man när de kommer.
Alltså är det inte alls konstigt att regeringen nu planerar för ett brobygge som beräknas kosta minst 10 miljarder euro, över 110 miljarder kronor, utan att veta i detalj hur det ska finansieras. Det kommer varken att vara första eller sista gången. När Italien och Milano-Cortina vann kandidaturen till vinter-OS 2026 mot Stockholm-Åre hade svenskarna redovisat allt in till duschdraperierna i OS-byn i sin kostnadsberäkning. Det kan man lugnt säga att italienarna inte hade – och de vann. Sen dess har landet hunnit byta regering tre gånger och kostnaderna för Milano-Cortina sprängt alla glädjekalkyler. Men spelen kommer att bli av.
Det är så det fungerar här i landet, känt för ”l’arte di arrangiarsi”, konsten att ordna det för sig.
Alltså har först regeringen och nu i veckan även president Mattarella godkänt och undertecknat dekretet kring brobygget.
Infrastrukturminister Matteo Salvini är fast besluten att gå till historien som den man som gjorde verklighet av drömmen om bron över sundet. Om den är realistisk återstår att se. Matteo Salvini försäkrar att den är det och påpekade häromdagen att medborgarlönen, som försvinner från januari 2024, kostat landet 280 miljarder kronor på tre år och att täckning därmed finns. Ett uttalande som väckt en hel del kritik.
I december fick Italien i alla fall en tidig julklapp när EU lovade att vara med och finansiera bron – om man presenterar ett realistiskt projekt. Ett av alla många om och men. Att bron ligger i ett mycket jordbävningsdrabbat område är ett annat.
Ytterligare en utmaning blir att se till att alla byggmiljarder hamnar rätt. Många svenskar jag pratar med tycks se maffian som något lite exotiskt från Gudfadern-filmerna och har svårt att se att bortom den romantiserade bilden finns en brutal verklighet, dels av våld, men också av grov ekonomisk brottslighet. Kalabrien och Sicilien där bron ska byggas är hem för två av landets värsta maffiaorganisationer och på vägen dit, där snabbtågen ska dras, lurar Camorran i Kampanien. Upphandlingarna till bygget kommer med andra ord att bli en mardröm, för att undvika maffiainfiltration.
I dekretet kring bron finns uttrycket ”salvo intese”, vilket är en finfin formulering som flitigt används i italiensk politik. Den innebär att detaljer kan komma att ändras under ett projekts gång. Det är ett sätt att kunna gå vidare utan att ha allting klart.
Så här är det tänkt att bron ska se ut. I alla fall enligt den illustration som företaget Ponte di Messina S.p.A publicerade i början av 00-talet.
Så här är det tänkt att bron ska se ut. I alla fall enligt den illustration som företaget Ponte di Messina S.p.A publicerade i början av 00-talet.
Är då alla för brobygget? Nej, det förekommer protester. Dels från dem som menar att den är ett onödigt machoprojekt och dels från miljöorganisationer. Matteo Salvinis svar ”fåglarna och fiskarna är inte dumma, de lär sig fort att flyga och simma runt bron” fick de gröna att gå i taket.
Den 31 juli 2024 planeras bygget kunna börja. På jordbävningsdrabbad mark.
Skeptikerna och kritikerna tvivlar på att det blir verklighet.
Men än så länge tycks de styrande bara se målbilden av bron som höjer sig högt över sundet, här i landet där inget någonsin är enkelt men mycket sällan omöjligt.
BRO TILL SICILIEN
Sträckning: Över Messina-sundet. Mellan Villa San Giovanni på fastlandet i Kalabrien och Messina på Sicilien.
Brotyp: Hängbro
Material: Stål
Längd: 3,6 km
Höjd på tornen: 399 meter
Fri höjd under bron för fartyg: 65 meter
Bredd: 61 meter
Vikt: 1.500.000 ton cement. 376.000 ton stål.
Stålkablarna: Fyra stycken med en sammanlagd längd av 5.320 meter.
Biltrafik: Sex körfält, plus två för utryckningsfordon.
Tågtrafik: Dubbelspår. Bron blir en del av linje 1, en järnvägsförbindelse mellan Berlin och Palermo, i det transeuropeiska transportnätet.
Trafikkapacitet: 60.000 tåg om året och 6.000.000 bilfordon
Passagerare per år: 1.100.000 (lika många som Siciliens flygplatser tar emot).
Beräknade arbetstillfällen genom bygget: 118.000
Kostnad: Projektet har hittills kostat runt 3,5 miljarder euro, 39 miljarder kronor, i utredningar och projekteringar under flera decennier. Själva brobygget beräknas kosta minst 110 miljarder kronor.
Övrigt: De två regionerna där bron ska byggas är båda hem för maffian. På Sicilien finns Cosa Nostra och i Kalabrien 'Ndranghetan. Alla upphandlingar och underleverantörer måste hårdgranskas in i minsta detalj för att undvika kopplingar till dessa organisationer, som alltid lockas till stora byggen med stora pengar.
Historia: Ända sen romartiden har planerna på en bro mellan fastlandet och Sicilien funnits. De tog fart på nytt runt år 1840 men lades på is efter jordbävningen 1908 i Messina-sundet, som krävde minst 75.000 liv enbart på Sicilien. Sedan återupptogs de på 1950-talet, efter världskrigen. Silvio Berlusconi är den politiker som ivrat mest för att uppföra bron."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram