Långvarigt Mustigt Kinavarnande Chef

2023-02-25
Kina vill åt svensk försvarsteknik – och det kan ske via forskningssamarbeten, varnar både Must och Säpo.
Mm, men Både Säpo och Must känner nog till att myndigheterna i USA har uttryckt oro över att Huawei kan få känsliga uppgifter om militära övningar och beredskapsstatus för baser och personal via teknisk utrustning såsom rådata från kärnhårdvaran...
Och att Ericsson ingår samriskägande med Panda Electronics och den Kinesiska staten och kan således komma i kontakt med känslig militärindustriell information i tex USA och givetvis då i Sverige.....
Ur artikeln ⬇️⬇️⬇️
https://www.svd.se/a/kEdwP6/must-chefen-lena-hallin-har-varnat-om-kina-lange?fbclid=IwAR3-uHaeVqeRXVwGnkQ0-UhgB2GweMH6Amp9Mmw2nRIynRj0OkBJdcb2pxA
”Vi följer det här så långt det är möjligt”, säger Lena Hallin, chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Kinas forskningsutbyten med svenska lärosäten kan vara ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet, säger Säkerhetspolisen till SvD.
Utbyten och samarbeten inom akademierna är en metod av flera när det gäller att få tillgång till kunskap, känslig information och teknik.
– För att bli en global politisk och ekonomisk stormakt måste Kina bli starka inom innovation och forskning, säger Henrik Edwinsson, senior analytiker vid Säpos kontraspionage.
Säkerhetspolisen gav ut sin årsberättelse tidigare i veckan, och ett fokusområde är Kina. Landet bedriver omfattande spioneri mot Sverige och har särskilt starka intressen inom innovation och spetsteknik, skriver Säpo.
SvD har i en kartläggning kunnat visa att forskare från Kina också är militärer – en är överstelöjtnant och har samarbetat med en professor på Lunds universitet.
Överstelöjtnanten har i sin tur nära band till en generalmajor i Kina som anses vara den främsta forskaren inom så kallad hypersonisk vapenutveckling.
Flera individer har nära band till Kinas militär, känner ni till de här individerna?
– Jag har noterat det och läst det, det stämmer överens med den bild som jag har sedan tidigare, säger Henrik Edwinsson, som inte vill kommentera uppgifterna närmare.
Säkerhetspolisen har tidigare varnat för att Kina vill åt svenska högskolor och universitet för att få kunskap som kan användas till att öka landets militära förmåga.
Ändå har forskningssamarbetena med forskare kopplade till Kinas militär, Folkets befrielsearmé, pågått under många år.
Man måste vara uppmärksam med vilka kontakter man har.
– Vi behöver bli bättre på att kommunicera de här frågorna. Jag tror att på sikt så kommer lärosätena få en tydligare bild och hur det slår mot deras verksamhet, säger Edwinsson.
I ett forskningssamarbete med Lunds tekniska högskola, Lunds universitet, genomfördes fyra studier som handlade om en motorteknik som kan användas i framtida hypersoniska missiler.
Enligt en expert på FOI, som granskade artiklarna åt SvD, så var det tydligt: militärer är involverade och det handlar om forskning som kan användas till vapenutveckling på längre sikt.
Medan Säpo vill medvetandegöra riskerna om hoten från Kina, så har akademin till stor del andra premisser. Forskningssamarbeten är fria – forskare väljer själva vilka de samarbetar med.
– Eftersom vi inte delar samma bild av det här så är det väl någonting som diffar lite. Frågan är vad vi kan klara av kring medvetandegörande i de här frågorna och vad man kan klara av med riktlinjer och lagstiftning, säger Edwinsson.
Även Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, publicerade i veckan sin årsöversikt. Även där pekas Kina ut som ett av flera hot mot svenska intressen.
Kinas intresseområden är allt från bilindustrin till försvarsindustrin, eller specialteknik inom vissa områden, säger Must-chefen Lena Hallin.
– När det gäller forskningssamarbeten så har vi med Säpo varnat i flera år om att man måste vara uppmärksam med vilka kontakter man har.
Hallin vill inte kommentera de uppgifter som kommit fram i SvD:s granskning närmare.
– Jag går inte in på exakt vad vi känner till och inte. Vi känner till ganska mycket.
– Översiktligt kan jag säga att vi följer det här så långt det är möjligt, vad det är för olika typer av människor och bakgrunder som vi uppfattar som ett hot, säger Lena Hallin till SvD.
I en intervju med TT gör Säpo även klart att Ryssland är intresserade av kunskaperna inom den högteknologiska sektorn på bland annat svenska lärosäten. Täckföretag eller personer som är djupt undercover skickas på uppdrag skickas till Sverige.
– Det är hela tiden pågående, från både rysk och kinesisk sida, att man försöker stärka sin förmåga att kunna verka i Sverige, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säpo.
SvD granskar Kinas militärforskare
Några av dem är militärer, en är överstelöjtnant, en annan har hyllats personligen av Kinas president Xi Jinping.
Flera av dem har fått priser i Kina för sin försvarsforskning. Samtliga är eller har varit knutna till försvarsuniversitet eller militärinstitut i Kina.
Ett tiotal militärforskare från Kina som SvD granskat har haft samarbeten i Sverige.
Ytterligare tre militärforskare som vi granskat har varit bakom innovationer i Kina, patentansökningar har gjorts av militärinstitut.
De har även forskat på svenska lärosäten.
Flera av militärforskarna har deltagit i forskning som finansierats med skattemedel, från bland annat Vetenskapsrådet och Rymdstyrelsen. Även privata stiftelser har finansierat, som Alice och Knut Wallenbergs stiftelse.
Med hjälp av forskare i Sverige har de bland annat forskat om så kallad scramjet-teknik, som kan användas i framtida missiler som kan flyga i hypersonisk hastighet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram