Kokain-Sverige

2023-03-30

Men tänk att rederierna är inblandade, vilken överraskning...
Vilken tur att ledarskapsutvecklingen på Tullverket börjar att ge resultat 🙂

https://www.di.se/nyheter/kokainet-flodar-som-aldrig-forr-i-europa-sverige-i-knarktopp/?fbclid=IwAR3eRVfzTFjoNHmG0RVCgFaHuzk2GAwletHHos6CJfMth5xmazEf_ozrT78
" Den illegala drogen kokain flödar som aldrig förr inom Europa. Enligt en färsk FN-rapport visar avloppsanalyser att konsumtionen på kontinenten har fördubblats sedan 2015. Liberalare attityder bland unga européer i kombination med produktionsökningar i Sydamerika och sjunkande priser ses som förklaringar.
Detta ställer skärpta krav på EU:s myndigheter – men också på näringslivet. Allt kokain måste nämligen skeppas över Atlanten, vilket oftast sker med containerfartyg. Och det är den trafiken som EU nu fokuserar på.
”Det går inte att klara det här utan rederierna och där har vi inlett ett samarbete. De sitter på väldigt viktig information om hur modus operandi förändras hos smugglarna”, säger EU- kommissionär Ylva Johansson till Di.
Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (i mitten) har tecknat avtal med Ecuador om gemensamma insatser mot kokainsmuggling.
Det är hennes uppgift att vässa EU:s brottsbekämpning. I den rollen besökte hon för några veckor sedan Ecuador och containerhamnen Guayaquil, världens största utskeppningsplats för bananer. Just banantransporter tjänar numera ofta som täckmantel för kokainsmuggling till EU.
”Många maffiagrupper i odlingslandet Colombia har bytt rutt och skickar i dag sina laster via Guayaquil. Därför har det blivit otroligt viktigt för EU att jobba tillsammans med myndigheterna i Sydamerika för att stoppa brottsligheten redan där”, fortsätter Ylva Johansson.
Med på resan var även Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden. Det var ingen slump. Landet plågas nämligen av korruption och våldsbrottslighet till följd av att Antwerpen blivit kokainsmugglarnas europeiska favorithamn. Det sistnämnda bekräftades under EU-besöket av att polisen i Guayaquil stoppade ett kokainparti med destination Antwerpen, värt cirka tre miljarder kronor.
Även Sverige finns med på kokainmaffians karta. Under 2022 stoppades 5,3 ton kokain som varit på väg hit med bananbåtar från Guayaquil.
”Det innebär att vi ligger på fjärde plats av mottagarländerna. Bara Belgien, Nederländerna och Spanien ligger högre”, berättar Ylva Johansson.
Bilden bekräftas av Tullverket. Och det är till Skåne som så gott som samtliga stoppade laster ska ha varit på väg.
”Det handlar om att Helsingborg är mottagningshamn av frukt och grönt för hela Skandinavien, inte minst bananer”, berättar Martin Petersson som är sakkunnig inom Tullverket.
Hur stora kokainpartier som faktiskt kommer in i landet den här vägen vet ingen. Men enligt generella uppskattningar upptäcks bara 5-10 procent.
”Med tanke på att det lossas 120 banancontainrar i Helsingborg varje vecka kan vi utgå från att en hel del kommer in i landet”, resonerar Jonas Berg, säkerhetschef inom Helsingborgs stad med en bakgrund som narkotikapolis.
Nu planerar Helsingborgs stad, som äger hamnbolaget, olika insatser för att minska risken för korruption och annan brottslighet knuten till smugglingen. Om några veckor åker Jonas Berg och flera kolleger på studieresa till en annan hamnstad med långvariga problem: Rotterdam i Nederländerna.
”Vi kan inte slå oss till ro med att själva narkotikan ofta går vidare till andra länder och städer. Erfarenheterna från utlandet visar att smugglingen utgör grogrund för grov kriminalitet i lokalområdet”, säger Jonas Berg.
Ungefär hälften av alla banancontainrar i Helsingborg går vidare till Interbanan Scandinavia AB, som omsätter nästan 900 miljoner kronor och ägs av multijätten Dole PLC. Vd Ingemar Åkesson ser positivt på EU:s ökade ansträngningar för att minska risken för smuggling.
”Vi som jobbar med de där produkterna är förstås väldigt intresserade av att hålla all illegal verksamhet så långt borta som möjligt”, säger han.
Inga misstankar har hittills väckts om att knarkorganisationerna försökt infiltrera företaget.
”Vi har aldrig hittat någon narkotika i våra containrar”, berättar Ingemar Åkesson."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram