Från Superdatorer Till Kvantdatorer För Svenska Företag
2023-02-27
Superdatorn löser oändliga problem på några sekunder
Snart ska svenska företag få tillgång till nästa generations dator, en kvantdator med beräkningskraft helt överlägsen dagens bästa superdatorer. Komplexa problem som nu tar flera år kan då lösas på några sekunder.
Vid sidan om den snabba och uppmärksammade utvecklingen inom ai, artificiell intelligens den senaste tiden händer det också mycket på hårdvarusidan.
Nästa generations dator, kvantdatorn med beräkningskraft helt överlägsen dagens bästa superdatorer, kommer allt närmare ett genombrott.
Chalmers i Göteborg med finansiering från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ligger redan långt fram i utvecklingen med att bygga en svensk kvantdator, ett projekt som Di besökte för ett år sedan.
Nu ska samma gäng bygga en till, en kopia, som ska bli tillgänglig för företag att använda.
Den nya datorn ska ge svenska företag möjlighet att lösa problem med hjälp av kvantteknologi. En kvantdator kan göra saker en vanlig dator inte kan klara ens under universums livstid.
Dagens företag vimlar av sådana optimeringsproblem som är idealiska för kvantalgoritmer och som kan spara tid, energi och resurser.
Sedan fem år pågår projektet att bygga en svensk kvantdator på Chalmers och Wallenberg Centre for Quantum Technology, Wacqt.
Nu är den kvantdatorn uppe i 25 kvantbitar, den grundläggande informationsenheten vid kvantberäkning. Målet till 2029 är 100 kvantbitar, men redan med 25 bitar är kvantdatorn möjlig att köra kvantalgoritmer på.
Det finns också flera kommersiella internationella aktörer som har gjort kvantdatorer tillgängliga för användare via molnet.
IBM är ett av de främsta företagen på området och har över 60 fungerande kvantdatorer, fler än resten av världen tillsammans.
Kina å sin sida har investerat uppskattningsvis 250 miljarder kronor på kvantforskning sedan mitten av 1980-talet, enligt Quantum Computing Report.
Jonas Bylander, professor på Chalmers och ansvarig för det Wallenbergfinaniserade kvantdatorprojektet WACQT har också startat ett eget bolag tillsammans med en rad MIT-kollegor för att bygga kommersiell kvant-hårdvara.
Atlantic Quantum ska fokusera på att bygga kvanthårdvara med betydligt högre prestanda än vad som finns i dag och som gör det betydligt lättare att skala upp kontrollsystemet till så många kvantbitar som behövs för att ge sig på relevanta beräkningsproblem.
Det kan handla om sådant som att optimera rutterna för de tusentals fraktfartyg som korsar världen, hjälpa till att bestämma vilka intensivvårdspatienter som behöver den mest akuta vården eller att efterlikna kemiska processer på atomnivå för att designa nya, bättre material.
Komplexa problem som i dag tar den mest kraftfulla superdatorn flera år skulle potentiellt kunna lösas på några sekunder.
Chalmers förklarar att deras nya kvantdator och testbädd kommer att vara betydligt billigare än dagens molnbaserade att nyttja för svenska användare.
Inte förrän 2025 kommer dock den nya kvantdatorn att stå färdig att användas.