Riksbanken Anmäler Dataintrång

2023-03-08
Ja tänk om centralbanken plötsligt slutar att fungera...
Vad exakt händer då, ens....
https://www.di.se/nyheter/riksbanken-polisanmaler-dataintrang-pekar-ut-hackergrupp/
" Anmälan, som Di har tagit del av, är daterad den 20 februari i år och gäller misstänkt dataintrång den 12 februari.
”Utifrån inhämtad information finns anledning att anta att Riksbanken blivit utsatta för ett dataintrång”, står det i polisanmälan.
I anmälan hänvisas till hackergruppen Anonymous Sudan som under den senaste tiden tiden har tagit på sig ansvaret för en rad cyberattacker mot svenska myndigheter och företag. Enligt vad gruppen uppgett är attackerna en hämnd för de koranbränningar som genomförts i Sverige under 2023.
Bland annat har Anonymous Sudan påstått sig attackerat Riksbanken, vilket enligt anmälan är orsaken till att gruppen pekas ut som misstänkt i aktuellt ärende.
Vilka som ligger bakom Anonymous Sudan är oklart, men gruppen kopplas ofta samman med Ryssland. Säkerhetsexperten Marcus Murray tror exempelvis att det i själva verket är den ryska hackergruppen Killnet, har Expressen tidigare rapporterat.
Anonymous Sudan förnekar koppling till Ryssland, men har samtidigt beskrivit Ryssland som ”en vän”.
Av Riksbankens polisanmälan framgår att ärendet utreds av gruppen för komplexa cyberbrott på polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Utöver dataintrång har Riksbanken nyligen lämnat in en polisanmälan avseende olaga hot. Detta sedan man den 21 februari mottagit en misstänkt bomb.
”Okänd gärningsman misstänks för olaga hot mot grupp genom att skicka ett brev innehållande föremål, handlingen bedöms vara ägnad att skapa allvarlig rädsla hos mottagaren. Brevets innehåll är arrangerat på ett sådant sätt att det bedöms vara ägnat att uppfattas som en bomb”, står det i anmälan.
Bombtekniker kunde senare konstatera att brevets innehåll var ofarligt."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram