Sävsusning Om Justitieministern & Rikspolischefen

2023-02-27
Det susar alltmer i Säven....
https://www.dn.se/sverige/tomas-ramberg-rikspolischefen-ett-akut-bekymmer-for-strommer/?fbclid=IwAR26ouv5CCgkxRZlC7Hz3mR-ippS2k8xOTiYqOIxMe0vr4nSBIOHQY7M6no
" Kritiken mot rikspolischefen har funnits länge men hittills varit ganska lågmäld och handlat om att polisen trots åratal av statsekonomisk gräddfil inte klarar av att bryta det grova gängvåldet. Sverigedemokraterna har visserligen krävt hans avgång men justitieministern har stått emot frestelsen att göra Thornberg till syndabock för brottsutvecklingen.
För regeringen och Gunnar Strömmer är det helt enkelt en fördel att kritiken mot polisen landar hos just polisen. Så länge Anders Thornberg sitter kvar kan Strömmer nöja sig med att med sitt bekymrade ansiktsuttryck låta väljarna förstå att han inte är nöjd med polisens arbete och förväntar sig mer. Men ändå låta rikspolischefen sitta kvar.
Justitieministern vet att i samma ögonblick som han avskedar Thornberg landar ansvaret för polisens arbete i stället i Strömmers eget knä. Det är ganska lite som talar för att en ny – av Strömmer insatt – polischef skulle nå snabbare resultat än Thornberg. Det fortsatta misslyckandet kommer då att skyllas på Strömmer.
Det köttstycket vill regeringen inte kasta till den politiska oppositionen, det är bekvämare att sitta med den av Socialdemokraterna utsedde Thornberg som ansvarig för polisens problem. Hittills har Strömmer därför föredragit att vänta på att rikspolischefens ordinarie förordnande löper ut om ett år.
Regeringen tror inte heller att polisen skulle bli effektivare bara genom att byta chef. Tvärtom kan en turbulens i toppen vara en distraktion från själva polisarbetet.
Löfving-affären skapar ett helt nytt och för regeringen mera brådskande dilemma. Efter Mats Löfvings tragiska bortgång ökar pressen på Anders Thornberg. Eftersom justitieministern konsekvent backat upp rikspolischefen och uttryckt sitt förtroende stänker affären oundvikligen också på regeringen.
Det gäller inte minst kritiken mot att Anders Thornberg fick tillsätta den utredare som skulle granska honom själv. Och som behändigt nog kom fram till att just Thornberg inte gjort något fel. Gunnar Strömmer uttryckte aldrig någon kritik mot upplägget.
Tvärtom berömde han Thornberg. Enligt Strömmer var det ”bra och viktigt” att Viksten ”grundligt reder ut vad som hänt och om rutiner och regler har följts”. Han ”delade bedömningen att det var bra att reda ut allt så fort som möjligt”. Och statsminister Ulf Kristersson välkomnade att ”man går till botten med sådana här saker”.
Utredningen låg i regeringens intresse och enligt uppgifter till Expressen var det regeringen som drev på för att utredningen skulle göras snabbt.
Regeringen kan inte gärna använda det man nyss berömde som skäl till att förkorta Thornbergs tid som chef. Den kan inte heller med trovärdighet kritisera Vikstens tilltag att presentera sin känsliga utredning på en presskonferens.
Att avsätta Thornberg nu skulle därmed framstå som inkonsekvent. Och som ett sätt för Strömmer att smita från sitt eget ansvar
Strömmers kommentarer efter presskonferensen andas ingen som helst kritik mot detta utan handlade bara om innehållet. Han var fortsatt positiv och sa att det ”naturligtvis var väldigt viktigt att rikspolischefen nu kommer att agera på det underlag som kommer fram i rapporten”. Eftersom en av de centrala slutsatserna var att Thornberg skulle skilja Löfving från hans arbete är det därför svårt att förstå det på annat sätt än att Strömmer gillade den slutsatsen.
Att avsätta Thornberg nu skulle därmed framstå som inkonsekvent. Och som ett sätt för Strömmer att smita från sitt eget ansvar.
Rimligen finns därmed bara två utvägar kvar för regeringen. Antingen ger den Thornberg fortsatt fullt stöd och ber honom sitta kvar hela sitt förordnande, det vill säga året ut. Då skulle Strömmer ta på sig det ansvar som han hittills velat undvika. Eller så låter justitieministern Thornberg förstå att det bästa vore om han själv ber att få träda tillbaka med motiveringen att den debatt som uppstått efter Löfvings död gör det omöjligt för honom att fullgöra sitt uppdrag.
Då kan Strömmer – åter med bekymrad min – säga att han visserligen beklagar rikspolischefens begäran att få avgå men att nu behöver polisen lugn och ro och därför har han också stor förståelse för Thornbergs beslut."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram