Rysk Maffiaskuggsamhällesstyrning I SvD

2023-04-07

Lite märkligt det här...

https://www.svd.se/a/Knlnz4/liza-alexandrova-zorina-skriver-om-rysk-lagloshet-i-sverige?fbclid=IwAR1WADoSjDWBG2anxermMyZrPPBpMWjBxZUugz9H4yjzUcV0L85nEXCb4l0
" Lovorden har haglat över Liza Alexandrova-Zorinas bok om det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige. Hon tar med läsaren till ”vandrarhem” där migrantarbetare bor, hon berättar om maffialedare, svartarbetare, islamister och putinister
Recensenterna har dragit paralleller till Dickens och Kapuscinski. De har hyllat hennes skildring av ett ryskspråkigt skuggsamhälle, men också häpnat över det hon berättar.
I boken ”Imperiets barn” skriver hon om människor som blir brutalt utnyttjade.
Blev du själv förvånad över det du mötte?
– Nej, för jag vet hur det går till i Ryssland, säger Liza Alexandrova-Zorina som föddes i dåvarande Leningrad 1984.
Den Putinkritiska författaren bor sedan ett par år i Sverige. När vi gör intervjun via Skype hoppar en 1,5-åring upp i hennes knä. Utanför lägenhetsfönstren börjar det skymma i Djursholm.
Liza Alexandrova-Zorina befinner sig långt från de förorter där migrantarbetarna brukar vara inhysta. Men i boken visar hon hur hela det svenska och på ytan välordnade samhället är sammankopplat med ett ryskspråkigt och laglöst samhälle.
Hon berättar om kvinnan som låter svartarbetare renovera sin lyxiga, strandnära villa i Nacka.
Hon berättar om kvinnan som låter svartarbetare renovera sin lyxiga, strandnära villa i Nacka. Hon skriver att papperslösa varit med om att bygga svenska skolor och sjukhus.
Hur fick du idén till boken?
– Från början tänkte jag inte skriva om skuggsamhället. Jag ville skriva något om ryssar som bor utomlands och röstar på Putin, ryssar som flyttar till europeiska länder och plötsligt blir mer patriotriska.
Liza Alexandrova-Zorina började göra intervjuer. Hon kom i kontakt med ett ryskspråkigt samhälle som inte bara bestod av ryssar; det var ett skuggsamhälle av människor från det forna Sovjet, det fallna imperiet.
– Jag insåg att det fanns något större och mer spännande här, säger Liza Alexandrova-Zorina och tillägger att alla hennes svenska vänner blev förvånade när hon berättade om människorna hon träffade i sin research.
– Mina vänner hade ingen aning om detta, säger hon.
Liza Alexandrova-Zorina bodde i en lägenhet i Järfälla tillsammans med ett gäng ukrainska byggarbetare.
Liza Alexandrova-Zorina uppsökte frisörer, massöser och manikyrister. Hon svartstädade i Norrtälje. Hon bodde i en lägenhet i Järfälla tillsammans med ett gäng ukrainska byggarbetare.
Hon hängde mycket på ”Den svenska palmen”, en ryskspråkig sajt där man kan hyra en sängplats i Rinkeby och köpa papper och dokument. Hon mötte människor som arbetar tolv timmar om dagen, eller mer.
– De försöker arbeta, arbeta, arbeta. De behöver pengar, eftersom de aldrig vet om de kommer att få lön eller inte, säger Alexandrova-Zorina och förklarar att det handlar om människor som är vana att bli lurade och utnyttjade.
Det postsovjetiska skuggsamhället finns i många europeiska länder.
Det postsovjetiska skuggsamhället finns i många europeiska länder, som Tyskland, Frankrike och Spanien, konstaterar hon. Men skuggsamhället kan se olika ut i olika länder.
Är det värre i Sverige än i andra länder?
– Nej, jag tror inte att det är värre. Men den ryskspråkiga diasporan är inte så stor i Sverige, och därför kanske den hamnar mer i skuggan i Sverige.
Är vi mer naiva inför detta i Sverige än i andra länder?
– Det vet jag inte. Men i andra länder, där det finns mycket större postsovjetiska skuggsamhällen, är människor kanske mer medvetna om detta.
När Liza Alexandrova-Zorina bodde i Ryssland skrev hon några artiklar om hur migrantarbetare från bland annat Uzbekistan och Tadzjikistan utnyttjas där.
– Där bor de ofta på fabrikerna de arbetar på, eller i källare eller i tidigare skyddsrum, säger hon och tillägger att migrantarbetarna jämförelsevis kan få ett bättre liv i Sverige.
För svenska läsare kan mötet med det postsovjetiska skuggsamhället vara chockerande.
För svenska läsare kan mötet med det postsovjetiska skuggsamhället vara chockerande. Kvinnor tvingas till sex för att få ut sin lön. Fattiga hamnar i händerna på kriminella nätverk. I boken finns utslitna människor, fixare, skrupelfria advokater och gangsters.
Alexandrova-Zorina säger att det enda som egentligen överraskade henne när hon arbetade med sin reportagebok var mötet med maffian.
– Den sortens maffia, som hjälper människor att få ut sin lön eller som hjälper arbetsgivare att lura arbetare, har vi inte i Ryssland. I Ryssland är det i stället ofta myndigheter som lurar människor.
I Ryssland var Liza Alexandrova-Zorina framför allt verksam som skönlitterär författare. Nu har hon skrivit en fackbok där hon dragit fram en smutsig svensk verklighet i ljuset.
Byggbranschen använder mycket papperslösa och tjänar pengar på den svarta arbetskraften.
– Det är bra om det blir debatt om det här. Det finns mycket att diskutera.
Är det något särskilt som du tycker borde diskuteras eller förändras?
– Det finns mycket. Men det vore bra med en diskussion om byggbranschen och dess strukturer. Byggbranschen använder mycket papperslösa och tjänar pengar på den svarta arbetskraften.
Menar du att även stora byggbolag är en del av detta?
– Javisst, säger Liza Alexandrova-Zorina och betonar att hon hoppas att fokus inte bara ska hamna på människor som på olika vägar tar sig till Sverige och vistas här utan giltiga tillstånd.
– Det stora ansvaret ligger på dem som utnyttjar dem.
Vi återvänder till frågan hon egentligen tänkt skriva om. Frågan om varför ryssar kan bli mer Putinvänliga när de flyttat utomlands.
– Jag tror det är för att de har svårt att hitta sin plats i det nya samhället. Därför börjar de att bara titta på ryska tv-kanaler, säger hon och tillägger att patriotismen kan fungera som en form av tröst.
Är människor i det ryska parallellsamhället mer eller mindre lojala med Putin nu efter invasionen?
– Jag skulle säga att ingenting förändrades av invasionen. De som varit putinister är fortfarande putinister. De tror på propagandan och de upprepar all fake news."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram