Demokratipausvilliga Svenskar Hos Kajalis

2023-03-29
https://marcusoscarsson.se/nya-uppgifter-da-vill-svenskarna-pausa-demokratin/?fbclid=IwAR0bruC32Z4lyxZL0ImMcDjz4EJshDwb_bL5VC7XxIB58wOwK71gW3_VEq0

NYA UPPGIFTER: Då vill svenskarna pausa demokratin
2023 03 28
En majoritet av Sveriges befolkning är beredda att tillfälligt pausa demokratin.  
Det visar en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs.
– Vi blev förvånade över att det var så många som var beredda att i olika frågor, just tillåta att pausa demokratin, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och en av författarna bakom studien, till Ekot.  




Många fall  
Över 26 000 personer kontaktades i samband med SOM-institutionens undersökning.  
– Först trodde vi att svenskarna skulle säga att de är beredda att pausa demokratin i något enstaka fall, men för många gäller det flera av de fall som vi tar upp. Det är ungefär bara 18 procent som säger nej rakt av till alla situationer som vi tar upp, säger Sten Widmalm.  
Över 60 procent
I en debattartikel i DN framhåller Sten Widmalm tillsammans med medförfattaren Thomas Persson att över 60 procent anser att demokratin tillfälligt kan begränsas för att hantera olika samhällskriser.

– Av de samhällsproblem och kriser som vi bad respondenterna att ta ställning till är det endast könsdiskriminering som inte en majoritet anser bör lösas genom demokratiska inskränkningar; likväl är det 40 procent som är beredda att göra det, menar Sten Widmalm och Thomas Persson.  
Pekar ut två samhällsproblem 
Två samhällsproblem sticker ut.
Klimat- och miljökrisen och den grova brottsligheten.  
Undersökningen visar att de som är redo att begränsa demokratin för att lösa klimat- och miljöproblemen vanligtvis sympatiserar med Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet eller Vänsterpartiet.
De som är redo att begränsa demokratin för att lösa brottsligheten sympatiserar i högre grad med Sverigedemokraterna, Moderaterna eller Kristdemokraterna.  


– Om våra politiker, opinionsbildare och de institutioner i samhället som ska upprätthålla den demokratiska ordningen, blir alltmer benägna att förhandla bort rättigheter och tumma på grundläggande principer för yttrandefriheten, demonstrationsfriheten och tryckfriheten, så kan det göra det. Det visar våra resultat, skriver Sten Widmalm och Thomas Persson.  
I studien framgår det även att svenskarna tycker att brottsligheten är den viktigaste politiska frågan just nu.
Efter det kommer sjukvård-, miljö- och energipolitiken.  
Foto: M. Konig
Text: Redaktionen

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram